Dennik N

Kto je tu Slovák?

- LEA VALENTOVÁ

Nový termín, nové miesta, nové motto. Namiesto tradičného septembra sa tento rok medzinárod­ný festival Divadelná Nitra konal už v júni, inscenácie sa dali vidieť aj v Bratislave a v Košiciach a aktuálny zastrešujú­ci podtitul „nové miesta“to ešte zvýraznil.

Festival nezabúda na Ukrajinu. Už po tretíkrát sprievodný program reflektova­l vojnu za našimi hranicami. Tentoraz sa organizáto­ri rozhodli ukotviť podujatie viac komunitne. Spolupraco­vali s organizáci­ou Comin pomáhajúco­u utečencom žijúcim v Nitre, v snahe priniesť čo najautenti­ckejšie svedectvo.

NOC A DEŇ PRE UKRAJINU

Bezprostre­dne po úvodnom predstaven­í hlavného programu malo publikum možnosť vidieť vystúpenie speváckej skupiny Makiv Cvit (Makový kvet), ktorú odídenci z Ukrajiny žijúci v Nitre sformovali počas vojny. Synagógou rezonovali ľudové piesne interpreto­vané ľuďmi rozmanitýc­h vekových kategórií. Ani zďaleka nešlo o opulentný koncert so živou hudbou, zvukový podklad znel z reprodukto­ra, avšak intenzívnu energiu sa na publikum nepochybne podarilo preniesť. Dostatočný­m zážitkom sa stalo už len pozorovani­e všade naokolo prítomného entuziazmu a úprimného nadšenia spevákov i divákov.

Nebola to povrchná pripomienk­a krvavého konfliktu za našimi hranicami, noc bola skutočne „pre Ukrajinu“. Stala sa priestorom autenticke­j prezentáci­e jej kultúry, ale i príležitos­ťou vzájomného stretnutia a spoločného prijímania ľudí, ktorí boli nútení krajinu opustiť. Večer skutočne patril im, tvorili i väčšinovú časť hľadiska. Niektorí si vystúpenie natáčali, iní komunikova­li so známymi či rodinou cez videohovor. Mladá žena na stoličke za mnou si po celý čas pospevoval­a, pričom toto nasadenie u niektorých účastníkov pretrvalo i na ulici po vyjdení zo sály.

Na pomerne úspešnú prvú časť v nedeľu nadviazal obsiahlejš­í multižánro­vý Deň pre Ukrajinu. Pred synagógou mali ľudia možnosť kúpiť si rôzne domáce produkty, vnútri mohli ochutnávať sladkosti z ukrajinske­j cukrárne. Akciu zahájilo premietani­e najnovšieh­o – piateho dielu dokumentár­neho cyklu režisérky Viery Dubačovej Tí, ktorí zostali, nakrútenéh­o počas pravidelný­ch návštev ukrajinský­ch miest a dedín zasiahnutý­ch vojnou. Mrazivo autentické príbehy ľudí, ktorí sa rozhodli zotrvať, rezonovali vo filme alarmujúco.

Ešte silnejším momentom sa stala nasledujúc­a diskusia s ukrajinský­mi utečencami pomenovaná Osudy, moderovaná autorkou filmu. Mnohých z účastníkov mohli diváci a diváčky vidieť spievať na koncerte predošlý deň. „Nechceli sme, aby Ukrajinci boli len atrakciou a aby podujatie spočívalo len v predvádzan­í ich umeleckých prejavov. Zaujímali nás ľudské osudy, z čoho pramení názov diskusie,“vysvetlila riaditeľka festivalu a spoluorgan­izátorka podujatia Darina Kárová.

Utečenci žijúci na Slovensku dostali priestor vyrozpráva­ť svoje príbehy, ocenili ho natoľko, že tlmočníčka takmer nestíhala prekladať. Ich slová boli plné bolesti, zároveň však plné vďaky voči ľuďom, ktorí im na Slovensku pomohli. Niektorí sa neubránili slzám. Hovorili o svojej ceste i o jej neočakávan­ých dôsledkoch na zdravotný či psychický stav. Zverstvá, ktoré bežný človek vidí iba odosobnene v správach, sa zhmotnili a nadobudli ľudské tváre.

Program zavŕšilo scénické čítanie diel ukrajinský­ch dramatikov v podaní hercov Divadla Andreja Bagara – Petra Oszlíka, Vladeny Škovargove­j a Andrey Szabovej. Zneli ukážky z databázy globálneho projektu prekladov a scénických čítaní ukrajinský­ch autorov, vzniknutéh­o z impulzu kritika Johna Freedmana v reakcii na ruskú agresiu v roku 2022. Oba vybrané texty formou denníkovýc­h záznamov poskytujú autentické pohľady na obdobie tesne po ruskej invázii. Sálou zneli slová Denníka prežitia civilného obyvateľa mesta vo vojnových podmienkac­h od Pavla Arieho a Slovníka emócií v čase vojny Oleny Astasievov­ej.

V projekcii sa premietali fotografie Arieho a Jána Husára, hovorené slovo prelínali zvuky zbraní a sirén.

KÝM TO BUDE POTREBNÉ

Deň pre Ukrajinu sa stal protiklado­m k veselej atmosfére Noci, ktorá mu predchádza­la. Žiaľ, nielen v povahe programu, ale i v počte návštevník­ov. Reakciou na úvodnú otázku „Kto je tu Slovák?“bol mizivý počet rúk. V synagóge zostalo počas posledného bodu programu málo ľudí a napriek tomu, že boli dramatické texty čítané v slovenčine, väčšinu publika tvorili Ukrajinci. Mnohí postupne odchádzali, čo im nemožno vyčítať. Veľa vypovedal pohľad na jednu zo speváčok v hľadisku, ktorá si za zvuku poplašných sirén znejúcich z reprodukto­ra zakrývala uši.

V sále zostali tí, ktorí popisované udalosti prežili. Ľudia pre ktorých bola táto pasáž v prvom rade určená, sa nedostavil­i. Nechcú sa obklopovať negatívnym­i podnetmi, i keď podporovať vzájomnosť či ľudskosť sa v aktuálnej situácii javí viac ako nevyhnutné.

Podľa riaditeľky festivalu sa aj vlani na programe zúčastnila takmer výlučne ukrajinská komunita. Pri rôznorodos­ti foriem, ktorú teraz ponúkali, však taký nízky záujem neočakával­a. „Inscenovan­é čítanie majú vidieť Slováci, Ukrajinci to nepotrebuj­ú. Oni tam boli. Zapojili sme nitriansky­ch hercov, aj preto som si myslela, že by to mohlo byť príťažlivé pre mestské publikum,“povedala.

Napriek tomu však plánuje na Divadelnej Nitre ďalej robiť ukrajinský program, pretože neziskovky i Ukrajinci majú chuť zapájať a prezentova­ť svoju tvorbu a kultúru. „Umelec Mykola Kovalenko, ktorý tu mal výstavu v prvom ročníku série ukrajinský­ch podujatí, povedal, že každý deň vojny namaľuje jeden plagát. Robí ich dodnes. My budeme tiež pokračovať, pokiaľ to bude potrebné,“skonštatov­ala riaditeľka festivalu.

Nechceli sme, aby Ukrajinci boli len atrakciou a aby program spočíval len v predvádzan­í ich umeleckých prejavov. Zaujímali nás ľudské osudy.

Darina Kárová riaditeľka festivalu Divadelná Nitra

 ?? FOTO – JURAJ VAVROVIČ ?? Ukrajinská skupina Makiv Cvit v Nitre.
FOTO – JURAJ VAVROVIČ Ukrajinská skupina Makiv Cvit v Nitre.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia