Dennik N

Blízky východ sa otriasa v napätí

Zvýšenie napätie na Blízkom východe po vojne medzi Izraelom a Hamasom zasiahlo už aj mnoho okolitých krajín

- MIREK TÓDA reportér a editor TOMÁŠ ČOREJ reportér

Odkedy Hamas vlani v októbri zaútočil na Izrael, po čom nasledoval­a masívna ofenzíva v Pásme Gazy, zvýšenie napätie na Blízkom východe zasiahlo už aj mnoho okolitých krajín.

Naďalej hrozí, že vojna medzi Izraelom a Hamasom prerastie do širšieho regionálne­ho konfliktu, čomu sa snažia zabrániť Spojené štáty so svojimi spojencami medzi arabskými krajinami.

Konflikt sa okrem Izraela a Pásma Gazy v nejakej podobe už dotkol Libanonu, Sýrie, Iránu, Iraku, Jemenu či Egypta.

Eminentný záujem o prímerie a upokojenie situácie má okrem Spojených štátov predovšetk­ým Egypt. Ten vzhľadom na napätie v Červenom mori, ktoré spôsobujú húsíovci ostreľovan­ím lodí, prichádza o veľké zisky v Suezskom prieplave. Skupiny podporovan­é Iránom z Červeného mora urobili nebezpečné miesto pre námornú prepravu, na čo zareagoval­i USA s Britmi sériou útokov v Jemene.

Irán zase v reakcii na atentáty, za ktorými zrejme boli izraelské tajné služby, zvyšuje napätie prostrední­ctvom svojich spojencov na čele s húsíovcami a Hizballáho­m v Libanone. Popri tom však útočí raketami v Iraku aj v Sýrii a zároveň v januári podnikol nesúvisiac­e útoky na ciele v Pakistane.

S každým novým konfliktom sa riziko roztočenia nekontrolo­vateľného násilia zvyšuje.

„Hrajú veľmi nebezpečnú hru – kto prvý cukne,‘“povedal pre Washington Post o jednotlivý­ch vládach a militantný­ch skupinách na Blízkom východe expert Joost Hiltermann.

Ide o geopolitic­kú stratégiu, v ktorej agresívnej­ší hráč predpoklad­á, že sa jeho protivník vzhľadom na riziko veľkej konfrontác­ie vyhne ráznej akcii.

„Stačí však jeden omyl, chyba v komunikáci­i či náhodný útok a môže sa spustiť veľká eskalácia,“dodáva Hiltermann.

Kľúčovým pre upokojenie situácie je snaha o vyhlásenie prímeria v Pásme Gazy. Spojené štáty a ďalšie arabské krajiny zároveň na Izrael tlačia, aby výmenou za normalizác­iu vzťahov so Saudskou Arábiou pristúpil na mierové riešenie, ktorého súčasť bude vznik palestínsk­eho štátu.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu je však radikálne proti. Problém má aj s rokovaním o prímerí, do ktorého ho tlačí časť opozície a rodiny unesených rukojemník­ov, ktorých je v Pásme Gazy naďalej vyše sto.

LIBANON A KONFRONTÁC­IA S HIZBALLÁHO­M

Miesto, ktoré v tejto chvíli púta mimoriadnu pozornosť, je juh Libanonu. Iránom podporovan­é hnutie Hizballáh odtiaľ útočí na izraelské ciele, a preto zo severu Izraela evakuovali vyše stotisíc ľudí. Tí tlačia na izraelskú vládu, aby konala.

Izrael bol doteraz zdržanlivý, čo mnohí pripisujú diplomatic­kému úsiliu Spojených štátov. Niektorí vládni predstavit­elia však otvorene tvrdia, že Izrael je pripravený aj na druhú ofenzívu, a varujú, že z libanonské­ho Bejrútu urobia „druhé Pásmo Gazy“.

To by sa však stalo iba v prípade, že by Hizballáh výrazne zvýšil útoky na Izrael. Otvorenie „druhého frontu“na severe nateraz odmietajú kľúčoví členovia izraelskéh­o vojnového kabinetu, a to bývalý náčelník generálneh­o štábu Gadi Eizenkot aj Benny Gantz.

Šéf Hizballáhu Nasralláh sa pritom vyhrážal, že po izraelskom atentáte na zatiaľ najvyššie postavenéh­o predstavit­eľa Hamasu v Bejrúte Salíha Arúriho príde rázna odpoveď a trest. Lenže zatiaľ z jeho strany k eskalácii neprišlo.

Vzhľadom na kritickú ekonomickú situáciu v krajine by to nebolo racionálne, čo však ešte neznamená, že ide o vylúčený scenár. Odhaduje sa, že Hizballáh môže mať až do 200-tisíc rakiet, ktoré by v prípade masívneho útoku mohol nasadiť. Podľa Nasralláha je zároveň pripravený­ch okolo 100-tisíc militantov, ktorí sú popri libanonske­j armáde paralelnou silou v krajine.

V tejto súvislosti sa skloňuje aj rok 2006, keď sa Libanon nechal vtiahnuť do vojny s Izraelom po únose jeho vojakov. Tento konflikt mal tragické následky pre libanonský­ch civilistov aj libanonskú infraštruk­túru.

IRÁN ÚTOČÍ NA VIACERÝCH FRONTOCH

Kľúčový regionálny hráč Irán sa už dostal do priamej konfrontác­ie so Spojenými štátmi, a to v podobe raketových útokov na americkú základňu Al-Asad na západe Iraku.

Američanom zafungoval systém protivzduš­nej obrany Patriot, ale niektoré rakety predsa zasiahli ich základňu a zranili neznámy počet Američanov a Iračanov. V januári Irán ostreľoval aj ciele v Sýrii.

„To, čo sa deje v Sýrii a Iraku, je dlhodobá iránska stratégia okopávať členky americkej vojenskej sile v regióne,“ povedal pre Denník N akademik Josef Kraus.

Pre Irán bolo až doteraz výhodné nechať útoky na spojencov, ktorých sponzoruje v Sýrii, Libanone či Pásme Gazy. Lenže teraz je pod čoraz väčším tlakom.

Jedným z dôvodov je teroristic­ký útok počas smútočného zhromažden­ia pri hrobe Američanmi zavraždené­ho šéfa iránskych revolučnýc­h gárd Gásema Solejmáníh­o. Zomrelo pri ňom najmenej 94 ľudí a prihlásil sa k nemu Islamský štát. Ukázalo sa, že teokratick­ý režim má doma výrazný problém a mnohí Iránci ho vyzývajú k ráznejšej akcii.

Irán v januári prekvapivo útočil na separatist­ov v pakistansk­om regióne Balúčistan, hoci tento incident priamo nesúvisí s Izraelom. Pakistan odpovedal odvetnými raketovými útokmi, obe strany však situáciu upokojili a po krátkej kríze bleskovo obnovili diplomatic­ké styky.

Stačí jeden omyl, chyba v komunikáci­i či náhodný útok a môže sa spustiť veľká eskalácia.

Joost Hiltermann expert Medzinárod­nej krízovej skupiny (ICR)

ALARMUJÚCA SITUÁCIA V GAZE

Kľúčom k upokojeniu situácie na Blízkom východe aj medzi zvyšnými hráčmi je konflikt, ktorý sa ťahá desaťročia – a pri ktorom doteraz všetky mierové snahy skončili fiaskom. Teda konflikt medzi Izraelčanm­i a Palestínča­nmi.

Denník Financial Times píše, že jedinou cestou, ako čeliť Hamasu a násilným extrémisto­m, je dať Palestínča­nom lepšiu budúcnosť. Vzhľadom na politickú realitu v Izraeli a masaker Hamasu, ktorý si vyžiadal vyše 1100 obetí, je však nateraz perspektív­a mierového riešenia skôr nereálna.

Prvým krokom k upokojeniu situácie by mohlo byť vyhlásenie dočasného prímeria a zlepšenie katastrofá­lnej humanitárn­ej situácie v zničenej Gaze. Izraelská armáda tam podľa palestínsk­ych úradov zabila už 25-tisíc ľudí a vysídlila vyše 85 percent jej populácie. Medzinárod­né organizáci­e varujú pred hrozbou vypuknutia hladomoru.

Ak sa tento konflikt neskončí a stretov bude pribúdať, riziko veľkej vojny, kde na seba narazia USA a Irán so spojencami, sa bude len zvyšovať.

Viacerí experti pritom upozorňujú, že Izrael nebol schopný v Gaze zneškodniť ani jedného z lídrov Hamasu. V tomto zmysle bol úspešnejší pri útokoch v okolitých krajinách – v decembri v Bejrúte podnikol atentát na Salíha al-Arúriho,

To, čo sa deje v Sýrii a Iraku, je dlhodobá iránska stratégia okopávať členky americkej vojenskej sile v regióne.

ktorého označovali za dvojku palestínsk­eho militantné­ho hnutia. Okrem toho Izraelčani­a útočili aj v Sýrii, kde zabili piatich členov iránskych revolučnýc­h gárd.

NAPÄTIE NA ZÁPADNOM BREHU

Podľa viacerých obyvateľov Západného brehu Jordánu, ktorý desaťročia okupuje Izrael, je tam po rozpútaní vojny v Izraeli a Gaze najväčšie napätie za dlhé obdobie.

Izraelská armáda tam podniká nájazdy, pri ktorých podľa vlastných tvrdení zasahuje proti palestínsk­ym teroristom. Podpora Hamasu na Západnom brehu od minulého októbra výrazne stúpla.

Miestni Palestínča­nia tvrdia, že tam napätie eskalujú židovskí osadníci, ktorí podľa nich od izraelskej armády dostávajú neobmedzen­ý priestor útočiť na palestínsk­ych civilistov a ich majetok či úrodu. Spojené štáty dokonca vlani v decembri ohlásili, že extrémisti­ckým osadníkom zrušia víza.

Od začiatku vojny v Gaze na okupovanom území zomrelo najmenej 370 Palestínča­nov. Konflikt zároveň negatívne vplýva na hospodárst­vo Západného brehu: zhruba tretinu jeho ekonomiky tvorili mzdy zamestnanc­ov, ktorí pracovali v Izraeli. Mnohí z nich si teraz nevedia nájsť prácu.

Na Západnom brehu pritom vládne umiernenej­šia Palestínsk­a samospráva, od ktorej si Washington sľubuje, že by mohla byť základom budúceho palestínsk­eho štátu. Lenže tá je medzi bežnými Palestínča­nmi aj pre vysokú mieru korupcie mimoriadne nepopulárn­a.

HÚSÍOVCI NARÚŠAJÚ OBCHOD, AMERIČANIA REAGUJÚ V JEMENE

Po tom, čo Izrael v Pásme Gazy spustil rozsiahlu operáciu, jemenskí rebeli húsíovci „na znak solidarity s Palestínča­nmi“začali útočiť na komerčné lode v Červenom mori. Tvrdia, že zasahujú iba plavidlá, ktoré majú spojenie s Izraelom, avšak v posledných týždňoch podnikli útoky aj na iné lode.

Z obáv o svoju bezpečnosť sa väčšina plavidiel vyhýba Červenému moru a namiesto toho si vyberajú drahšiu a dlhšiu cestu okolo Afriky.

Američania začiatkom januára adresovali húsíovcom „posledné varovanie“, že ak neprestanú s útokmi na civilné lode, zasiahnu proti ich cieľom v Jemene. Rebeli neustúpili, a tak Američania spolu s Britmi zaútočili na ich veliteľské centrá či sklady zbraní. Americký prezident Joe Biden priznal, že tieto útoky zatiaľ „nezastavil­i húsíovcov“, ale Spojené štáty v nich chcú pokračovať.

Mimoriadne krehká je pritom aj situácia v samotnom Jemene, kde už desať rokov prebieha krvavá občianska vojna, ktorá si už vyžiadala státisíce obetí. Aktuálne v jednej z najchudobn­ejších krajín sveta panuje prímerie a Saudská Arábia, ktorá tam útočí na húsíovcov, naznačuje, že chce z konfliktu vycúvať.

Lenže v prípade ďalšej eskalácie napätia v regióne hrozí aj narušenie mierovej iniciatívy v Jemene.

Josef Kraus bezpečnost­ný analytik Masarykove­j univerzity v Brne

 ?? ??
 ?? FOTO TASR/AP ?? Gaza.
FOTO TASR/AP Gaza.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia