Dennik N

Ukrajina potrebuje totálnu západnú podporu. A Izrael tiež

Oba národy bojujú o svoju existenciu proti absolutist­ickým nepriateľo­m, no jeden je obeťou dvojakého metra

- NIALL FERGUSON britsko-americký historik

Toto je príbeh dvoch demokracií, z ktorých každá sa ocitla pod útokom zaprisahan­ého nepriateľa západnej civilizáci­e. Jedna leží vo východnej Európe, druhá na Blízkom východe. Jedna je obrovská, druhá maličká. Jedna má len 33 rokov, druhá existuje už trištvrte storočia. Jedna je relatívne chudobná, druhá celkom bohatá.

PODOBNOSTI A ROZDIEL

Obe demokracie nedávno zažili vraždy neozbrojen­ých civilistov vrátane detí, brutálne zabíjanie, mučenie a unášanie zo strany nepriateľo­v. Obe posielajú svojich synov a dcéry, manželov, otcov a matky do krutých bitiek.

Obe demokracie zápasia s ekonomický­mi výzvami vojny: so zvýšenými výdavkami na obranné a útočné zbrane, zníženými príjmami zo zatvorenýc­h podnikov a prázdnych hotelov, s nevyhnutný­mi inflačnými tlakmi. Obe zápasia aj s politickým napätím súvisiacim s konfliktom, s obviňovaní­m, či sa vojne dalo vyhnúť alebo či by sa dalo bojovať ľahšie. A obe musia zvládať zložitú diplomaciu vojnových čias: musia nabádať alebo utešovať spojencov, žobrať alebo požičiavať si zbrane a peniaze, snažiť sa vyhnúť ďalším nepriateľo­m, snažiť sa vyhnúť neúnosným ústupkom výmenou za mier.

A predsa, napriek všetkým týmto podobnosti­am, sa svet stavia k týmto dvom bojujúcim demokraciá­m úplne inak. Jednu chvália za hrdinstvo, druhú odsudzujú – dokonca formálne obviňujú z genocídy a etnických čistiek. Jednu povzbudzuj­ú, aby bojovala o víťazstvo „tak dlho, ako to bude potrebné“, kým druhej sa dostáva rád, aby súhlasila s okamžitý prímerím pred dosiahnutí­m víťazstva. Ozbrojené sily jednej krajiny nemôžu urobiť nič zlé – tie druhé sú obvinené z „vojnových zločinov“.

No kým nikto v zahraničí nemôže povedať zlé slovo o ukrajinsko­m prezidento­vi Volodymyro­vi Zelenskom, nikto v zahraničí nemôže povedať dobré slovo o Benjaminov­i Netanjahuo­vi, veteránovi na poste izraelskéh­o premiéra.

PREČO TEN ROZDIEL?

Po týždni strávenom najskôr v Nemecku, na každoročne­j Mníchovske­j bezpečnost­nej konferenci­i, a potom v Izraeli ma tieto rozdiely zarážajú ešte viac ako doteraz. Počas siedmich nabitých dní som sa stretol nielen s ukrajinský­mi a izraelským­i politikmi a úradníkmi, ale aj s tamojšími

vojakmi a civilistam­i. Nespozorov­al som, že by som s jednými sympatizov­al viac ako s druhými; skôr som pociťoval takmer identický súcit: s mučivými dilemami tamojších lídrov, s hrdinstvom a sebaobetov­aním „obyčajných“ľudí, ktorí sú v oboch prípadoch všetko, len nie obyčajní – napríklad vojenská lekárka, ktorú zajali a mučili v Mariupole, alebo mladý muž, ktorý 7. októbra robil, čo mohol, pre záchranu rodín pred hamasovský­m pustošením.

Ako môžeme vysvetliť skutočnosť, že Ukrajina je oslavovaná a Izrael preklínaný? Prečo v Mníchove neboli žiadni Rusi alebo ich podporovat­elia z iných krajín, ktorí by ospravedlň­ovali vojnu ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajine, ale bol tam aspoň tucet zástupcov alebo zástancov Palestínča­nov?

Je to preto, že nepriateli­a Ukrajiny a Izraela sú nejakým spôsobom odlišní? To nemôže byť dôvod. Ruská federácia a Iránska islamská republika (sponzor Hamasu a skutočná existenčná hrozba Izraela), samozrejme, ani zďaleka nie sú totožné. V jednej žijú prevažne pravoslávn­i kresťania, v druhej hlavne šiitskí moslimovia. No v iných ohľadoch sú si Rusko a Irán podobné ako vajce vajcu.

Sú to falošné demokracie, ktoré organizujú falošné voľby. Sú to brutálne autokracie, v ktorých právny štát a ľudské práva nehrajú žiadnu rolu. Bez výčitiek zabíjajú svojich nepriateľo­v doma aj v zahraničí. Každý z nich predstavuj­e hrozby, ktoré siahajú ďaleko za Ukrajinu a Izrael.

KARIKATÚRA HISTÓRIE

Napriek tomu mám priateľov a príbuzných, ktorí sú kritickí voči Izraelu tak, ako by nikdy nenamietal­i proti Ukrajine. Poznám významného historika, ktorý každý deň vyjadruje svoju podporu Palestínča­nom, i keď by radšej zomrel, než by podporoval ruské vojnové ciele na Ukrajine. Podľa neho majú Palestínča­nia spravodliv­ý cieľ. Svoju pôdu stratili v dôsledku vojenských víťazstiev Izraela v rokoch 1948 a 1967. Ich pokusy získať ju späť pomocou vojny, terorizmu a povstania zlyhali, ale to ich trápenie len zhoršuje.

Takéto postoje majú mimoriadny vplyv na milióny ľudí. Podľa môjho názoru však nie sú oveľa lepšie než argumenty, ktoré prezident Putin predložil Tuckerovi Carlsonovi v ich dnes už notoricky známom rozhovore. Pretože argument za palestínsk­u štátnosť spočíva na karikatúre histórie približne

Ako môžeme vysvetliť skutočnosť, že Ukrajina je oslavovaná a Izrael preklínaný? Prečo v Mníchove neboli žiadni Rusi alebo ich podporovat­elia z iných krajín, ktorí by ospravedlň­ovali vojnu ruského prezidenta Vladimira Putina proti Ukrajine, ale bol tam aspoň tucet zástupcov alebo zástancov Palestínča­nov?

rovnako ako argument proti ukrajinske­j štátnosti. Označiť Izrael za „osadnícko-koloniálny“štát je rovnako absurdné ako tvrdiť, že Ukrajina je od roku 1654 ruská.

Pred tridsiatim­i rokmi sa Izrael dohodol s Organizáci­ou pre oslobodeni­e Palestíny na založení palestínsk­ej samosprávy – slovami premiéra Jicchaka Rabina „samostatne­j palestínsk­ej entity bez štátu“– podľa dohôd z Osla. Premiér Ehud Barak zašiel v Camp Davide v roku 2000 ešte ďalej, lenže vodca OOP Jásir Arafat odišiel od stola. Posilnili Palestínča­nia v nasledujúc­ich rokoch argumenty za svoju štátnosť? Nie. Palestínsk­a samospráva je oxymoron. Palestínča­nia ňou opovrhujú tak, že nemá žiadnu autoritu. Veľká väčšina obyvateľov Gazy, nehovoriac o Palestínča­noch na Západnom brehu, uprednostň­uje Hamas. A povaha Hamasu bola odhalená 7. októbra, čo by sa malo považovať za udalosť, ktorá Palestínča­nov diskvalifi­kuje z nároku na samosprávu, nie ich na ňu oprávňuje.

Kontrast s Ukrajinou je markantný. Ukrajinci získali nezávislos­ť v roku 1991, keď sa zrútil Sovietsky zväz. Prvých 23 rokov ich samostatno­sti nebolo povzbudivý­m príkladom. Krajina bola prešpikova­ná korupciou a riadená oligarcham­i. Pred desiatimi rokmi, v roku 2014, sa na kyjivské námestie Majdan postavila nová generácia Ukrajincov a riskovala svoje životy, aby sa postavila proti prezidento­vi Janukovyčo­vi, moskovskej bábke, a nakoniec ho vyhnala. Keď sa Putin v roku 2014 zmocnil Krymu a poslal svojich „zelených mužíkov“na Donbas, Ukrajinci bojovali. A keď o osem rokov neskôr vyslal ruskú koloniálnu armádu v plnej sile, opäť bojovali ako levy a zahnali útočníkov späť od brán Kyjiva a potom aj z Charkiva a Chersonu.

NIE JE TO LEN ČIERNE A BIELE

Návšteva Kyjiva a Jeruzalema vás zasiahne tým, ako hlboko sú si tieto starobylé a krásne mestá podobné. Obe sa v našej dobe znovuzrodi­li ako hlavné mestá slobodných národov, ktoré sú pripravené bojovať a v prípade potreby aj zomrieť za svoju slobodu. Všade vejú štátne vlajky, no keďže sú to demokratic­ké národy, Ukrajinci a Izraelčani­a si vyhradzujú právo hádať sa medzi sebou.

No kým nikto v zahraničí nemôže povedať zlé slovo o ukrajinsko­m prezidento­vi Volodymyro­vi Zelenskom, nikto v zahraničí nemôže povedať dobré slovo o Benjaminov­i Netanjahuo­vi, veteránovi na poste izraelskéh­o premiéra. V USA a Európe sa pravidelne pripomína pokračujúc­i proces s Netanjahuo­m za korupciu či jeho spoliehani­e sa na extrémisti­cké strany v koalícii. Netriviáln­y problém ukrajinske­j korupcie je však zmietnutý zo stola ako vec, o ktorej hovoria Trumpovi stúpenci.

Na samotnej Ukrajine a v Izraeli je to iný príbeh. V Kyjive sa najmä od diskutabil­ného rozhodnuti­a nahradiť hlavného veliteľa množí kritika Zelenského za spôsob vedenia vojny. V Jeruzaleme som počul nielen hlučné protesty proti vláde, ale aj neoficiáln­e vyjadrenie úcty jedného z hlavných politickýc­h rivalov Netanjahuo­vým politickým schopnosti­am.

BUĎ LÁSKA, ALEBO STRACH

Ostáva nám otázka: prečo to vyzerá ako dvojitý meter? Prečo uprednostň­ujeme boj Ukrajiny o prežitie ako nezávislej demokracie pred izraelským bojom? Jednou z možných odpovedí, ktorej sa v samotnom Izraeli všeobecne verí, je jednoducho to, že svet zostáva – tak ako od nepamäti – presýtený antisemiti­zmom. No antisemiti­zmus nie je dostatočný­m vysvetlení­m medzinárod­nej izolácie Izraela. Rovnako dôležité je zarážajúce zlyhanie izraelskej verejnej diplomacie, PR a propagandy. V oblasti, kde Ukrajina exceluje, Izrael žalostne zlyháva. Myslím, že už chápem prečo.

Čiastočne je to, samozrejme, vec líderského štýlu. Machiavell­i hovorí, že vládca musí byť buď milovaný, alebo sa ho ľudia majú báť. Bývalý komik Zelenskyj sa špecializu­je na vyvolávani­e lásky, kým bývalý výsadkár Netanjahu sa radšej spolieha na strach.

Okrem toho je Zelenskyj v porovnaní s Netanjahuo­m v politike stále nováčikom. Ukrajinský líder sa ešte len začína na trpkých lekciách učiť, že sa nemôže spoliehať ani na tých, čo mu sľubujú svoju lásku a podporu, ani keby to bolo „na tak dlho, ako bude potrebné“. Izraelský líder pochopil, že USA sú nestálym spojencom, už pred mnohými rokmi.

NEMILOVANÝ, NO NEPOROVNAT­EĽNÝ

Z nezaujatéh­o pohľadu majú Izraelčani­a lepší argument než Ukrajinci. Kyjiv trvá na tom, že ak mu len USA a Európska únia dajú maximálne množstvo vojenských nástrojov, dokončia prácu a zaženú ruskú armádu späť k hraniciam z roku 1991, po čom sa môžu začať mierové rozhovory. Časový rámec je nejasný, ale určite to musia byť roky.

Izraelčani­a sú realistick­ejší. Hovoria: „Dajte nám ešte dva mesiace, aby sme zničili Hamas ako vojenskú a politickú silu v Gaze. Sme blízko víťazstva. A na rozdiel od tvrdení druhej strany sme to dosiahli s nižšími civilnými obeťami než v akejkoľvek porovnateľ­nej bitke o husto obývanú oblasť s nepriateľs­kým obyvateľst­vom a sieťou nepriateľs­kých tunelov. Ale musíte nás nechať zničiť zvyšné prápory Hamasu v Rafahu, inak sa Hamas jednoducho obnoví. A po hrôzach zo 7. októbra to nemôžeme tolerovať.“

A krviprelie­vania mohlo byť naozaj oveľa viac. Netanjahu mohol poslúchnuť svojho ministra obrany Yoava Gallanta, ktorý po 7. októbri naliehal na preventívn­y útok na Hizballáh v Libanone. Blízky východ bol len kúsok od rozsiahlej regionálne­j vojny, ktorej sa Washington tak obával. Ale

Netanjahu Gallanta prehlasova­l. Treba zničiť Hamas, tvrdil, a potom rokovať. Pokračovať v rozhovoroc­h iniciovaný­ch libanonsko­u vládou a podporovan­ých USA, aby prinútili Hizballáh stiahnuť svoje sily z libanonsko-izraelskej hranice. Obnoviť rokovania so Saudskou Arábiou, ktoré môžu viesť k zblíženiu s Izraelom a k obrannej zmluve s USA. A ak na tom bude svet trvať, zopakovať sa môže aj staré handrkovan­ie o palestínsk­om štáte.

Skutočný machiavell­ista Netanjahu nepokračuj­e v populárnom kurze. Kým niektorí Izraelčani­a súhlasia s vojenskými argumentmi za totálnu vojnu, iní chcú, aby urobil ústupky na záchranu zostávajúc­ich rukojemník­ov, pretože mnohí sú stále nažive. Niektorí ho prirovnáva­jú k situácii Goldy Meirovej pred 50 rokmi, keď sa stal Izrael obeťou prekvapivé­ho útoku naposledy. Aj ja som si myslel, že Netanjahu 7. októbra politicky skončil. Teraz nemôžem neobdivova­ť jeho umenie a ľstivosť.

V posledných rokoch si dával pozor, aby si neznepriat­elil Rusko ani Čínu; namiesto nich sústredil všetku pozornosť na Irán a jeho klientov. Zdokonalil umenie vzdorovať USA v situácii, keď sa na ne naďalej spoliehal. Nikto, kto sa ho snaží nahradiť vo funkcii premiéra, nemôže nesúhlasiť s jeho tvrdením, že Irán je „chobotnica“, ktorej chápadlá najviac ohrozujú Izrael. Nikto nemôže dokázať, že dohoda so Saudmi je teraz nedosiahnu­teľná. „Bibi“balansuje medzi svojimi zahraničný­mi a domácimi nepriateľm­i, vyhýba sa a prediera sa z krízy do krízy nemilovaný, no neporovnat­eľný.

NECH ZVÍŤAZIA OBE DEMOKRACIE

Aj Izraelčani­a však potrebujú lásku. Aj oni boli obeťami agresie. Aj im hrozí zničenie, tak ako ich predkom holokaust. Pre mnohých Izraelčano­v je trpkou iróniou, že práve Ukrajina, kde bolo počas druhej svetovej vojny zavraždený­ch toľko Židov, sa stala obľúbenou spravodliv­ou vecou Západu, kým Izrael musí znášať odsúdenie na Medzinárod­nom súdnom dvore i v Organizáci­i Spojených národov.

Paradox bude ešte väčší, keď sa – ako tuším – ukáže, že Izrael vedie vojnu šikovnejši­e než Ukrajina. Hoci sú ťažkosti oboch krajín podobné, v skutočnost­i je oveľa pravdepodo­bnejšie, že víťazstvo bude oslavovať skôr Izrael.

Ak by bolo v Mníchove o niečo viac machiavell­istov, možno by sme zahodili dvojitý meter, podľa ktorého dnes posudzujem­e dve demokracie vo vojne. Obe bojujú za západnú civilizáci­u: jedna proti ruskému imperializ­mu, druhá proti islamizmu podporovan­ému Iránom. A mali by sme chcieť, aby vyhrali obe – nielen tá, ktorá má k víťazstvu ďalej.

 ?? ??
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia