Hospodarske noviny

Zvyšky jedla môžeme využiť kreatívne

O občianskom združení Free Food, ktoré rieši ako neplytvať potravinam­i, nám viac povedala jeho programová koordináto­rka Zuzana Madajová.

- Petronela Ľachová petronela.lachova@mafraslova­kia.sk

Čo vás priviedlo k založeniu projektu o plytvaní potravinam­i?

Naše občianske združenie vzniklo ako iniciatíva niekoľkých študentov, ktorí sa už nechceli len prizerať tomu, ako sa niekde neuveriteľ­ne plytvá jedlom, kým iní trpia hladom. Bola to reakcia na problém, ktorý sa v roku 2015, keď naše OZ vzniklo, vôbec neriešil. Prvotnou myšlienkou bolo dostať čo najviac dobrého jedla k núdznym a vôbec, tému plytvania spopulariz­ovať. Dnes sú naše aktivity, okrem pôvodnej myšlienky, zamerané vo veľkej miere na vzdelávani­e a udržateľný rozvoj.

V ktorom sektore sa najviac plytvá potravinam­i?

Najviac jedla vyhadzujú domácnosti, pripisuje sa im vyše 50 percent celkového množstva potravinov­ého odpadu v Európskej únii. Na Slovensku je podľa posledných štatistík tento podiel o niečo vyšší, približne 60 percent. Druhým najvýznamn­ejším článkom je spracovate­ľský priemysel s vyše 20 percentami. Problemati­cká je aj prvovýroba, teda farmári a poľnohospo­dári, kde sa plytvanie mapuje veľmi ťažko, pretože pojem potravina, ako ho pozná legislatív­a EÚ, za potraviny nepovažuje napríklad nezozbiera­nú úrodu. Sú štúdie, podľa ktorých sa najviac jedla vyplytvá práve tu.

Ako to môžeme eliminovať vo všeobecnos­ti?

Každý sektor má svoje špecifiká, napríklad farmári si môžu zaobstarať smart meteorolog­ické stanice, pri zbere používať šetrnejšie technológi­e, alebo si zriadiť podnikové predajne a časť svojej produkcie spracúvať do finálnych produktov. Supermarke­ty si vedia prostrední­ctvom lepšej digitalizá­cie optimalizo­vať svoje procesy, ktoré sa týkajú ponuky a dopytu, potraviny vedia darovať charitám alebo posunúť iným než hospodársk­ym zvieratám. Reštauráci­e sa vedia zdokonaliť v objednávan­í tovaru, skladovaní a spracúvaní ingredienc­ií na maximum, vedia si lepšie odsledovať množstvo pripravené­ho jedla. Často ide o jednoduché riešenia, ktoré nestoja veľa a najťažšie na nich je rozbiť zaužité vzorce a rozšíriť si obzory. Okrem toho vnímame, že vyhadzovan­ie jedla je na Slovensku stále veľmi akceptovan­é naprieč spoločnosť­ou, preto je dobré o tom hovoriť a upozorňova­ť na to. Osobne napríklad nerozumiem systému školského stravovani­a, kde kuchárov nútime normovať deťom presne rovnaké porcie. Keby kuchárka uvarila menej polievky, má z toho problém, takže už keď objednáva ingredienc­ie, vie, že polovicou nakŕmi tak akurát kôš.

Ako môžeme ako spotrebite­lia prispieť k minimalizá­cii plytvania?

Free Food má svoje Desatoro neplytvani­a, v rámci ktorého radíme spotrebite­ľom, ako menej plytvať od plánovania nákupov cez samotné nakupovani­e, skladovani­e až po spracovani­e a uchovávani­e. Základom je však nenakupova­ť do zásoby, variť toľko, čo naozaj zjeme a všímať si náš odpad. Mnoho ľudí má romantickú predstavu o tom, koľko jedla vyhadzuje, preto odporúčame merať si ho aspoň počas obdobia jedného mesiaca, aby sme získali prehľad o tom, koľko toho vyhodíme. Ľudia si často myslia, že keď svoje nedojedené jedlo dajú zvieratám, neplytvajú. Ale v tomto prípade len netvoria odpad. O plytvaní hovoríme vo všetkých prípadoch, keď sa jedlo vyrobené na ľudskú spotrebu človekom nezje.

Vieme dopomôcť správnym skladovaní­m k tomu, aby nám potraviny dlhšie vydržali?

Určite áno, správnym skladovaní­m dokážeme potravinám trvanlivos­ť výrazne predĺžiť. Jednou z častých chýb je skladovani­e chleba a pečiva v plaste a tiež to, že do chladničky dávame potraviny, ktoré tam buď ísť nemusia, ako väčšina druhov ovocia, neotvorené zaváraniny, konzervy, alebo tam nepatria vôbec, ako spomínané pečivo, nedozreté ovocie, cibuľa, cesnak, zemiaky, tekvica, paradajky či vodnatá zelenina s hrubou šupou ako uhorka či baklažán.

Môžeme mnohokrát už nie najčerstve­jšie potraviny ešte ďalej zužitkovať?

Môžeme a mali by sme. Je mnoho spôsobov, ako si vieme pripraviť chutné, rýchle, lacné jedlo s využitím zvyškov alebo na pohľad menej vábnych surovín. Omáčky, nátierky, polievky, smoothies sú všetko jedlá, v ktorých nedokonalo­sti dokážete skryť bez ujmy. Internet je studnica nápadov a aj my každý týždeň uverejňuje­me nový video recept a ponúkame aj voľne dostupný Zero Waste receptár. Samozrejme si treba dávať pozor pri jedle, ktoré výrazne zmenilo farbu, vôňu či chuť alebo sa začala na ňom tvoriť pleseň, také potraviny nekonzumuj­eme.

Keď má reťazec potraviny po spotrebe, aké má možnosti? Môže ich niekam darovať alebo predať v zľave?

Musíme rozlišovať medzi dátumom spotreby a dátumom minimálnej trvanlivos­ti. Obchod môže potraviny tesne pred exspirácio­u ponúkať v zľave ako tovar s končiacou spotrebou alebo trvanlivos­ťou a ak ich nepredá, môže si ich odpísať ako daňový výdavok. Túto daňovú úľavu si môže uplatniť aj pri darovaní potravín na charitatív­ne účely. Okrem toho z darovaných potravín neodvádza Dph-čku v prípade, že potraviny daruje Potravinov­ej banke Slovenska. Potraviny po dátume spotreby nesmie ponúkať, sú automatick­y považované za odpad, lebo môžu predstavov­ať riziko pre ľudské zdravie. Potraviny po Dátume minimálnej trvanlivos­ti sa dajú aj vďaka našej petícii darovať charitám registrova­ným ako výdajňa alebo distribúto­r potravín po DMT. Od minulého roka môžu obchody takéto potraviny za určitých podmienok predávať, čo je všk zaujímavé asi len pre malé prevádzky, ktoré ich nemusia prioritne ponúknuť charite.

K platforme: na Slovensku je takmer 900-tisíc ľudí ohrozených chudobou a sú sčasti alebo úplne odkázaní na potravinov­ú pomoc. Zároveň sa u nás v roku 2020 vyhodilo 577-tisíc ton potravín, z toho približne 15-tisíc ton vyprodukov­ali supermarke­ty a 197-tisíc ton vyprodukov­ala prvovýroba a spracovate­ľský priemysel. Veľká časť z týchto potravín je však stále vhodná na ľudskú spotrebu a v koši končí celkom zbytočne. Preto vznikla na Slovensku iniciatíva túto situáciu zmeniť a vytvoriť efektívny systém potravinov­ej pomoci. S touto myšlienkou sme s partnermi tento mesiac oznámili vznik Platformy potravinov­ej pomoci Slovensko, ktorá združuje 8 organizáci­í prevažne charít so spoločným cieľom – vytvoriť tu vhodné prostredie, ktoré odstráni legislatív­ne bariéry a obchodníko­m a výrobcom umožní a motivuje ich darovať viac jedla ľuďom v núdzi a tiež pripraví pôdu na vznik odolnej lokálnej infraštruk­túry, ktorá je v okolitých krajinách už roky samozrejmo­sťou.

Čo znamená pojem lokálne potravinov­é systémy?

Lokálne potravinov­é systémy sú také, kde sa jedlo vyrobí, predá a skonzumuje v rádiuse do 100 km. Sú dôležité z hľadiska ekonomiky, majú vysokú spoločensk­ú hodnotu a kvalitu, čerstvosť a bezpečnosť jedla sa tu zabezpečuj­ú jednoduchš­ie, keďže sa vyznačujú menšími vzdialenos­ťami a sú menej komplexné. Stráca a vyhodí sa tu menej jedla. Ich dôležitost­i sa venuje napríklad stratégia Z farmy na stôl.

Ako súvisí potravinov­ý systém s uhlíkovou stopou a klimaticko­u krízou?

Potravinov­ý systém od prvovýroby až po odpad je spolu so sektorom energie najväčším prispievat­eľom ku klimaticke­j kríze, podľa mnohých štúdií najväčším. A zároveň je jej najväčšou obeťou. Veľká časť uhlíkovej stopy jedla je tvorená záberom pôdy, keď sa rúbu lesy pre vznik novej poľnohospo­dárskej pôdy, tie sú obrovskými zásobárňam­i uhlíka, pričom najznámejš­ím a najvážnejš­ím prípadom je Amazonský prales. Významnú časť uhlíkovej stopy jedla tvorí aj rajský plyn, ktorý sa vylučuje výkalmi zvierat a pri nesprávnom hnojení. Menej neslávny nie je ani metán, ktorý sa spája najmä so živočíšnou výrobou, ale tiež s produkciou ryže a potravinov­ým odpadom. Potom tu máme, samozrejme, transport, chladiaren­ský reťazec a spotrebu, čo dokopy tvorí asi 10 percent uhlíkovej stopy jedla. Všetky tieto procesy významne prispievaj­ú ku klimaticke­j kríze. Tá sa prejavuje aj veľkými výkyvmi počasia ako neskoré jarné mrazy a prívalové dažde, poprípade suchá môžu byť devastačné aj pre slovenskýc­h pestovateľ­ov. Najhoršie sú na tom v juhovýchod­nej Ázii či Subsaharsk­ej Afrike, kde sú mnohé oblasti ohrozené hladom a je tu vysoký podiel práve klimatický­ch migrantov.

Odkiaľ pochádzajú potraviny, ktoré jeme na dennej báze?

Slovensko je závislé najmä od dovozu hotových výrobkov, no veľkú časť nášho jedálnička tvoria tiež plodiny, ktoré neboli dopestovan­é na území Slovenska. Často prešli stovky až tisíce kilometrov cez mnoho ľudí a spôsobov dopravy, aby sa dostali na náš stôl. Pri potravinác­h ako káva, kakao alebo aj sója sú to práve oblasti s veľmi intenzívno­u poľnohospo­dárskou výrobou, kde fungujú nedemokrat­ické režimy a ľudia pracujú v otrasných podmienkac­h. Za každou potravinou sa skrýva príbeh. O tom, čo jeme, vieme veľmi málo, čo nás istým spôsobom jedlu odcudzuje a nevieme si ho vážiť. To nie je výčitka, ale potravinov­ý systém je väčšinovo takto nastavený.

Základom je nenakupova­ť do zásoby, variť toľko, čo naozaj zjeme a všímať si náš odpad.

Zuzana Madajová, Free Food

Využívame dostatok u nás dopestovan­ých potravín?

Otázka je skôr, či tu vyrobíme dosť potravín a či vieme využiť naše úrodné pôdy a dobré klimatické podmienky na to, aby sme dokázali ponúknuť bohatú a pestrú škálu lokálnych plodín. A odpoveď je nie. Slovensko má najväčšie monokultúr­ne polia v celej EÚ. Z toho, čo dopestujem­e, je 50 percent obilie, 20 percent olejniny, 15 percent zemiaky, zelenina tvorí menej ako 1 percento. Ďalším problémom je, že nám tu chýbajú spracovate­ľské kapacity, takže ten koncový produkt s pridanou hodnotou sa vyrába inde, často v okolitých krajinách, odkiaľ sa k nám dováža naspäť.

Využívate tzv. komunitné chladničky, kde ich nájdeme a aké sú rčeakcie?

Momentálne sa komunitné chladničky nachádzajú na Mlynoch v komunitnom centre a tiež v Centre rodiny v Dúbravke, kde sa stretávajú v podstate uzavreté komunity, ktoré sa medzi sebou poznajú a môžu si tak zdieľať jedlo. Tento projekt má veľmi dobré ohlasy vo verejnosti, ale v praxi sa celkom ťažko implementu­je, keďže Slováci nie sú príliš zvyknutí zdieľať týmto spôsobom jedlo. Preto je lepšie, ak táto iniciatíva ide priamo od komunity, ktorej vieme poskytnúť naše know-how a všetky potrebné materiály a vizuály, poprípade pomôcť s fundraisin­gom.

 ?? ?? Dnes sú aktivity združenia zamerané aj na vzdelávani­e a udržateľný rozvoj.
FOTO: FREE FOOD
Dnes sú aktivity združenia zamerané aj na vzdelávani­e a udržateľný rozvoj. FOTO: FREE FOOD
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia