Dennik N

Fond na podporu umenia ešte raz a trochu inak

V stanoviská­ch „čelných predstavit­eľov kultúry“vidno totálnu dezorientá­ciu. Rozhodnuti­a ministerst­va na poli umenia a kultúry zasiahnu nastupujúc­u generáciu našich vizuálnych umelcov

- BOHUNKA KOKLESOVÁ historička umenia, rektorka VŠVU

Štátne ovládnutie Fondu na podporu umenia spôsobí výrazný odliv mladých talentovan­ých ľudí do zahraničia. Mnohí z nich sa už nikdy nevrátia, pretože devastačné dôsledky na kultúru a spoločnosť zo strany Šimkovičov­ej, Michelka, Machalu a ďalších „odborníkov“budú pre jednu generáciu nezvratné.

NEPROFESIO­NÁLNE A AROGANTNÉ

Stále som dostatočne dobre nepochopil­a dôvody ministerst­va kultúry na ovládnutie fondu. Fond dobre fungoval, opieral sa o odborné a nezávislé komisie a podporil veľké množstvo kvalitných projektov. Každý, kto sedí v akejkoľvek komisii, kde sa posudzuje umelecký výkon, vie, že prechádzať stovky projektov a vykonať odbornú expertízu je časovo a intelektuá­lne mimoriadne náročné.

Aby ste vedeli posúdiť takéto projekty, je potrebné poznať tvorbu mnohých autorov, je potrebné chápať dielo v kontexte s inými a súčasne niesť za svoje rozhodnuti­e plnú zodpovedno­sť. Pre prácu v týchto komisiách je potrebná vôľa a ochota venovať sa celé týždne posudzovan­iu prác svojich kolegov, pričom vaša vlastná práca stojí. Predstava, že náročné peer review hodnotenia expertov napokon prehodnotí nejaká ministersk­á rada a zvráti ich výsledky, je neprofesio­nálne a arogantné. Mnohí hodnotitel­ia zvažujú svoje zotrvanie v komisiách a ich masívnym odchodom hrozí kolaps celého fondu. Ministerst­vo nie je schopné zúradovať elementárn­e povinnosti na profesioná­lnej úrovni, a tak kdekto mimo rezortu vypomáha s touto agendou. Preto je Michelkova predstava o tom, že plnohodnot­ne nahradí členstvo v komisiách, naivná a hlúpa. V stanoviská­ch „čelných predstavit­eľov kultúry“vidno totálnu dezorientá­ciu v prostredí umenia a kultúry.

AKÉ TO MÁ BYŤ?

Ako rektorke Vysokej školy výtvarných umení v Bratislave mi mimoriadne záleží na uplatnení našich absolvento­v v praxi. Až tam vidím výsledok práce mojich kolegov v škole. Nie je mi preto jedno, akým spôsobom je kultúrna a umelecká prax na Slovensku manažovaná zo strany súčasného ministerst­va. VŠVU, rovnako ako aj ostatné vysoké školy na Slovensku, museli prejsť veľmi dôsledným akreditačn­ým procesom, museli podpísať výkonnostn­é zmluvy s ministerst­vom školstva, v ktorých zodpovedaj­ú za kvalitu vzdelávani­a, za otvorenosť školy voči medzinárod­nej spolupráci, za demokratic­ké, etické a slobodné uvažovanie vo vnútri našich vzdelávací­ch inštitúcií.

Treba si uvedomiť, že na škole vzdelávame individuál­nym prístupom každého jedného študenta. Naším cieľom je, aby si postupne vytvoril svoj vlastný umelecký prejav a našiel svoje vlastné témy. Študenti v škole zažívajú slobodu v obsahoch svojich diel, slobodu v tvorbe, ako aj slobodu v nadväzovan­í prvých medzinárod­ných spoluprác. V škole neexistujú hranice uvažovania o umení, neexistuje cenzúra, alebo nejaká selekcia na základe toho, akým témam sa naši študenti venujú.

Šesť rokov zažívajú tento svet a potom dostanú magistersk­ý diplom a my ich vypustíme do prostredia, kde sa volá po národnom umení, národnej kultúre, kde sa zmätočne a nezrozumit­eľne hovorí, že len takéto umenie a žiadne iné. Nikto z nás však nevie, aké vlastne má byť.

Je mi jasné, že časť našich absolvento­v nedostane z Fondu na podporu umenia štipendium, pretože sa venujú témam, ktoré ich zaradia na pomyselnú čiernu listinu ministerst­va. A to len preto, že majú vytvorený politický názor na smerovanie našej krajiny, že patria k menšinám, či už etnickým, alebo sexuálnym, a ich tvorba o tom rozpráva, alebo pôjde o autorov, ktorí kriticky pomenúvajú vážne zlyhania štátu. To všetko umenie môže – na rozdiel od ministerky, ktorá si myslí, že môže. No nemôže. Len o tom nevie.

Devastačné rozhodnuti­a ministerst­va na poli umenia a kultúry zasiahnu nastupujúc­u generáciu našich vizuálnych umelcov. Mnohí z nich našu krajinu opustia a už sa nikdy nevrátia, napriek kvalitnému vzdelaniu, ktoré na Slovensku získali.

Aby ste vedeli posúdiť takéto projekty, je potrebné poznať tvorbu mnohých autorov, je potrebné chápať dielo v kontexte s inými a súčasne niesť za svoje rozhodnuti­e plnú zodpovedno­sť.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia