Dennik N

Školné je vyššie, ako škola uviedla

Súkromné gymnázium píše na webe, že školné je 3000 eur ročne, pri zápise si rodičia v zmluve všimli, že je vyššie. Škola tvrdí, že vyššie školné je na pokrytie nákladov

- DENISA GDOVINOVÁ reportérka

Aj Katarína si prechádza drámou zvanou prijímačky na strednú školu. Navyše sa stretla s neférovým správaním súkromnej strednej školy, ktorá podľa nej chcela využiť zúfalých rodičov.

Kataríninu dcéru prijali iba na jednu zo štyroch stredných škôl, na ktoré si podávala prihlášky. Rodičia si vydýchli a dcéra bola šťastná, že môže ísť na školu, ktorú promoval aj jej obľúbený influencer.

Keď však prišli na zápis a mali podpísať dokumenty, všimli si, že cena školného sa zrazu zdvihla. Už to nebolo tritisíc eur, suma, s ktorou rátali, ale o tisíc eur viac. Škola im nič o vyššom školnom nepovedala na prijímačká­ch aj v čase publikovan­ia článku mala na webe ako školné uvedenú nižšiu sumu.

Ide o súkromnú strednú školu na Kremnickej v Bratislave, ktorá si hovorí aj IP gymnázium. Škola sa bráni, že vyššie školné je na pokrytie nákladov a že rodičia mali čas na rozmysleni­e, či sa do školy nakoniec zapíšu.

Katarína sa nakoniec pre netranspar­entné konanie rozhodla dcéru do školy nedať. No škola podľa nej dostala rodičov a deti pod tlak – buď zaplatíte viac, alebo nebudete mať žiadnu školu.

SME STREDNÁ TRIEDA, ZASIAHNE NÁS TO

Katarínine­j dcére prichádzal­i posledný mesiac zo škôl zlé správy. Robila prijímačky na štyroch školách, ale v troch z nich skončila ďaleko pod čiarou. Skúšala aj gymnázium mimo Bratislavy, teda v Pezinku, no aj tam bol beznádejný pretlak. „Povedali nám, že je šanca možno pre 10 alebo 15 detí pod čiarou, ale my sme medzi nimi neboli,“hovorí Katarína, ktorá chcela zverejniť iba svoje krstné meno.

Jej dcéra je dvojkárka, preto v Bratislave ani neskúšali dobré gymnáziá, na ktoré sa hlási veľa detí. Našli si však menšie gymnázium, ktoré sa im pozdávalo a kde odhadovali, že môžu mať šancu. Išlo o 5-ročný bilingváln­y odbor v angličtine na súkromnom gymnáziu na Kremnickej, ktoré si hovorí aj IP gymnázium.

Má modernú webstránku, na ktorej píše, že je škola budúcnosti. Skratkou IP vysvetľujú svoje hodnoty: inšpiratív­ne prostredie, inovatívny prístup, individuál­ne potreby.

Katarína s manželom už majú skúsenosti s malým súkromným gymnáziom Esprit, na ktoré chodí ich o rok starší syn. Ten sa učil horšie ako ich dcéra, bol trojkár, aj napriek tomu sa na gymnázium dostal. S malým súkromným gymnáziom sú spokojní a dúfali, že to tak bude aj na Kremnickej.

Na prijímačká­ch bola dcéra spokojná, okrem obyčajného testu dostali tínedžeri zadanie napísať esej o svojej základnej škole. Iba Katarína mala zvláštny pocit – bola to trochu iná škola. Bola síce zariadená moderne a mala vyleštené mramorové podlahy, ale bolo v nej úplné ticho. Keď išla Katarína na toalety na poschodie, v celej škole videla iba jednu triedu so študentmi. „Keď sa učí, tak je to humbuk, v škole by to malo byť ako v úli,“hovorí Katarína.

Ale dcéra bola zo školy nadšená. Gymnázium promoval videom na Instragram­e aj populárny influencer Jovinečko, teda Filip Jovanič, ktorý má vyše 342-tisíc sledovateľ­ov. „To je Jovinečkov­a škola,“hovorila mame a s kamarátkou si plánovala, ako budú dochádzať do školy v Petržalke.

Keďže to bola jediná škola, na ktorú ich prijali, nemuseli nad tým veľa rozmýšľať. Potom, ako im prišlo oznámenie o prijatí, mali tri dni na to, aby so školou podpísali zmluvu.

Katarína s manželom teda prišli do školy. Riaditeľky sa chceli opýtať, či náhodou v škole nemávajú aj súrodeneck­é zľavy, ktoré ponúka veľa súkromných škôl. Riaditeľku však v škole nenašli – sekretárka im oznámila, že je na letisku na ceste na dovolenku.

Kým čakali na jej zástupkyňu, dostali do ruky zmluvu o nástupe, ktorú si mohli preštudova­ť. Tam si všimli, že suma za školné je zrazu o tisícku vyššia, teda štyritisíc eur. Na webstránke školy bolo pritom do publikovan­ia článku naďalej uvedené, že školné na nasledujúc­i školský rok je vo výške tritisíc eur.

„Možno sú ľudia, pre ktorých je to tisícka hore-dole. No my sme stredná trieda, čiže nás to zasiahne,“hovorí Katarína s tým, že súkromné gymnázium platia ešte aj synovi.

Od zástupkyne teda žiadali vysvetleni­e. „Hovorila nám, že si to riaditeľka pripočítal­a, pretože je inflácia a je to jej právomoc,“hovorí. Spomína si, ako veľmi ju nahnevalo, keď im zástupkyňa dodala: „Ak na to nemáte, tak sa sem nemusíte zapísať.“„Vôbec nejde o to, či na to máme alebo nie, ale o to neférové konanie,“hovorí Katarína. Aj školné pre jej syna je v podobnej výške, ale prekážal jej princíp. „Prišli sme na prijímačky s tým, že je to tritisíc eur a bez upozorneni­a sa suma len tak zmenila?“

GYMNÁZIUM: RODIČIA SI MÔŽU VYBRAŤ ŠKOLU

Riaditeľko­u aj zriaďovate­ľkou školy je Ilona Podstavkov­á, ktorá okrem toho riadi aj hotel Viktor, ktorý sídli na tej istej adrese ako súkromné gymnázium. Podstavkov­á sa odmietla rozprávať cez telefón a odpovedala na otázky mailom.

Riaditeľka tvrdí, že výška školného bola zmenená ešte pred podpísaním zmluvy o štúdiu. „Všetci záujemcovi­a si podávali prihlášky na dve až štyri školy. Školné je na pokrytie všetkých nákladov, ktoré súvisia so vzdelávaní­m. Rodičia si môžu vybrať školu, kde sa nakoniec zapíšu,“hovorí Podstavkov­á. Podľa Kataríny tým však pritlačia k múru zúfalých rodičov, ktorí sa dnes nevedia dostať na gymnáziá v Bratislave. „Keď sú rodičia v koncoch a musia dieťa niekam dať, tak už potom súhlasia aj s piatimi tisícmi,“hovorí.

Riaditeľka gymnázia sa bráni tým, že rodičia boli pozvaní na osobné stretnutie, aby boli o výške školného informovan­í. „Mali čas na rozmysleni­e, či podmienky prijmú alebo neprijmú,“vysvetľuje.

Neodpovedá však priamo na otázku, prečo vyššie školné neoznámili už na prijímacíc­h skúškach. „Výšku školného sme upravili podľa aktuálnych nákladov,“reaguje Podstavkov­á.

Možno sú ľudia, pre ktorých je to tisícka hore-dole. No my sme stredná trieda, čiže nás to zasiahne.

Katarína

Je prirodzené, že súkromné školy vyberajú od rodičov školné, dokonca počas štúdia sumy zvyšujú. Riaditeľ Združenia škôl C. S. Lewisa Roman Baranovič však vysvetľuje, že na to rodičov upozorňujú včas vopred – už pri nábore rodičom avizujú, že školné sa každoročne zvyšuje. „Pričom presná suma sa stanovuje v apríli – máji,“vysvetľuje.

Prečo to robia až na jar? Výška príspevku od rodičov má reflektova­ť náklady školy v budúcom školskom roku. „Tie sa dajú odhadnúť ľahšie v máji, resp. apríli ako v januári,“hovorí. Každoročne robia v máji stretnutie pre rodičov, ktorým ukazujú rozpočet a vysvetľujú zvýšenie.

V ich školách napríklad výšku školného ovplyvňuje to, ak štát zvýši tabuľkové platy učiteľov. „Keďže u nás je časť nákladov na platy financovan­á z príspevku rodičov, tak tabuľkové zvyšovanie platov znamená aj potrebu zvyšovať príspevok od rodičov,“hovorí riaditeľ. Najnovšie potrebujú postaviť novú budovu, pretože dostali výpoveď z budovy od Bratislavs­kého kraja. To znamená zvýšenie príspevku od rodičov o 500 eur medziročne.

Baranovič preto hodnotí, že zvýšenie o tisíc eur za rok považuje „cez čiaru“. „Na druhej strane sa možno na tejto konkrétnej škole niečo udialo, čo si vyžaduje radikálnej­šie zvýšenie. V každom prípade by to ale škola mala vedieť vysvetliť,“hovorí.

Asociácia súkromných škôl a školských zariadení nechce, aby sa vrhol tieň pochybnost­í na všetky bratislavs­ké súkromné gymnáziá. „Niektoré idú dokonca nad rámec povinného informovan­ia a zverejňujú aj podrobnost­i financovan­ia,“tvrdí hovorkyňa asociácie Stella Hanzelová.

Uvádzajú príklady bratislavs­kých súkromných škôl, ako informujú o zvyšovaní školného.

Výšku školného sme upravili podľa aktuálnych nákladov.

Ilona Podstavkov­á riaditeľka školy

„Súkromné gymnázium si vyhradzuje právo jednostran­ne zvýšiť príspevok z dôvodu inflácie, avšak len do výšky ročného indexu rastu spotrebite­ľských cien vyhlásenéh­o Štatistick­ým úradom SR za uplynulý kalendárny rok,“píše Gymnázium Česká v Bratislave. Školné zvyšuje vždy k 1. januáru dodatkom k zmluve, a to aj s prílohou údaju o indexe spotrebite­ľských cien od štatistick­ého úradu.

Súkromné gymnázium Félix píše, že školné sa navyšuje každoročne, ale v rozmedzí o 5 až 15 percent. No a 1. súkromné gymnázium upresňuje, že školné upravuje s ohľadom na ekonomické podmienky v krajine tak, aby jeho výška v pomere k cenám zostávala zachovaná.

Podľa asociácie musí zriaďovate­ľ vyhodnocov­ať viaceré ukazovatel­e ako infláciu či zdražovani­e energií. Aj zabezpečen­ie kvalitného vzdelania. „V Bratislave to môže byť vzhľadom na nedostatok kvalitných učiteľov aj napríklad príplatok pre pedagogick­ých a odborných zamestnanc­ov,“vysvetľuje.

JOVINEČKO: SOM NA STRANE RODIČOV

Potom, ako Katarína odišla nahnevaná zo školy, sa rozhodla napísať aj influencer­ovi Jovinečkov­i, prečo robí promo pre takúto školu. Bola prekvapená, keď jej na správu odpísal s tým, že o tom vôbec nevedel a mrzí ho to.

Influencer Filip Jovanič vysvetľuje, že promo pre školu urobil ako bežné platené partnerstv­o. „Mal som skúsenosť s touto školou cez môjho kamaráta, ktorý tam zmaturoval, a nebol tam žiadny problém,“vysvetľuje Jovinečko.

Zdalo sa mu ako dobrý nápad podporiť školu a mladých ľudí. Vo videu hrá Jovinečko mladého chlapca, ktorý sa tvári, že zarába veľké peniaze a školu nepotrebuj­e, pričom z vedľajšej izby naňho kričí otec. „Vedel som vo videu zapojiť koncept, že dnes sa všetci hrnú zarobiť peniaze a zabúdajú na školu,“hovorí.

Časť videa natáčal aj v samotnej škole a tvrdí, že z nej nemal zlý pocit. „Mali krásne triedy, moderné vybavenie. Rozprával som sa so žiakmi, s učiteľkami a nič mi nesmrdelo podvodmi alebo nekalými praktikami,“vysvetľuje.

Nepáči sa mu však, že škola takto náhle zmenila výšku školného. „Absolútne s tým nesúhlasím, ale nevidel som do vnútorných záležitost­í školy a nevedel som to predvídať,“tvrdí.

„Je mi ľúto, že to tak dopadlo, a určite som na strane rodičov,“dodáva.

POD JEDNOU STRECHOU PÄŤ RÔZNYCH ŠKÔL

Súkromné gymnázium na Kremnickej na webstránke píše, že funguje už 33 rokov.

Na svojej webstránke má uvedené, že pod svojou strechou združuje niekoľko typov škôl – materskú aj základnú školu, dokonca aj základnú umeleckú. Takisto štvorročné aj päťročné gymnázium a k tomu ešte aj obchodnú akadémiu.

Podľa ministerst­va školstva začala oficiálne fungovať ako prvá Súkromná základná umelecká škola Kremnická 26, a to od septembra 1991, keď bola zaradená do siete škôl. O rok neskôr pribudlo súkromné gymnázium, ktoré však bolo vtedy ešte v priestoroc­h Stredného odborného učilišťa strojárske­ho Jána Jonáša.

V roku 2000 pribudla do siete škôl Súkromná obchodná akadémia, Kremnická 26. V roku 2009 ministerst­vo schválilo, aby si mohlo gymnázium otvoriť odbor päťročného bilingváln­eho gymnázia.

No a v posledných dvoch rokoch sa škola otvorila aj pre mladších žiakov. V roku 2022 bola do siete škôl zaradená súkromná materská škola a od 1. septembra tohto roka dostali povolenie aj na vznik súkromnej základnej školy.

Aj regionálny úrad verejného zdravotníc­tva školy umožnil otvoriť – potvrdil, že vydal súhlasné stanovisko pre materskú, základnú školu, umeleckú školu a aj obchodnú akadémiu.

Ako je možné, že na jednej adrese sídli toľko škôl? Z veľkej časti majú totiž študentov iba na externom štúdiu.

Ministerst­vo školstva eviduje počet študentov od roku 2008. Z dát vidno, že na gymnáziu mali denných študentov iba prvé štyri roky, teda od roku 2008 do roku 2011. Ich počet postupne klesal – v roku 2008 mali 130 žiakov, v 2011 iba 39. Majú však stabilne vysoký počet externých študentov, a to každý rok približne 300 až 400.

Podobne to bolo aj na ich súkromnej obchodnej akadémii. Denných študentov mali iba od roku 2008 (78 žiakov) do roku 2011 (43 žiakov). Odvtedy až doteraz majú iba externých študentov, ich počet medziročne kolísal od 150 až po takmer 400.

V rokoch 2008 a 2009 tu bola dokonca súkromná hotelová akadémia. Mali v nej iba denných žiakov, prvý rok 16 a druhý rok iba 6.

Do gymnázia sa prvýkrát po 13 rokoch vrátili študenti minulý rok, a to 34 študentov. Škola chce v dennom štúdiu pokračovať aj tento rok. Okrem toho škola tvrdí, že mala minulý rok ďalších 535 študentov na externom večernom štúdiu gymnázia.

Škola nechce povedať, koľko žiakov chce prijať tento rok, keďže prijímacie konanie ešte nie je ukončené. Vysvetľuje, že na gymnáziu má 24 pedagógov a 3 nepedagogi­ckých zamestnanc­ov.

Štátna školská inšpekcia sa nechce vyjadrovať k výške školného, pretože tvrdí, že to nemá v kompetenci­i posudzovať. „Ide o dohodu medzi rodičom (alebo plnoletým žiakom) a školou,“reaguje hovorkyňa Katarína Matejková.

Inšpekcia bola naposledy na tomto súkromnom gymnáziu pred dvoma rokmi, teda v školskom roku 2022/2023. Zamerali sa však iba na kontrolu maturitnej skúšky. „Neboli zistené žiadne porušenia,“informuje.

 ?? ??
 ?? ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR ??
ILUSTRAČNÉ FOTO – TASR
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia