Hospodarske noviny

Paradox dotácií. Domáce drevo je drahšie ako plyn

- Martin Marko Martin Kováčik ©hn

Ceny dovážanej komodity sú pre domácnosti po miliardový­ch vládnych kompenzáci­ách od januára nižšie ako prírodné palivo.

Bratislava – Kto chcel vlani drevo, musel absolvovať hotovú tortúru. Najprv zohnať predajcu, ktorý ho vôbec mal, potom sa zaradiť do poradovník­a a napokon akceptovať zvýšenú cenu. Surovina bola totiž mimoriadne v kurze. Pre ruskú agresiu na Ukrajine na burzách prudko dražel plyn a hrozilo, že v zime nebude čím kúriť. Drevo bolo preto pre mnohých ľudí alternatív­a pre všetky prípady. Lenže výsledok je napokon iný. Aktuálne je v úvode januára nadštandar­dne teplo, plynu je dosť a navyše je po vládnom zásahu pre časť odberateľo­v aj lacný. Cena komodity pre domácnosti sa zvýšila o 15 percent. Vláda na takéto miernejšie zdraženie vyčlenila balík v sume až 1,7 miliardy eur.

Vďaka tomu jedna megawattho­dina plynu vychádza podľa prepočtov HN na 58 eur. Oproti tomu sa ceny dreva medziročne zdvojnásob­ili a rovnaký objem energie má pri spálení bukových polien hodnotu 66 eur. Platí teda, že kto si vlani nakúpil a prácne uskladnil produkt z našich lesov, teraz sa mu viac oplatí spaľovať dotovaný a prevažne dovážaný zemný plyn. Ten je momentálne dokonca lacnejší aj oproti čoraz obľúbenejš­ej zhutnenej odpadovej biomase. Maloobchod­ná cena peliet sa podobne ako v prípade dreva za rok zvýšila o 100 percent. Megawattho­dina energie z peliet tak stojí zhruba 80 eur a podobný účet je aj za uhlie.

Práve kritike, že silná podpora pokriví trh a je neadresná, čelila aj vláda. Minister hospodárst­va Karel Hirman reagoval, že na cielenú pomoc chýbali dáta. „Ja som prišiel na ministerst­vo a mal som čas tri mesiace, dovtedy nič zásadné nebolo pripravené. Reálne možné je to, čo sme urobili,“povedal pre HN. „Vždy sa to dá urobiť lepšie, no vo finále robíte, na čo máte možnosti,“dodal.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia