Hospodarske noviny

Bez NHL? Vnútorne to musí Nemca štvať, tvrdí expert

- Martin Rendek martin.rendek@mafraslova­kia.sk

Aj keď na farme v Utice predvádza náš zadák Šimon Nemec skvelé výkony, dostať sa do prvého tímu New Jersey Devils môže byť preňho aj tak mimoriadne náročné.

Bratislava – Naposledy odohral svoj najúspešne­jší zápas v zámorí, keď dvomi gólmi a dvomi asistencia­mi zásadnou mierou dopomohol k jasnej domácej výhre 6:0 svojho tímu Utica Comets nad Rochestero­m. V prípade nášho hokejového obrancu Šimona Nemca to však ani náhodou nie je len o jednom vydarenom zápase. Práve naopak, na farme v AHL v drese Uticy podáva devätnásťr­očný slovenský zadák dlhodobo veľmi kvalitné a spoľahlivé výkony. Dvojka minuloročn­ého draftu odohrala dosiaľ v AHL už 78 zápasov.

A napriek tomu, že niekdajší obranca Nitry sa etabloval v zámorskom prostredí rýchlo a patrí medzi lídrov Uticy, na debut v najslávnej­šej lige sveta NHL naďalej čaká. Prečo teda Nemec ešte nenastúpil za New Jersey Devils v ostrom súťažnom zápase?

A neohrozí pridlhé čakanie na farme jeho kariérny rast? Podľa českého odborníka na NHL Petra Novotného je vždy veľmi ťažké určiť, ako dlho by mal mladý talent stráviť na farme, aby bol už dostatočne vyzretý herne aj psychicky. Navyše v súčasnej organizáci­i Devils to má Nemec ťažšie než v iných kluboch.

„Diabli“majú v obrannej formácii nielen hviezdneho Dougieho Hamiltona, no mimoriadne pevnú pozíciu má aj mladý Luke Hughes, prípadne John Marino.

„Technicky by si Nemec šancu v NHL už zaslúžil. A v inom tíme by ju pravdepodo­bne už aj dostal. Vnútorne ho to musí určite štvať, keď vidí, že v Utice nehrá vôbec zle a aj zbiera body. Nemec však pôsobí na mňa, že nie je žiadna nafúkaná hviezdička s maniermi. No je logické, že čím viac bude tento stav pretrvávať, tým to bude preňho náročnejši­e,“ponúkol svoj pohľad Novotný.

Iní už debutovali

V roku 2022 skončil v draftovej lotérii pred Nemcom len krajan Juraj Slafkovský. Všetkých ostatných súperov v drafte nechal náš obranca za sebou. Aj napriek tomu je však ešte stále len členom organizáci­e Comets. Pritom hráči ako Logan Cooley, Pavel Minťukov či David Jiříček si už v najprestíž­nejšej hokejovej lige sveta zahrali.

Na druhej strane, aj aktuálny prípad Martina Pospíšila je jasným príkladom toho, že niekedy stačí „len“vytrvať a nevzdať to na farme. Pozvánka do prvého tímu napokon môže prísť. Jedným dychom však treba dodať, že dvojka draftu by mala byť klubovým manažmento­m vnímaná inak než hráč, ktorý bol vybraný z 5. či zo 6. kola.

Navyše každý klub, respektíve tímový manažment má prepracova­nú taktiku, ako testuje morálno-vôľové vlastnosti svojich mladých hokejistov.

„Keď sa pozrieme na generálneh­o manažéra Devils (pozn.: Tom Fitzgerald), tak je to stará škola. A ak sa bavíme o tom, že v niektorých oblastiach je NHL všeobecne konzervatí­vna, prípadne naozaj stará škola, tak pri New Jersey platia tieto pravidlá dupľom,“poznamenal ešte Novotný.

Aj v Nemcovom prípade tak môže manažment Devils skúšať jeho charakter či vnútornú odolnosť. S prístupom by však v Slovákovom prípade nemal byť najmenší problém. Naopak, v istej chvíli je tu riziko, že ak pozvánka „hore“nepríde, začne byť zo svojej situácie frustrovan­ý. To sú však v tejto chvíli len špekulácie. Koniec koncov, aj tak bude najviac závisieť od ďalšieho priebehu sezóny. Aktuálne sú Devils na desiatom mieste vo Východnej konferenci­i a do play-off majú rovnako blízko, ako aj ďaleko.

Množstvo premenných

„V prípade Nemca je tam množstvo premenných. Ak by Devils nepostúpil­i do play-off, mohol by ku koncu ročníka dostať šancu. Ak však bude obranná hra špičková, môže to byť preňho problém,“dodal ešte Novotný.

Všetko teda ukážu najbližšie mesiace. Isté je, že v Nemcovi vidia skauti veľký potenciál a on ho v Utice aj ukazuje. Treba už len veriť, že v ňom vidia potenciál aj v New Jersey.

 ?? ?? V drese tímu Utica Comets si Šimon Nemec dlhodobo udržiava vysokú výkonnosť.
FOTO: PROFIMEDIA.SK
V drese tímu Utica Comets si Šimon Nemec dlhodobo udržiava vysokú výkonnosť. FOTO: PROFIMEDIA.SK

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia