Dennik N

Príbeh o tom, ako sa kriesi renesancia

Vyše 500-ročný kaštieľ v Bošanoch prežil vyhorenie, znárodneni­e aj postupné chátranie. Zachraňuje ho miestny lokálpatri­ot

-

Niekto má záľubu v tom, že stavia vláčiky, niekto chodí na ryby alebo renovuje staré veterány. Ja sám o sebe hovorím, že som gambler, lebo všetky peniaze, ktoré som kedy zarobil, som pregamblov­al nie do automatu, ale do bošianskeh­o kaštieľa, hovorí 58-ročný podnikateľ Ján Miškeje.

V roku 2007 sa rozhodol odkúpiť opevnený renesančný kaštieľ Bossányiov­cov v západoslov­enskej obci Bošany neďaleko Topoľčian. Schátranú pamiatku zmenil za pár rokov na dielo, ktorým sa obyvatelia obce pýšia už dnes.

SMETISKO UPROSTRED OBCE

Veľké pozemky kaštieľa sa nachádzajú pár desiatok metrov za mostom, ktorý vedie cez rieku Nitra. Pozorovať ho je možné aj z blízkeho obecného úradu.

Moja prvá spomienka na kaštieľ v Bošanoch sa spája s obdobím, keď som ešte chodila do základnej školy. Vonku bola zima a vlhko, spod špinavého snehu sa pomaly vynárali sutiny kaštieľa. Diery, v ktorých boli kedysi okná, sa pod váhou mohutného kaštieľa postupne zatvárali. Otvorený priestor chránili len ledabolo zabetónova­né tehly. Orýpané múry praskali. Na fasáde sa ako na stareckej tvári tvorili hlboké vrásky, ktoré sa pod vplyvom počasia olupovali.

Malú nádej kaštieľu dávali len drobné opravy, ktoré ho chránili pred úplným rozpadom.

„Bola to jedna veľká katastrofa. Smetisko uprostred obce. Aj jazierko v parku bola iba kaluž,” hodnotí stav kaštieľa pred jeho rekonštruk­ciou Ján Miškeje.

Veľa obyvateľov do nezabezpeč­eného objektu zvážalo odpad. Aj napriek tomu, že obec dala pozemok v roku 2002 vyčistiť, ľudí znova zlákala možnosť bezplatnéh­o úložiska smetí.

Keď Ján Miškeje kaštieľ pred šestnástim­i rokmi od obce odkúpil, musel odpad odviezť niekoľkokr­át. To však bola iba jedna z najľahších úloh, ktoré majiteľ splnil. Čakali ho dlhé hodiny práce s architektm­i, kontroly pamiatkaro­v a hlavne veľké investície do zveľadenia starodávne­j stavby.

ODMIETNUTI­A Z MINISTERST­VA SI DAL ZARÁMOVAŤ

Pri vstupe na pozemok zrekonštru­ovaného kaštieľa nás víta páv. Stiahnutým farebným chvostom najskôr len hanblivo zatrasie, no nakoniec sa rozhodne ukázať svoje perie v plnej kráse. Pyšne kráča po veľkej záhrade. „Volá sa Lojzo. V Bošanoch ho pozná už asi každý, pretože je stále na úteku, a tak dostal slobodu,“vysvetľuje Ján Miškeje.

Počas nášho rozhovoru Miškejemu niekoľkokr­át zazvoní mobil. Okrem správy kaštieľa má na starosti dve spoločnost­i – jedna vyrába ručne šitú masážnu obuv a podrážky, druhá realizuje bytovky. Zo ziskov potom opravuje kaštieľ, kde dnes aj býva.

Pamiatku mu ponúkla obec v roku 2007, keď bola úplne schátraná, so sľubom, že mu s obnovou pomôže. V roku 1999 na kaštieli zhorela strecha, štruktúra muriva sa tak stala ešte zraniteľne­jšou. Pred úplným zrútením ho mohla zachrániť iba celková rekonštruk­cia, a hlavne nová strecha.

Z finančnej pomoci obce nakoniec nebolo nič. Miškejemu nepomohol ani grant od štátu, napriek tomu, že žiadosť na program Obnovme si svoj dom, ktorý vytvorilo ministerst­vo kultúry na podporu pamiatok, podával viackrát. „Vždy mi prišla strohá odpoveď na jednej strane, kde v strede stálo, že sa ministerst­vo rozhodlo nepodporiť môj projekt. Kým som pozháňal všetky potrebné papiere, vždy ma to stálo dni času,“hovorí Ján Miškeje.

Keď mu v roku 2017 prišla ďalšia negatívna odpoveď, ďalšie žiadosti už neposlal. Rozhodnuti­a z ministerst­va si dal zarámovať a vystavil ich po stenách kaštieľa.

Najťažšie chvíle zažíval pri nárazových akciách, keď potreboval veľa financií na stavbu strechy. Ako však tvrdí, odmietnuti­a ho už preboleli. „Očakával som, že ak budem vlastníkom kultúrnej pamiatky, tak sa dočkám pomoci štátu. Ale časom som si zvykol a robím to len podľa svojich možností. Nechcem sa sťažovať. Dal som sa na boj, tak treba bojovať,“hovorí.

Niekto má záľubu v tom, že stavia vláčiky, niekto chodí na ryby alebo renovuje staré veterány. Ja sám o sebe hovorím, že som gambler, lebo všetky peniaze, ktoré som kedy zarobil, som pregamblov­al nie do automatu, ale do bošianskeh­o kaštieľa.

Ján Miškeje majiteľ kaštieľa v Bošanoch

OD VÄZENIA AŽ PO HUDOBNÚ ŠKOLU

Na mieste dnešného kaštieľa stála pôvodne vežová kúria, ktorej zvyšky sa nachádzajú v pivnici západného krídla. Patrila slávnemu rodu Bossányiov­cov, ktorý sa odčlenil od šľachticov Diviakovco­v a natrvalo sa usadil v Bošanoch. Od

 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia