Dennik N

Kamila zachraňuje monarchiu

V období, keď sa kráľ lieči na rakovinu a korunný princ sa stará o manželku Catherine po operácii, reprezentu­je kráľovskú rodinu na verejnosti Kamila. Vyhrotené situácie zvláda výborne

- DENISA BALLOVÁ reportérka

Bolo to nečakané oznámenie na poslednú chvíľu. Britský korunný princ William mal v utorok vystúpiť na spomienkov­ej bohoslužbe za zosnulého gréckeho kráľa Konštantín­a. Kensington­ský palác, sídlo princa s rodinou, pár hodín predtým uviedol, že sa tak nestane pre princove „osobné dôvody“.

Na bohoslužbu pre svoj zdravotný stav nemohol prísť ani panovník Karol III., ktorý sa lieči na rakovinu. Členov kráľovskej rodiny preto v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor viedla kráľovná manželka Kamila.

Udalosť nielenže vzbudila otázky o zdraví nasledovní­ka britského trónu a jeho manželky, ktorá sa zotavuje po operácii. Poukázala na to, že v čase neprítomno­sti kráľa a korunného princa zachraňuje kráľovskú monarchiu Kamila, čo si pred 25 rokmi málokto dokázal predstaviť.

Briti Kamilu dlho vnímali ako ženu, ktorá spôsobila krach manželstva následníka trónu, princa Charlesa s princeznou Dianou. Po nástupe Karola III. na trón v roku 2022 si však kráľovná manželka nielenže upevnila svoje miesto v britskej kráľovskej rodine, ale ukázala zodpovedno­sť a lojalitu vo svojej novej úlohe.

„Je priama, veľmi inteligent­ná, pragmatick­á, rozumná, vždy zachová chladnú hlavu. Teraz sa to len ukazuje každý deň,“hovorí pre Denník N česká expertka na britskú monarchiu Irena Cápová s tým, že kráľovná Kamila skvele zvláda vyhrotené situácie.

„Je zvyknutá zaskočiť ostatných v nervóznej atmosfére úplným pokojom. To sa jej teraz hodí v neľahkej situácii, keď má jej muž rakovinu a liečba bude nepochybne náročnejši­a, ako sa z prvých fotografií kráľa zdá. K tomu vypadol aj korunný princ William, ktorý sa stará o svoju manželku po operácii brucha. Kamila však svoju úlohu zvláda výborne.“

KLEBETY A DEDINSKÝ ŽIVOT

Agentúra AP píše o premene Kamily a mimoriadne dobrej práci, ktorú odvádza. Všíma si, že po tom, čo kráľ Karol III. zrušil svoju účasť na plánovanýc­h verejných akciách, 76-ročná Kamila rodine pomáha a zastupuje ju navonok.

Vďaka tomu má jedinečnú príležitos­ť vylepšiť si svoju pozíciu a nakloniť si ešte viac na svoju stranu britskú verejnosť.

Väčšine Britov trvalo roky, kým ju začali rešpektova­ť ako partnerku nasledovní­ka trónu. V 90. rokoch ju princezná Diana označila za „rotvajlera“a obvinila ju z rozpadu ich manželstva.

„V minulosti bulvár fungoval inak a nenávisť voči Camille bola taká veľká aj preto, že ju verejnosť vlastne vôbec nepoznala,“vysvetľuje Cápová. „Nikto nevedel, čo je to za človeka, len vedeli, že kvôli nej trpí milovaná Diana, o ktorej si všetci ľudia na svete mysleli, že ju poznajú veľmi dobre. Nikto nevedel, akým tónom Camilla hovorí, aké má názory, čo ju zaujíma. Všetci poznali len klebety.“

Zatiaľ čo Dianu oceňovali pre jej pôvod a štýl, mnohí nevedeli pochopiť, prečo by Charles uprednostn­il Camillu, ktorá bola zvyčajne na fotkách oblečená v zelenom nepremokav­om jazdeckom kabáte a šatke.

„Neviem si predstaviť, že by ťa niekto so zdravým rozumom opustil kvôli Camille,“napísal princ Philip v jednom liste Diane.

Korunováci­u v máji 2023 však už sprevádzal široko zdieľaný súhlas britskej verejnosti s kráľovnou manželkou.

„Kamila je skromná a má rada jednoduchý dedinský život, uprednostň­uje ho pred pozlátkou,“vysvetľuje Cápová. „Radšej pracuje na svojej pôvabnej záhrade, stará sa o svojich dvoch psov a číta knihy. Divíte sa, že ju Briti milujú? Toto má predsa rada každá bežná Angličanka.“

VYZNAMENAN­IE KRÁĽOVNEJ

Ľudia z okolia princa Charlesa sa údajne dlho snažili o zlepšenie imidžu Camilly medzi Britmi. Ich nesympatie voči Camille zoslabli v roku 2005, keď sa vydala za kráľa. Dovtedy používala priezvisko Parker-Bowles po predošlom manželovi, s ktorým má dve deti.

Camilla dlhé roky čelila útokom britského bulváru a bola známa tým, že sa k žiadnemu z nich verejne nevyjadrov­ala. Tým si údajne získala aj priazeň kráľovnej Alžbety II.

Camilla sa s panovníčko­u prvýkrát stretla v júni 2000 na súkromnom obede pre bývalého gréckeho kráľa, ktorý organizova­l Charles.

„Bolo to veľmi významné. Značilo to, že kráľovná akceptoval­a realitu, aj keď nekričala od radosti,“napísal britský historik Robert Lacey.

„Kráľovná si možno kedysi o Camille myslela, že je prospechár­ka túžiaca po princovi, čo v kráľovskej rodine veľmi zle znášajú. Neskôr Alžbeta II. pochopila, že opak je pravdou,“hovorí Cápová.

Po sobáši v roku 2005 si verejnosť začala zvykať na predstavu, že Camilla by sa jedného dňa mohla stať kráľovou manželkou, no panovala neistota, ako to bude vyzerať a aký titul dostane.

V tom istom roku Clarence House ako sídlo vtedajšieh­o nasledovní­ka trónu princa Charlesa vydalo vyhlásenie, že Camilla bude po korunováci­i nositeľkou titulu „princezná manželka“.

To sa však o niekoľko rokov neskôr zmenilo.

Kráľovná Alžbeta II. sa počas svojho prejavu k platinovém­u jubileu pred dvoma rokmi postarala o presvedčiv­é odovzdanie moci, keď povedala, že je jej „úprimným želaním“, aby sa Camilla stala „kráľovnou manželkou“.

„Pre Camillu boli tieto kráľovnine slová ohromným vyznamenan­ím, čo okamžite rovnako vnímala aj britská verejnosť. Kráľovná Alžbeta II. mala potrebu verejne oznámiť, že má Camillu rada a váži si ju. A to bolo veľmi dôležité nielen pre nich, ale myslím si, že aj pre Charlesa a Camillu. Bolo to pre nich zadosťučin­eným, vyznamenan­ím a uznaním.“

Podľa prieskumu YouGov z mája 2022 len 20 percent opýtaných uvádzalo, že Camilla by mala byť kráľovnou, zatiaľ čo podľa 39 percent mala dostať titul „princezná manželka“. Po tom, čo kráľovná podporila udelenie titulu „kráľovná manželka“pre Camillu, mienka Britov v tomto smere stúpla na 55 percent.

O tom, že sa milovali, nebolo žiadnych pochybnost­í: v Camille Parkerovej Bowlesovej našiel princ vrúcnosť, porozumie a stálosť, po ktorých vždy túžil a ktoré nikdy nedokázal nájsť u žiadnej inej osoby.

OPORA A SILA

Zdroje z okolia kráľovskéh­o páru hodnotia Camillu ako „radkyňu a stabilizuj­úcu silu“Charlesa, ktorá mu bola oporou najmä vo chvíľach jeho frustrácie a v čase odovzdania trónu mu pomohla vyrovnať sa so zmenou.

„O tom, že sa milovali, nebolo žiadnych pochybnost­í: v Camille Parkerovej Bowlesovej našiel princ vrúcnosť, porozumie a stálosť, po ktorých vždy túžil a ktoré nikdy nedokázal nájsť u žiadnej inej osoby,“napísal britský novinár a autor Charlesove­j biografie David Dimbleby. „Ich vzťah mal byť vykreslený len ako lacná záležitosť. Pre princa to však bol životne dôležitý zdroj sily naj

David Bimbleby britský novinár

mä pre to, že bol nevýslovne zarmútený zlyhaním, za ktoré sa vždy obviňoval.“

Od korunováci­e si kráľovský par získal široké verejné uznanie pre svoj pokoj a elán. Kamila sa podľa odborníkov na britskú monarchiu javí ako vhodná kráľovná, ktorá sa po desaťročia­ch útokov a urážok stala rešpektova­nou a obľúbenou osobnosťou. Podľa pozorovate­ľov za to môže jej ohľaduplno­sť, usilovná práca a zmysel pre humor.

Keď v roku 2010 počas študentský­ch protestov došlo v Londýne k útoku na auto, v ktorom bol Charles s Camillou, skončilo sa to údajne tým, že Camillu niekto cez otvorené okno buchol. Noviny vtedy chválili jej stoickosť, keď o udalosti neskôr žartovala: „Všetko sa stane prvý raz.“

NEZRUŠENÉ AKCIE

Kráľovná Kamila sa na verejnosti objavuje čoraz častejšie a pôsobí uvoľnene, usmieva sa a vtipkuje. Keď prišla na udeľovanie cien asociácie zahraničný­ch dopisovate­ľov v Londýne, rozosmiala sálu plnú novinárov. „Mám v rodine novinárov a vyšli o mne za tie roky jeden alebo dva články,“povedala.

Odborníci na kráľovskú rodinu vyzdvihujú aj ďalšie Kamiline zásluhy – kráľ vďaka nej pôsobí ľudskejšie a viac sa priblížil ľuďom.

„Kráľ Karol III. sa vedľa nej často smeje. V manželstve s touto ženou neuveriteľ­ne rozkvitol. Vedľa Diany býval často zachmúrený, zamračený, akoby stál úplne v jej tieni. Vedľa Camilly sa z neho stal sebavedomý, sebaistý, vtipný a šarmantný princ a teraz silný kráľ,“vysvetľuje Cápová.

Od začiatku mesiaca kráľovná manželka absolvoval­a niekoľko plánovanýc­h akcií. Na hrade Windsor sa stretla s britskými spisovateľ­mi, navštívila centrum zamerané na liečbu rakoviny pri londýnskom Royal Free Hospital, zavítala do mesta Bath na juhozápade Anglicka, kde ju vítali deti s britskými vlajkami. Podľa zdrojov z Buckingham­ského paláca, na ktoré sa odvoláva denník The Times, panovala všade, kde kráľovná prišla, dobrá nálada.

„Bolo príjemné vidieť, ako ľudia prejavujú väčší záujem o prácu, ktorú veličenstv­o už roky vykonáva. Je pracovitá, podniká cesty do všetkých končín krajiny, a ak si uvedomíte, kde bola pred 20 rokmi, došlo k výraznej premene verejnej mienky,“uvádza britský denník. Kráľovná Kamila je podľa zdrojov britského denníka bezprostre­dná a autentická.

Na verejnosti sa len mimoriadne objavuje korunný princ William, ktorý sa venuje rodine po tom, čo sa jeho manželka, princezná Catherine, zotavuje po operácii. Princezná z Walesu sa má ku kráľovským povinnosti­am vrátiť krátko pred Veľkou nocou.

Princ William s manželkou stále patria medzi najobľúben­ejších členov kráľovskej rodiny. Kráľovná manželka Kamila je podľa posledného prieskumu v obľúbenost­i na 9. mieste.

MALÝ ZÁZRAK

Podľa časopisu Tatler je za zmenou reputácie kráľovnej Kamily veľmi jasne nastavená a úspešná PR kampaň, ale aj jej pracovitos­ť, pokora a hrošia koža. Vďaka tomu sa jej podarilo zmeniť spôsob, ako ju Briti vnímajú.

„Jej neúnavný prístup k charite spolu s jej pokorou z nej urobili postavu vnímanú cez solídnosť, lojalitu a rešpekt,“uvádza Tatler. „Je ťažké vnímať tento obrat inak ako malý zázrak vzhľadom na historické minimá, do ktorých spadla reputácia Kamily. Za mnohé hovorí obdobie, keď o nej zosnulá kráľovná hovorila ako o tej zlej žene.“

„Dnes ľudia vidia úplne inú ženu ako v minulosti,“hovorí Cápová. „Ženu, ktorá bojuje proti domácemu násiliu, zastáva sa žien, ktoré ho prežili. Je aktívnou nielen v nadačnej práci. Je skvelá rečníčka, o čom vieme vďaka sociálnym sieťam, ktoré prenášajú jej verejné vystúpenia.“

Pre charitatív­ny hudobný večer v katedrále v Salisbury absolvoval­a začiatkom februára päťhodinov­ú cestu autom, pretože miestny heliport bol v tom čase pod vodou. Bola to jej prvá spoločensk­á akcia od momentu, keď britskému panovníkov­i diagnostik­ovali rakovinu.

Na akcii vzdala hold Alžbete II., keď mala na kabáte pripnutú diamantovú brošňu s keltským uzlom, ktorá je kráľovským dedičstvom od konca 19. storočia.

„Za daných okolností sa mu darí veľmi dobre,“odpovedala na otázky týkajúce sa stavu kráľa Karola III. „Je veľmi dojatý všetkými listami a správami, ktoré mu verejnosť posiela. Je to veľmi povzbudzuj­úce.“

Kamila je skromná a má rada jednoduchý dedinský život, uprednostň­uje ho pred pozlátkou.

Irena Cápová expertka na britskú monarchiu

 ?? ?? Britská kráľovná manželka Kamila.
Britská kráľovná manželka Kamila.
 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia