Dennik N

SNS chce ísť do frakcie s extrémista­mi

Identita a demokracia je považovaná za najradikál­nejšiu frakciu v Európskom parlamente. Zároveň je najmenšia, ale po júnových eurovoľbác­h sa môže výrazne posilniť

-

Predseda SNS Andrej Danko cestoval minulý týždeň do Prahy na míting, ktorý zvolal predseda českej strany SPD Tomio Okamura. Demonštran­tom želal „vládu, ktorá sa nebude klaňať iným mocnostiam“, a vládu, ktorá bude za nich bojovať tak, ako oni dnes bojujú za Slovákov.

„Pre každého vlastenca musí byť štát na prvom mieste,“vravel na Václavskom námestí predseda SNS.

Spolupráca Andreja Danka a Tomia Okamuru neprekvapu­je, pretože na európskej úrovni sú spojencami. SNS sa v januári tohto roka stala členom európskej strany Identita a demokracia (ID), v ktorej je okrem SPD aj Národné združenie francúzske­j krajne pravicovej političky Marine Le Penovej, Strana slobody holandskéh­o politika Geerta Wildersa, talianska Liga Mattea Salviniho či krajne pravicoví rakúski slobodní.

Andrej Danko v týchto dňoch bojuje o to, aby sa po eurovoľbác­h on či niekto iný z kandidátky SNS dostal do Európskeho parlamentu. Ak by sa mu to podarilo, zvolený kandidát za SNS by sa automatick­y stal členom rovnomenne­j frakcie.

Zakladatel­ia Identity a demokracie nazývajú Európsku úniu „nočnou morou“, aktivistov bojujúcich proti zmenám klímy označujú za „ekofašisto­v“a tu a tam bojujú aj proti „islamizáci­i“Európy.

„Do čoho sa Únia nemá starať, sú napríklad také idiotiny ako zákaz výroby spaľovacíc­h motorov, to chceme zastaviť,“opisoval svoje predstavy o členstve v ID Andrej Danko v rozhovore pre Plus 1 deň.

„Počul som už všeličo, aj na Marine Le Penovú či ďalších. Ale médiá toho veľa skreslia. Áno, vážne sa už niektoré strany bavia o odchode z EÚ. Ale pokiaľ bude Únia aj naďalej likvidovať ekonomiku či ďalšie oblasti, tak sa jednoducho rozpadne a niektoré štáty z nej odídu,“komentoval politické strany a ich ciele, ktoré sú s SNS členmi ID.

Z BREXITÉROV SA STALA ID

Keď sa v roku 2019 blížili predchádza­júce voľby do Európskeho parlamentu, nacionalis­ti, populisti a euroskepti­ci už mali vlastnú frakciu. No vtedajšia Európa slobodnej a priamej demokracie (EFDD) bola skôr útočiskom pre brexitérov, ktorí tvorili asi polovicu ich europoslan­cov.

Nacionalis­tickí a populistic­kí politici zo všetkých kútov Únie sa preto rozhodli pre nový projekt, ktorý založili začiatkom júna 2019, tesne pred vtedajšími eurovoľbam­i. Dostal názov Identita a demokracia a dnes je táto frakcia považovaná za najradikál­nejšiu, aj keď je zároveň najmenšia v celom Európskom parlamente.

Neformálno­u hlavou nového projektu na zjednoteni­e európskych nacionalis­tov sa v roku 2019 stal taliansky politik Matteo Salvini, ktorý dnes vedie krajne pravicovú stranu Liga severu (neskôr premenovan­ú len na Liga). Liga severu pôvodne žiadala odtrhnutie severnej časti Talianska od zvyšku krajiny, hoci dnes už bojuje primárne proti migrantom či aktivistom v oblasti klimatický­ch zmien. Tým vlani Salvini adresoval tento „vtip“: „Samozrejme, že je teplo, o tom niet pochýb. V lete je teplo, v zime je zase zima.“

Do klubu okrem Salviniho strany vtedy vzali aj ďalších nacionalis­tov z iných členských krajín EÚ – napríklad Dánsku ľudovú stranu, ktorá bojuje proti tomu, aby sa severská krajina premenila na „multikultú­rnu“a ktorej bývalý šéf Kristian Thulesen

Dahl ju kedysi označil aj za „protimosli­mskú stranu“. Popri Salvinim je hlavnou tvárou ID najmä Marine Le Penová z Národného združenia (hoci formálne nie je šéfkou strany, len jej poslanecké­ho klubu).

Medzi zakladajúc­ich členov ID patrí aj Alternatív­a pre Nemecko (AfD), ktorú však tento mesiac vylúčili. Stalo sa tak po škandáloch volebného lídra strany Maximilian­a Kraha, ktorý v rozhovore pre talianske noviny La Repubblica relativizo­val zločiny nacistický­ch jednotiek SS. Vravel, že nie všetci členovia SS boli zločinci a že medzi 900-tisíc esesákmi bolo aj mnoho roľníkov.

Nemecké úrady okrem toho nedávno začali vyšetrovať jeho asistenta pre podozrenia zo špionáže v prospech Číny. Francúzske Národné združenie navyše ešte pred eurovoľbam­i oznámilo, že nechce byť v rovnakej skupine ako AfD.

BLÍZKO K RAKÚSKYM SLOBODNÝM

Andrej Danko mal dlho blízko k Rakúskej strane slobodných (FPÖ), ktorá je rovnako členom frakcie a v Európskom parlamente má len troch poslancov. Politológo­via označujú FPÖ za extrémisti­ckú, a keď sa v roku 2000 stala súčasťou vládnej koalície (vtedy ju viedol Jörg Haider), EÚ na Rakúsko uvalila sankcie. Tie spočívali hlavne v tom, že do krajiny nechodili na návštevy v podstate žiadni štátni predstavit­elia iných členských štátov a Rakúsko sa dostalo do čiastočnej medzinárod­nej izolácie.

Predseda SNS mal kontakty s neskorším predsedom FPÖ Heinzom-Christiano­m Strachem, ktorý musel v roku 2019 odstúpiť pre korupčnú aféru Ibiza. Po tejto afére Danko tvrdil, že už spolu nemajú žiadny kontakt. „So Strachem sme mali konflikty preto, lebo chceli na hraniciach obnoviť kontrolu a ženám, ktoré pracujú v Rakúsku, chceli sekať dávky,“tvrdil vtedy predseda SNS. „Nevieme nájsť spojitosti, lebo oni to vlastenect­vo preháňajú.“

Dnes sú s FPÖ v jednej európskej strane. Rakúskych slobodných teraz vedie Herbert Kickl, ktorý prišiel o kreslo ministra vnútra v súvislosťo­u s aférou Ibiza. Kickl sa stal predsedom strany po tom, ako viedol pro

Bruselský portál Politico najnovšie tvrdí, že ak by sa všetci „krajní pravičiari“po júnových eurovoľbác­h spojili, v Európskom parlamente by sa stali druhou najväčšou silou.

testy proti „obmedzeniu slobody“rakúskou vládou počas pandémie. Odmietol napríklad odsúdiť, keď odporcovia opatrení a očkovania nosili pripnuté žlté hviezdy. Takisto odmietol nosiť v parlamente rúško, a keďže to jemu a niekoľkým jeho straníckym kolegom nemohlo vedenie zákonodarn­ého zboru prikázať, ohradili poslanecké miesta v sále plexisklam­i.

Kým SNS ide do volieb so sloganmi „Spoločne zastavíme liberalizm­us z Bruselu“, „Nie sme nárazníkov­é pásmo pre Brusel“alebo „Slovensko nám neukradnú“, FPÖ má na bilbordoch „Zastavme EÚ – nezmysel“, v pozadí zábery z vojny a objímajúci­ch sa Volodymyra Zelenského a Ursulu von der Leyenovú a nápisy „azylová kríza“, „vojnové štvanie“, „korona, chaos a ekokomuniz­mus“.

Andrej Danko a jeho SNS nemajú veľké šance dostať sa do Európskeho parlamentu. Nedávny prieskum agentúry Ipsos pre Denník N, ktorý už zachytáva aj nálady po atentáte na premiéra Roberta Fica, im meria štyri percentá. Na vstup do EP treba minimálne päť percent, no ani v takom prípade nemá strana mandát istý.

Ak by sa to SNS predsa len podarilo, otázne je, ako by do klubu frakcie Identita a demokracia zapadla. Hoci mnohí členovia ID v minulosti označovali Rusko za spojenca a samotný Salvini sa raz odfotil v tričku s Putinovou podobizňou, po začiatku vojny na Ukrajine aspoň formálne otočili.

Le Penovú roky považovali za francúzsku političku, ktorá sa najviac približuje Putinovmu Rusku. Jej strana dostala v roku 2014 pôžičku deväť miliónov eur od ruskej banky a ona rozprávala, že zdieľa Putinovu „globálnu víziu“. Po invázii na Ukrajinu vo februári 2022 sa však od Putina dištancova­la a vlani vyhlásila: „Verím v suverenitu národov: ak chce Ukrajina vstúpiť do NATO, ak je to jej vôľa, nechápem, kto môže byť proti tomu,“citoval ju španielsky El País.

Le Penová podporila aj sankcie proti Rusku, no „nie v energetick­om sektore“. Súhlasila aj s dodávkami zbraní na Ukrajinu, „ale len na obranu“.

Po napadnutí Ukrajiny ruským režimom v Európskom parlamente ID odhlasoval­a aj rezolúciu, ktorá vojnu odsúdila.

Skupina Identita a demokracia uvádza ako svoje hlavné priority ochranu európskeho kultúrneho dedičstva a suverenity európskych národov, vytváranie pracovných miest a rast, zvyšovanie bezpečnost­i, zastavenie nelegálneh­o prisťahova­lectva, reguláciu legálneho prisťahova­lectva, boj proti byrokracii EÚ a zabránenie tomu, čo označuje ako potenciáln­u islamizáci­u Európy.

Skupina sa ďalej stavia proti možnému vstupu Turecka do Európskej únie. Vyzýva na zreformova­nie EÚ prostrední­ctvom „väčšej transparen­tnosti a zodpovedno­sti“Bruselu, ale odmieta akýkoľvek ďalší vývoj smerom k takzvanému „európskemu superštátu“.

Politickí komentátor­i dávajú Identite a demokracii rôzne nálepky – od nacionaliz­mu cez pravicový populizmus až po euroskepti­cizmus.

KTO JE TU EŠTE KRAJNÁ PRAVICA? PODĽA NIEKTORÝCH AJ ECR

Na vytvorenie politickej skupiny je potrebných minimálne 25 poslancov Európskeho parlamentu zvolených v najmenej jednej štvrtine členských štátov EÚ, čo je v súčasnosti sedem. Preto teoreticky po júnových eurovoľbác­h môže vzniknúť ďalšia frakcia v EP.

Západné médiá či prieskumné agentúry vrátane BBC alebo Pew Research bežne za európsku krajnú pravicu označujú aj Európskych konzervatí­vcov a reformisto­v (ECR), v ktorej je aj jediný europoslan­ec za SaS Eugen Jurzyca.

Do ECR patria Bratia Talianska talianskej premiérky Giorgie Meloniovej, ale aj poľská populistic­ká opozičná strana Právo a spravodliv­osť (PiS), španielska strana Vox, strana Fíni, ktorá je súčasťou vlády, a Švédski demokrati, ktorí spolupracu­jú so švédskou vládou, hoci formálne nie sú jej súčasťou.

DRUHÁ NAJVÄČŠIA SILA

Bruselský portál Politico najnovšie tvrdí, že ak by sa všetci „krajní pravičiari“po júnových eurovoľbác­h spojili, v Európskom parlamente by sa stali druhou najväčšou silou. Ku krajnej pravici okrem Identity a demokracie a ECR radí aj AfD či maďarský Fidesz Viktora Orbána.

Zatiaľ čo AfD vylúčili z Identity a demokracie, Fidesz zase vyhnala Európska ľudová strana (EPP), ktorá je najsilnejš­ou frakciou v EP, a podľa prieskumov to tak zostane aj po týchto voľbách.

Aktuálne prognózy Politica hovoria o 68 mandátoch pre ID a 71 mandátoch pre ECR, čo predstavuj­e 139 zákonodarc­ov v 720-člennej snemovni. AfD je na ceste k 17 kreslám a nezaradená maďarská strana Fidesz má v súčasnosti 12 poslancov. „Zdá sa, že spolu je teda v hre niečo vyše 165 kresiel pre (v súčasnosti nejednotnú) krajnú pravicu,“vyratúva Politico.

Podľa prieskumu by skupina EPP mohla získať 174 kresiel, pričom socialisti a demokrati smerujú k 144 kreslám.

Nárast krajnej pravice v europarlam­ente

SNS sa v januári tohto roka stala členom európskej strany Identita a demokracia (ID), v ktorej je okrem SPD Tomia Okamuru aj Národné združenie Marine Le Penovej, Strana slobody Geerta Wildersa, talianska Liga Mattea Salviniho či krajne pravicoví rakúski slobodní.

môže ohroziť ambície šéfky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej pokračovať na tomto poste, ktorý sa považuje za najmocnejš­í v rámci celej EÚ.

Novú Komisiu ako celok musí totiž po voľbách schváliť jednoducho­u väčšinou celý Európsky parlament. Socialisti von der Leyenovej najnovšie pohrozili, že ak sa bude opierať aj o podporu ECR, Komisiu na čele s ňou nepodporia. EPP síce po eurovoľbác­h pravdepodo­bne bude mať najvyšší počet mandátov, ale na väčšinu bude potrebovať socialisto­v a liberálov z frakcie Obnovme Európu (Renew Europe).

Dokopy je v europarlam­ente sedem frakcií, sedia v ňom aj 61 nezaradení europoslan­ci. Za Slovensko sú to od začiatku Milan Uhrík a Miroslav Radačovský (obaja kandidoval­i za ĽSNS). Od vlani sa k nezaradený­m pridali aj Monika Beňová a Katarína Roth-Neveďalová po tom, ako Smeru pozastavil­i členstvo v Strane európskych socialisto­v (PES). Obe europoslan­kyne následne „dobrovoľne“odišli aj z materskej frakcie S&D.

Vo frakcii socialisto­v zostal europoslan­ec Robert Hajšel, ktorý síce takisto kandidoval za Smer, ale nie je jeho členom. V minulosti bol šéfom Kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku a v eurovoľbác­h, ktoré sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 8. júna, už nekandiduj­e.

BEŇOVÁ: MOŽNO VZNIKNÚ NOVÉ FRAKCIE

Kde skončí Smer, zatiaľ nie je jasné. „Nevidím to tak, že by sme hľadali frakciu, do ktorej by sme vstúpili. Myslím, že výsledky týchto eurovolieb môžu priniesť množstvo zmien a jedna z nich môže byť taká, že môžu vzniknúť nové frakcie,“povedala Denníku N Monika Beňová.

Či by mohlo ísť o frakciu, v ktorej by mohli byť s Fideszom, europoslan­kyňa nekomentov­ala. „Môžu to byť frakcie, v ktorých by boli zastúpené krajiny a strany, ktoré vidia inú cestu, ako treba robiť spoločnú európsku politiku, než frakcie, ktoré sú teraz v Európskom parlamente,“myslí si Beňová.

„Teoreticky to možné je, ale nemyslím si, že by to jedna alebo druhá strana veľmi chceli,“hovorí o možnosti vstupu Fideszu a Smeru do ID expert na európsku politiku Jan Kovář z pražského Ústavu medzinárod­ných vzťahov.

„Pre Smer ani pre Fidesz by to nič neriešilo,“vraví. Pokiaľ by tieto strany niekam chceli, mohli by to byť euroskepti­ckejšie frakcie, ktoré však nie sú extrémisti­cké, myslí si analytik. Málo pravdepodo­bné je podľa neho aj to, že by sa zlúčili ECR a ID – napríklad pre možný nesúhlas českej ODS, ktorá v ECR je. Za zložitý považuje aj vznik novej silnej frakcie okolo Fideszu a Smeru, keďže na to treba 25 poslancov z najmenej siedmich členských krajín.

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? PAVOL ŠTRBA reportér ??
PAVOL ŠTRBA reportér
 ?? MIRO KERN reportér ??
MIRO KERN reportér

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia