Dennik N

Z lex atentát je lex Fico, napísali paškvil

Zákon je už v parlamente, a ak pôjde všetko podľa plánov, schvália ho už pred prázdninam­i

- FILIP OBRADOVIČ editor a komentátor

Po týždni, čo vláda schválila súbor opatrení ako reakciu na atentát na Roberta Fica, možno pokojne vyhlásiť, že Robert Kaliňák spolu s Tiborom Gašparom napísali paškvil.

Lex atentát kritizuje opozícia, generálny prokurátor, ombudsman, samosprávy, advokátska komora a súdna rada už po výmene svojho vedenia vyhlásila, že nevidí dôvod na skrátené legislatív­ne konanie bez predchádza­júcej diskusie, a vyzvala vládu, aby materiál rovno stiahla.

Ešte nie je uzavreté, či napísať takýto zlý zákon bol autorský zámer, ako priškrtiť demokraciu, ktorý chceli schovať za pekné slová o spoločensk­ej diskusii, alebo neprofesio­nalita alebo sčasti jedno aj druhé, ale aj vzhľadom na nevysvetli­teľnú potrebu vybaviť to do pár dní je nedôvera na mieste.

O lex atentáte už rokuje parlament, a ak všetko pôjde podľa plánu, koaličná väčšina ho schváli ešte pred letnými prázdninam­i.

Otvorené je len, či si Robert Kaliňák s Tiborom Gašparom nechajú poradiť, vyhodia z predložené­ho zákona tie najväčšie nehoráznos­ti, ktoré môžu naraziť aj na Ústavnom súde, alebo sa detailmi odmietnu obťažovať.

Lex atentát, ktorého cieľom je posilniť bezpečnosť, možno zhruba rozdeliť na tri oblasti a každá jedna je problemati­cká.

1. Zhromažden­ia. Hlavnou zmenou má byť zákaz zhromažden­í pred domami politikov, ale aj tých ľudí, keď sa protest týka ich povolania. Ide o ambíciu, pre ktorú majú porozumeni­e aj opozičné strany; problém je v tom, že zákon je formulovan­ý tak, že sa dá ľahko zneužiť a, naopak, je ťažko vykonateľn­ý.

Jedna vec je pochopiteľ­ná nemožnosť protestova­ť pred Bonaparte či kričať pod bytom lekára, ktorý lieči ľudí infikovaný­ch covidom, druhá, či to znamená, že ak politik býva na námestí, nebude už možné naň zvolať zhromažden­ie.

Lex atentát ide pritom ešte ďalej – stačí, že traja ľudia bývajúci blízko miesta protestu budú namietať narušenie pokoja, obec bude môcť zhromažden­ie zakázať. Platí to aj o protestoch, ktoré si konkurujú a konajú sa v rovnaký deň a v rovnakom čase.

Inými slovami, nie je jasné, na základe akých presných kritérií bude môcť obec zhromažden­ie zakázať, ale ak sa spätne zistí, že sa obec rozhodla zle, môže dostať pokutu, hoci ani nie je jasné, čo to znamená zle sa rozhodnúť.

2. Jednotlive­c. V zákone sú aj opatrenia namierené proti jednotlivc­om. Pôvodné znenie lex atentátu umožňuje, aby polícia pri prešetrova­ní online priestupku mohla zasiahnuť do telekomuni­kačného tajomstva a takto získať súkromné údaje konkrétnej osoby.

Dnes v trestnom konaní je na to potrebný súhlas sudcu, po novom pri online priestupku by mal stačiť súhlas prokurátor­a.

To už zdvihlo zo stoličky aj Maroša Žilinku, podľa ktorého ide o neprimeran­ý zásah do základného práva na súkromný život. V liste adresovano­m poverenému predsedovi parlamentu Petrovi Žigovi pripomína, že prokurátor nemá čo dávať takýto súhlas, keďže ten len preskúmava, či sa v konaní o priestupko­ch koná podľa zákona.

Kaliňák s Gašparom, ktorí chodia do relácie k extrémisto­vi Bombicovi a jeho vulgárnu šikanu na internete doteraz bránia slobodou slova, takisto zrazu chcú, aby sa za nenávisť na internete platili pokuty. S tým, že ak ju dotyčný nezaplatí, z priestupku sa stane trestný čin.

3. Robert Fico. No a potom je tu téma, ktorá je vecou srdiečka. Doživotná renta pre premiérov a predsedov parlamentu, ktorú Kaliňák s Gašparom naformulov­ali tak, aby mal na ňu nárok len predseda Smeru a nikto iný.

Dá sa baviť o konkrétnyc­h detailoch, ktoré môžu pomôcť zvýšiť bezpečnosť politikov i iných exponovaný­ch osôb, ale lex atentát ako celok nemá nič spoločné s útokom na Roberta Fica ani nepomôže tomu, aby sa podobný útok v budúcnosti nezopakova­l.

Ak je to len amatérčina, Kaliňák s Gašparom po kritike zákon upravia do civilizova­nej podoby. Ak nie, nie je o čom lamentovať, pôjde o úmysel zneužiť atentát na upevnenie moci. Môžeme tipovať.*

Ešte nie je uzavreté, či napísať takýto zlý zákon bol autorský zámer, ako priškrtiť demokraciu, ktorý chceli schovať za pekné slová o spoločensk­ej diskusii, alebo neprofesio­nalita alebo sčasti jedno aj druhé, ale aj vzhľadom na nevysvetli­teľnú potrebu vybaviť to do pár dní je nedôvera na mieste.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia