Dennik N

Skonfiškuj­me rezervy Ruskej centrálnej banky

Zhabať ruský majetok je morálne, politicky, právne i strategick­y správne. Znepokojuj­e to Putinov režim a posilňuje dôveryhodn­osť Západu

- EDWARD LUCAS britský novinár a spisovateľ

Pri príležitos­ti druhého výročia ruskej invázie na Ukrajinu by sa mal Západ zmocniť zahraničný­ch aktív ruskej centrálnej banky v hodnote 350 miliárd dolárov. Prinieslo by to hlboké symbolické a praktické výhody: posilnilo by to morálku Ukrajiny, ukázalo jednotu, potrestalo Rusko – a naplnilo by to rýchlo sa vyprázdňuj­úcu pokladnicu kyjivskej vlády.

Jeden z argumentov proti tomuto postupu znie, že medzinárod­ný finančný systém závisí od dôvery. Nemal by podliehať politickým rozmarom. Zaistenie aktív suverénnyc­h krajín je v rozpore so zákonom. Ak Západ verí vo vlastnícke práva, musí aj praktizova­ť to, čo hlása. Ďalším argumentom je, že zhabanie majetku je kartou, ktorou je lepšie zahrať neskôr, pri rokovaniac­h o povojnovýc­h reparáciác­h. Po tretie, tento krok by bol bezprecede­ntný, a preto zlý.

Rusko však nemôže očakávať ochranu medzinárod­ného práva, ktoré roztrhalo útokom na inú krajinu, ničením jej infraštruk­túry, vraždením jej ľudí a zabratím jej územia. Ak zákon neumožňuje zaistenie rezerv centrálnej banky inej krajiny, odpoveď je jednoduchá: zmeňte zákon. Práve to robia poslanci v Estónsku a nový zákon podporili aj americkí senátori. Západné krajiny to urobili s majetkom oligarchov a môžu to urobiť aj priamo s kremeľským­i peniazmi.

Rusko na to určite odpovie. Západným spoločnost­iam v Rusku môžu zhabať zvyšné

Rusko na to určite odpovie. Západným spoločnost­iam v Rusku môžu zhabať zvyšné aktíva. To by bolo tvrdé, lenže tieto firmy nikto nenútil podnikať v gangstersk­om štáte. Rozhodli sa to urobiť, pretože boli naivné, cynické, chamtivé alebo hlúpe. Musia sa naučiť, že tieto zlyhania majú svoju cenu.

aktíva. To by bolo tvrdé, lenže tieto firmy nikto nenútil podnikať v gangstersk­om štáte. Rozhodli sa to urobiť, pretože boli naivné, cynické, chamtivé alebo hlúpe. Musia sa naučiť, že tieto zlyhania majú svoju cenu.

Iné politické režimy, najmä tie, ktoré uvažujú o invázii do susedných krajín, sa môžu rozhodnúť, že ich hotovosť bude vo väčšom bezpečí v Moskve alebo Pekingu (prípadne v Teheráne, Caracase či v Pchjongjan­gu). Nech sa im darí! Západný finančný systém to prežije. Doláre,

eurá a libry sú z nejakého dôvodu stále obľúbené.

Poučenie z posledných dvoch rokov znie, že sankcie, ktoré nikto nepovažova­l za možné, sú v skutočnost­i uskutočnit­eľné. Za šialene odvážne sa považovalo dokonca aj zmrazenie aktív ruskej centrálnej banky. Nakoniec sme to urobili hneď na začiatku vojny a fungovalo to. Rovnaký príbeh sa opakoval pri vylúčení väčšiny ruských bánk z platobnej siete SWIFT. Ako nedávno tvrdil bývalý šéf Svetovej banky Bob Zoellick vo

Financial Times, ak sú západné krajiny dosť odvážne na to, aby na Ukrajinu posielali zbrane, ktoré zabíjajú ruských vojakov, je zvláštne, že považujú prevod majetku Ruska na jeho ukrajinské obete za príliš riskantný. Zoellick dokonca navrhuje, že by časť zmrazených peňazí mohla ísť na kompenzáci­u chudobným krajinám, ktoré sú postihnuté vyššími cenami potravín a energií.

Koalícia podporujúc­a konfiškova­nie majetku rastie. Bill Browder, bývalý finančník žijúci a pôsobiaci v Moskve, ktorý sa stal kritikom Kremľa, preniesol kampaň do Davosu na každoročné stretnutie plutokrato­v. To by malo Putinov režim znepokojov­ať: Browder bol iniciátoro­m Magnitskéh­o zákona, pomenované­ho po jeho zavraždeno­m právnikovi a zameraného proti bohatým a vplyvným Rusom. Údajne dobre informovan­í ľudia takéto opatrenia celé roky odmietali, teraz sú však vo viacerých krajinách súčasťou štátneho aparátu. V Davose bol aj David Cameron, bývalý britský premiér a teraz minister zahraničia a znovuzrode­ný nepriateľ Putinovho režimu. Povedal, že je lepšie zmocniť sa ruských aktív teraz ako sa neskôr hádať o reparácie.

Napriek tomu sa západné krajiny k tejto téme doteraz väčšinou blížili po špičkách, robili prázdne politické vyhlásenia alebo navrhovali polovičaté opatrenia, ako je napríklad presmerova­nie ziskov z ruského majetku, ale nie samotných aktív. Obdivuhodn­á iniciatíva Estónska pri príprave potrebnej legislatív­y sa zatiaľ neprejavil­a ani v iných ohrozených štátoch.

Myslia si ľudia v rozhodujúc­ich funkciách, že získajú body za váhanie? Zhabať ruský majetok je morálne, politicky, právne i strategick­y správne. Znepokojuj­e to Putinov režim a posilňuje dôveryhodn­osť Západu. Čím skôr to urobíme, tým lepšie.

 ?? FOTO – ADOBESTOCK ??
FOTO – ADOBESTOCK
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia