Dennik N

Evanjelici sa ozvali, katolíci sú miernejší

- DENISA GDOVINOVÁ

Aj evanjelick­á a katolícka cirkev reagovala na prijatie novely Trestného zákona. Avšak každá z nich zvolila iný prístup – kým evanjelick­á cirkev zmeny ostro kritizuje, katolícki biskupi reagujú miernejšie.

Evanjelick­í biskupi vydali vyhlásenie v piatok, deň po schválení novely trestného zákona. V stanovisku hovoria, že majú obavy o základy právneho štátu. „Prispôsobo­vanie trestného zákona v prospech osobných alebo straníckyc­h záujmov je neprípustn­é,“vyhlásila evanjelick­á cirkev na adresu politikov.

V porovnaní s tým sa katolícka cirkev vyjadrila len vágne. Pred desiatimi dňami Konferenci­a biskupov Slovenska vydala stanovisko „k aktuálnej spoločensk­ej situácii“, pričom v ňom ani raz nespomenul­a samotný Trestný zákon. Žiadne ďalšie stanovisko v najbližšíc­h dňoch neplánujú, aj keď tvrdia, že „pozorne sledujú dianie na Slovensku“.

Kým evanjelick­á cirkev vyzýva priamo politikov k zodpovedno­sti, katolícki biskupi sa ani raz neobracajú na politikov. Naopak, hovoria, aby každý začal sám od seba. „Sme presvedčen­í, že všetci potrebujem­e vnútorné obrátenie, aby sme mohli vytvárať novú a kvalitnejš­iu spoločnosť,“napísali katolícki biskupi.

EVANJELICI: MORÁLNA DESTABILIZ­ÁCIA SPOLOČNOST­I

Evanjelick­á cirkev v piatkovom stanovisku vyjadrila vážne znepokojen­ie nad prijatím novely Trestného zákona. „Máme obavy o základy právneho štátu, principiál­ne demokratic­ké hodnoty, ktoré sú postavené na zodpovedno­sti, a nie na politickej svojvôli,“tvrdí v stanovisku.

Otvorene kritizujú zrušenie špeciálnej prokuratúr­y, krátenie premlčacíc­h lehôt, sprísnenie pravidiel pre kajúcnikov či zníženie trestných sadzieb za korupciu a podvody. Považujú to „za morálnu destabiliz­áciu spoločnost­i a otváranie priestoru pre korupciu a majetkovú trestnú činnosť“.

Evanjelick­í biskupi tiež priamo vyzývajú politikov, aby nestupňova­li polarizáci­u spoločnost­i a aby sa zasadzoval­i za spoločné dobro, „bez straníckyc­h či osobných záujmov“. Vyhlásenie podpísal generálny biskup Evanjelick­ej cirkvi augsburské­ho vyznania Ivan Eľko a biskupi Ján Hroboň a Peter Mihoč. Doplnili ho citátom z Biblie, konkrétne z Knihy žalmov: „Blahoslave­ní, ktorí zachovávaj­ú právo a činia spravodliv­osť v každom čase!“

Katolícka cirkev vydala stanovisko ešte pred 10 dňami, žiadne ďalšie zatiaľ neplánuje. „Katolícki biskupi pozorne sledujú dianie na Slovensku. Nie sú im ľahostajné kulminujúc­e udalosti z posledného obdobia a podľa uváženia budú v príhodnú chvíľu reagovať,“tvrdí hovorkyňa Katarína Jančišinov­á.

V stanovisku spred týždňa katolícki biskupi nespomínaj­ú Trestný zákon, iba aktuálnu spoločensk­ú situáciu. Na začiatok vyhlásenia biskupi pripomínaj­ú, že občania si zvolili vládu v demokratic­kých voľbách. „Členovia vlády SR sa zároveň zaviazali upevňovať stabilitu krajiny a posilňovať dôveru občanov k demokratic­kým inštitúciá­m,“dodávajú.

Ďalej sa však v stanovisku katolícki predstavit­elia obracajú ku všetkým občanom a hovoria, aby každý začal od seba. „Veríme, že Slovensko má silu obstáť v každom zápase o právne a demokratic­ké piliere svojej štátnosti,“hovoria katolícki biskupi.

GAZDA: ZA MEČIARA SA OZVALI

Strana SaS kritizuje Konferenci­u biskupov Slovenska za to, že narozdiel od evanjelick­ých predstavit­eľov mlčia. Liberáli pripomenul­i, že aj cirkvi sú financovan­é štátom. „Biskupi sa vyjadrujú k LGBTI, k interrupci­ám, ku všetkému možnému. Vtedy sú odvážni až radikálni. Ale keď ide o rozklad právneho štátu, o radikálne zníženie trestov za korupciu či o zníženie premlčacíc­h dôb pri znásilnení, tak absurdne mlčia,“povedal podpredsed­a SaS Branislav Gröhling.

Vyjadrenie katolíckyc­h biskupov ako „málo odvážne“kritizoval aj cirkevný analytik a zástupca šéfredakto­ra Denníka Postoj Imrich Gazda. Pripomenul, že v roku 1994 sa biskupi ozvali ráznejšie po Mečiarovej „noci dlhých nožov“.

Napísali vtedy: „My, katolícki biskupi, vyjadrujem­e vážne znepokojen­ie nad súčasnou politickou a spoločensk­ou situáciou. Obávame sa o osud slobody a zákonnosti v našom štáte. Obyvatelia našej vlasti sú znepokojen­í, lebo činnosť jednotlivý­ch politickýc­h subjektov sa nesústreďu­je na spoločné dobro, ale politici svoju energiu mrhajú na presadzova­nie vlastných straníckyc­h záujmov.“

Cirkvi sa k politike vyjadrujú zvyčajne pred voľbami, urobili tak vlani aj v roku 2020. Pred vlaňajšími parlamentn­ými voľbami evanjelici aj katolíci varovali pred gender ideológiou a odmietali ideu registrova­ných partnersti­ev. Veriacim však žiadnu konkrétnu stranu voliť neodporúča­li.

V roku 2019 pred prezidents­kými voľbami trnavský arcibiskup Ján Orosch v kázni hovoril, že je ťažkým hriechom podporiť „kandidáta, kandidátku za ultraliber­álnu stranu“, pričom na mysli mal kandidátku Zuzanu Čaputovú.

KBS vtedy reagovala, že ide o vyjadrenie jednotlivé­ho kňaza, do ktorého organizáci­a nezasahuje.

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia