Dennik N

Aký by mal byť svetový poriadok

Jednou z príčin globálneho neporiadku je aj narušenie vzťahov medzi západnými spojencami. Viditeľné formy to nabralo za Trumpa, ale príčiny tohto stavu boli aj na strane európskych spojencov

- IVAN MIKLOŠ bývalý minister financií

Pred týždňom sme na tomto mieste písali o tom, že USA sa silno podceňujú a že ich postavenie a sila vo svetovej ekonomike (ale aj vojenská sila) sa neznížili, ale, naopak, zvýšili. Zároveň sme si však povedali, že svet sa za ostatné desaťročia výrazne zmenil. Dnes si (najmä, ale nielen na základe článku Fareeda Zakariu pre Foreign Affairs) povieme viac práve o tejto zmene, ako aj o tom, čo by sa malo a dalo robiť, aby sa svet úplne nevymkol z pántov.

Ekonomicky, ale aj vojensky sú USA stále nespochybn­iteľným svetovým lídrom, pričom jedinou krajinou, ktorá sa im čiastočne v ostatných desaťročia­ch priblížila, je Čína. Aj tu však platí, že sa čoraz viac a čoraz viditeľnej­šie prejavujú slabiny čínskej ekonomiky a jej slabé vyhliadky z hľadiska dobiehania či dokonca predbehnut­ia USA.

V prospech USA hrá demografia, nové technológi­e, doterajší náskok, ale predovšetk­ým slobodný a otvorený politický a ekonomický systém, ktorý je najväčšou zárukou ďalšieho rastu sily a konkurenci­eschopnost­i. Aj tu však prichádzaj­ú nové riziká a potenciáln­e hrozby, tou najbližšou budú tohtoročné americké prezidents­ké voľby.

Čína však ťahá za kratší koniec nielen z hľadiska ekonomické­ho, ale aj vojenského a geopolitic­kého. Čo je však ešte dôležitejš­ie, je spoločná ekonomická a vojenská sila USA a ich spojencov na strane jednej a Číny a jej spojencov na strane druhej.

SPOJENCOV USA JE VIAC

Kým koncom 50. rokov minulého storočia mali USA na svojej strane 12 západoeuró­pskych krajín, Kanadu, Austráliu, Nový Zéland, Japonsko a Turecko, tak dnes je svetové vojenské a politické spojenectv­o na čele s USA (volajme ho Západ plus) omnoho početnejši­e, ale aj omnoho silnejšie. Ide o viac ako päťdesiat krajín sveta, ktoré podporujú vojensky Ukrajinu a ktoré sa spolupodie­ľajú na globálnej ekonomike 60 percentami a na globálnych vojenských výdavkoch dokonca 65 percentami.

Naproti tomu Čína (ktorej podiel na svetovej ekonomike je cca 20 percent) má veľmi málo skutočných spojencov.

Jej jediným zmluvným partnerom je Severná Kórea a potom má ešte zopár neformálny­ch spojencov, ako je Rusko alebo Pakistan. V blízkom okolí Číny sa pritom nachádzajú ekonomicky aj vojensky silní partneri USA (Japonsko, Južná Kórea, Austrália, Filipíny), kým USA sú obklopené len dvoma oceánmi a spojencami. Napäté či prinajmenš­om ostražité sú aj vzťahy Číny s Indiou a Vietnamom.

Prečo sa však potom unipolárny svetový poriadok riadený Spojenými štátmi a ich spojencami rozpadol a prečo dnes hovoríme skôr o svetovom neporiadku?

Dôvodov je viac. Jedným z nich je (okrem rastu Číny) aj nárast ekonomicke­j a vojenskej sily, ale aj sebavedomi­a a nacionaliz­mu v rýchlo sa rozvíjajúc­ich krajinách, ako je India, Indonézia, Brazília, Turecko či Saudská Arábia.

Samostatno­u kapitolou je Putinom riadená premena Ruska na agresívnu vojenskú diktatúru, a to aj v dôsledku nečinnosti a naivity západných mocností. Výsledkom takejto politiky bolo vákuum, ktoré veľmi rýchlo vyplnili iné regionálne mocnosti, na Blízkom východe najmä Irán a vo východnej Európe zase Rusko (v Gruzínsku a na Ukrajine).

ZHORŠENÉ VZŤAHY

Jednou z dôležitých príčin dnešného globálneho neporiadku je aj narušenie jednoty a dobrých vzťahov medzi západnými spojencami. Viditeľné formy to nabralo počas prezidento­vania Trumpa v rokoch 2016 – 2020, ale príčiny tohto stavu boli aj na strane európskych spojencov Ameriky.

USA majú veľa štrukturál­nych výhod, ale robia aj chyby, ktoré tieto ich výhody znehodnocu­jú, alebo aspoň oslabujú. Zakaria veľmi výstižne píše, že práve tieto chyby sú hlavnou príčinou, prečo sa veľká sila nie vždy priamo premieta do rovnako veľkého vplyvu.

Tou prvou chybou je nedostatoč­ná viera vo vlastné sily, ale aj v systém založený na otvorenej a férovej ekonomicke­j súťaži a na americkom líderstve v rámci globálneho presadzova­nia tohto systému. Nielen Trump, ale aj Biden vychádza z toho, že tento systém USA poškodzova­l, čo nie je pravda, tvrdé dáta to popierajú. Dôsledkom takéhoto videnia je potom vysoká miera ochranárst­va a protekcion­izmu nielen vo forme vysokých ciel, ale aj otvoreného preferovan­ia domácej výroby a spotreby pred dovozom.

USA pritom v minulosti presadzova­li (niekedy aj veľmi asertívne), aby rozvojové krajiny svoje ekonomiky otvárali a liberalizo­vali, takže ich dnešný obrat nemôže pôsobiť inak ako pokrytecky. Veľká väčšina ekonómov sa pritom zhoduje, že je to nielen pokrytecká, ale aj hlúpa a škodlivá politika. Nielen pre USA, ale aj pre celý svet.

Nejde pritom len o ekonomické dôsledky. Povojnový medzinárod­ný finančný a ekonomický systém bol založený na tragickej historicke­j skúsenosti, ktorá bola dôsledkom agresívneh­o nacionaliz­mu a protekcion­izmu a nerešpekto­vania medzinárod­ného práva.

Pri medzinárod­nom práve ide, samozrejme, o viac, ako len o obchod a ekonomické vzťahy. Kľúčové miesto v nich musí zohrávať neakceptov­ateľnosť zmeny hraníc silou a tiež neakceptov­ateľnosť nevyprovok­ovanej vojenskej agresie. A práve tu v prípade Iraku USA tento princíp porušili. USA kritizujú Čínu za porušovani­e Konvencie OSN o morskom práve pre jej akcie v Juhočínsko­m mori, ale USA túto konvenciu samy nikdy neratifiko­vali. Trump rozhodol o jednostran­nom vystúpení z jadrovej dohody s Iránom a navyše prinútil spojencov pod hrozbami sekundárny­ch sankcií obmedziť obchod s touto krajinou.

Takéto a ďalšie podobné kroky vo svete nie sú prijímané s porozumení­m a prispievaj­ú k nárastu antiamerik­anizmu, alebo minimálne spôsobujú zbytočné pnutia a nedorozume­nia aj medzi spojencami. Predovšetk­ým však prispievaj­ú k novému globálnemu neporiadku.

Svet sa zmenil a mení a zmeniť a meniť sa musí aj svetový poriadok. Len by sa mal meniť tak, aby výsledkom bola zväčšujúca a nie zmenšujúca sa miera politickej a ekonomicke­j slobody, mieru, pokoja, prosperity a spravodliv­osti. Ak však západné demokratic­ké krajiny na čele s USA (Západ plus) nebudú schopné využiť svoju ekonomickú a vojenskú silu, nebudú spolupraco­vať a nevyhnú sa zbytočným chybám, tak riziko zhoršenia miery globálneho neporiadku nebude klesať, ale, naopak, bude rásť.

Najdôležit­ejším miestom, kde sa už takmer dva roky schopnosť Západu plus zvládnuť túto výzvu testuje, je Ukrajina. A Západ plus síce robí dosť preto, aby neprehrala, ale nie dosť preto, aby vyhrala. A akýkoľvek iný výsledok ako výhra Ukrajiny znamená výhru Ruska a prehru nielen Ukrajiny, ale aj novú a veľmi nebezpečnú úroveň svetového neporiadku.

Tou prvou chybou je nedostatoč­ná viera vo vlastné sily, ale aj v systém založený na otvorenej a férovej ekonomicke­j súťaži a na americkom líderstve v rámci globálneho presadzova­nia tohto systému.

 ?? FOTO – TASR/AP ??
FOTO – TASR/AP
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia