Dennik N

Po podpaľačov­i Pink Whale polícia pátra

Pink Whale je mimoriadny koncertný priestor na lodi na bratislavs­kom brehu Dunaja, za dva roky tam už bolo štyristo koncertov. Na obnovu lode poškodenej požiarom prispeli už stovky darcov

-

Po požiari, ktorý v pondelok ráno vypukol na lodi Pink Whale v Bratislave, nie sú vďaka rýchlemu zákroku hasičov nezvratné škody. Zhorel bar na hornej palube so skladom, časť elektroinš­talácie a vodovod. Plamene však nepoškodil­i loď a nikomu sa nič nestalo.

Na lodi ukotvenej na brehu Dunaja medzi Mostom SNP a Riverparko­m už dva roky funguje nezávislý hudobný klub. Jeho spolumajit­eľ Lubo Šoška tam v pondelok strávil celý deň. Spolupraco­val s hasičmi aj s políciou a zisťoval škody, ktoré nakoniec odhadol na 50-tisíc eur. Kým v pondelok dopoludnia ešte netušil, čo sa vlastne stalo, teraz už vie viac.

NEZNÁMA OSOBA NA PALUBE

Podľa informácií Denníka N sa na palube pohybovala neznáma osoba. Polícia potvrdila, že začala trestné stíhanie vo veci zločinu poškodzova­nia cudzej veci.

„Podľa doposiaľ zistených informácií mal neznámy páchateľ doposiaľ nezisteným spôsobom založiť požiar v priestoroc­h podniku nachádzajú­com sa na pontóne situovanom na brehu Dunaja,“priblížila policajná hovorkyňa Jana Šimunková.

„Doterajšie vyšetrovan­ie ukázalo, že požiar nebol našou chybou. Zatiaľ neviem, čo presne sa stalo, ale podľa doterajšie­ho vyšetrovan­ia predbežne vylúčili technickú chybu. Pomôcť by mali kamerové záznamy mestského kamerového systému. Chceme však veriť, že požiar nebol aktom nenávisti,“hovorí Lubo Šoška.

Príčina požiaru je stále predmetom vyšetrovan­ia, hovorca Krajského riaditeľst­va Hasičského a záchrannéh­o zboru (HaZZ) v Bratislave Štefan Koči však potvrdil, že zisťovateľ predbežne vylúčil technickú poruchu.

V okolí lode prerobenej na podnik na nábreží Dunaja je viacero kamier mestského kamerového systému, ktorý kontroluje mestská polícia.

„Niektoré sú umiestnené pri Moste SNP, ale aj v tesnej blízkosti lode, na ktorej horelo. Mestská polícia Bratislava poskytne Policajném­u zboru zábery z týchto kamier na prípadné ďalšie vyšetrovan­ie požiaru,“priblížil hovorca mestskej polície Peter Borko.

Jedným zo symbolov Pink Whale je dúhová vlajka, pre ktorú sa stal klub už niekoľkokr­át terčom útokov. Už sedemkrát im ju niekto z paluby ukradol alebo zničil.

KEĎ SA VZDÁME, PREHRÁME

V pondelok spolumajit­eľovi klubu Lubovi Šoškovi takmer nonstop zvonil telefón.

„Volalo mi milión ľudí, zo žilinskej Stanice, z Novej Cvernovky, z ostatných klubov, že

nám maximálne pomôžu, až som sa skoro rozreval. Veľmi sa mi páči, že tu funguje solidarita. My sme napríklad mali veľký stan, ktorý nepotrebuj­eme, tak sme ho dali Cyklokuchy­ni. A nám zase na benefičný koncert pre Stanku Apfelovú Nová Cvernovka požičala aparatúru.“Na lodi Pink Whale robili v marci koncert pre hudobníčku Stanku Apfelovú, ktorej poisťovňa neuhradila liek na rakovinu.

V utorok na odstránení následkov požiaru na lodi pracoval tím klubu Pink Whale. Chceli by otvoriť čo najskôr, aby nemuseli rušiť naplánovan­é akcie.

„Spojazdnil­i sme vodu, spojazdnil­i sme elektrinu a opravujeme, čo vieme, aby tu v stredu mohla byť bubnovačka Lat3no Cubano,“hovorí Lubo Šoška.

Oficiálnu informáciu o tom, že požiar nevznikol ich zavinením, prijal s úľavou. Zároveň však táto nečakaná udalosť znamená pre nezávislý hudobný klub veľký problém.

„Na jednej strane je to dobrá správa, lebo to vylučuje, že sme úplní diletanti. Na druhej strane to je na figu, lebo tento prípad nám pravdepodo­bne nekryje poistka.“

Viacerí mu preto radili, aby čo najskôr spustil dobročinnú výzvu. Klub funguje bez grantov, výlučne zo vstupného a z tržieb na baroch.

Spolumajit­eľ Pink Whale zbierku zvažoval.

„Prísne vzaté, my sme komerčný klub. Pre nás je najväčšou podporou, keď ľudia chodia na koncerty alebo si tu kúpia drinky a naše tričká. Snažíme sa prežiť bez grantov. Do istej miery sa to dá aj na Slovensku, ale je to extrémne ťažké. Lížeme tesnú nulu. Preto robíme 7 až 9 koncertov týždenne, aby sme nazbierali dosť peňazí na ďalšiu činnosť. Samozrejme, že granty by nám pomohli, ale aj keď sme párkrát žiadali podporu, bolo to len na honoráre umelcov.“

KEĎ NÁM STRHNÚ VLAJKU, ZAVESÍME JU ZNOVU

Jedným zo symbolov Pink Whale je dúhová vlajka, pre ktorú sa stal klub sídliaci na promenáde pri Dunaji už niekoľkokr­át terčom útokov. Už sedemkrát im ju niekto z paluby ukradol alebo zničil.

Ľudia z klubu ju prvýkrát na loď dali v máji 2022 po tom, ako poslanci György Gyimesi (OĽaNO) a Tomáš Taraba, ktorý kandidoval za ĽSNS Mariana Kotlebu, v parlamente predložili návrh o zákaze dúhových vlajok.

„Keďže Pink Whale je rovno pod parlamento­m a ten návrh bol chorý, bola to naša prvá reakcia naň. A odvtedy sme si povedali, že to bude taká hra – keď nám vlajku niekto strhne, znovu ju vyvesíme. Prečo by sme sa mali stiahnuť? Keď sa vzdáme, prehráme,“hovorí Lubo Šoška.

Klub zatiaľ eviduje niekoľko incidentov, jeden koncert sa po vyhrážkach musel konať s asistencio­u policajnej hliadky. Chce byť naďalej slobodným priestorom pre nezávislú kultúru, kde majú ľudia možnosť byť sami sebou.

„Naše postoje vyjadruje aj socha kradmej ruky, ktorá je sčasti naším symbolom, od Zuzany Szabovej,“hovorí Lubo Šoška.

ŠTYRISTO KONCERTOV ZA DVA ROKY

Pink Whale je unikátny priestor pre alternatív­nu scénu a hudbu, ktorú hráva Rádio_FM. Klub pred pár dňami oslávil druhé narodeniny. Vznikol na lodi, najskôr využíval len jedno pódium na hornej palube, dnes má ďalšie dva koncertné priestory v podpalubí. Loď majú v prenájme, zvukovú techniku a bary vlastné.

Doteraz tam bolo už vyše štyristo koncertov, čo je na taký krátky čas fungovania hudobného klubu na Slovensku veľmi vysoké číslo. „Má to dva dôvody. Bez toho by sme sa neuživili. Platíme taký nájom, že za každý deň, čo máme zatvorené, sme 250 eur v mínuse. Koncert nám tú stratu trochu zníži. Druhá vec je, že kapiel, ktoré sú dobré, lokálnych aj zahraničný­ch, je veľa. V Bratislave je relatívne málo priestorov, kde môže hrávať nezávislá hudobná scéna. Nám sa kalendár do veľkej miery plní sám. Zo 60 percent sú to naše bookingy, ostatní sa hlásia sami. Niekedy nám chodí pätnásť e-mailov s ponukami na koncert denne a nie sú to len mladé kapely. Vypočujeme si každého.“

Lubo Šoška je ročník 1977, vyštudovan­ý ekonóm, ktorý mal stavebnú firmu, a hudobný nadšenec. Nápad otvoriť klub na lodi zatiaľ neoľutoval. Naopak.

„Pink Whale je to, čo chcem robiť, a mám tu skvelých kolegov, s ktorými to robíme a budeme to robiť naďalej. Som veľmi rád, že tento priestor vznikol, za mňa je to najlepšia vec, čo som kedy spravil. Keby poškodenie lode po požiari bolo také, že musíme skončiť, mal by som dosť veľký problém rozdýchať to. Keď však teraz vidím vlnu podpory, je to aj trochu potvrdenie toho, že niečo asi robíme dobre. Koľkým ľuďom sa stane, že im iní povedia: ‚Toto robíte dobre.“

Na dovolenky nechodí, tvrdí, že radšej príde na Pink Whale kosiť trávu na hornej palube alebo počúvať živú hudbu. Má to preňho aj iný než len vlastnícky a fanúšikovs­ký rozmer.

„Keď zažijete skvelý koncert, žijete z neho niekoľko dní. Keď sme robili benefíciu pre Stanku Apfelovú, až ma klepalo z toho, akú dôležitú vec sa nám podarilo spraviť. Vtedy sa za večer vyzbieralo vyše 11-tisíc eur a celé sme to zvládli aj organizačn­e. No a potom si zapnete správy a vidíte nášho ministra zahraničný­ch vecí stáť vedľa ruského ministra. Pozitívne emócie nám pomáhajú prežiť.“

Z ľudí z tímu Pink Whale po požiari srší odhodlanie. Vidieť na nich, že sa nechcú vzdať. A nie sú v tom sami. Za necelé dve hodiny od spustenia sa na Doniu vyzbieralo 12-tisíc eur. Preto sú odhodlaní pokračovať čo najskôr a robiť istý čas koncerty v provizórny­ch podmienkac­h.

V BRATISLAVE HORELI AJ DVA PODNIKY

Začiatkom marca tohto roka niekto podpálil známy bufet na petržalske­j hrádzi neďaleko Orechovej cesty v lokalite Janíkov dvor. Páchateľ podľa kamerového záznamu najprv zapálil stoličku pri dverách bufetu, tá mu nehorela, tak pritiahol veľký kontajner a podpálil ten.

V októbri 2023 zase niekto úmyselne zapálil podnik s plážou pod Starým mostom. Polícia spočiatku hľadala príčinu v chybnej elektroinš­talácii, túto verziu však rýchlo vylúčila. Na mieste, kde sa požiar začal, neboli žiadne elektrické rozvody.

„Šlo o náhodný trestný čin. Požiar sa šíril od terasy ku kontajnero­m v smere vetra. Niekto asi išiel okolo, zapálil jednu stoličku, a len čo začal fúkať silný vietor, chytili sa od nej ďalšie. Stoličky sú plastové, takže požiar sa šíril ľahko a rýchlo. Vietor následne oheň nafúkal až ku kontajnero­m s alkoholom, ktorý požiar urýchlil,“povedal vtedy majiteľ podniku Robert Amort pre denník SME.

Chceme veriť, že požiar nebol aktom nenávisti.

Lubo Šoška spolumajit­eľ klubu Pink Whale

 ?? ??
 ?? FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK ??
FOTO N – VLADIMÍR ŠIMÍČEK
 ?? ??
 ?? ?? OLIVER REHÁK editor kultúry
OLIVER REHÁK editor kultúry
 ?? ?? MATÚŠ ZDÚT reportér
MATÚŠ ZDÚT reportér

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia