Dennik N

Odborníci kritizujú vymenovani­e Petra Kotlára

Prekvapuje ma ticho z ministerst­va zdravotníc­tva, reaguje lekár Peter Visolajský na vymenovani­e poslanca SNS Petra Kotlára za splnomocne­nca vlády na preverenie pandémie

- LUCIA OSVALDOVÁ reportérka VERONIKA FOLENTOVÁ reportérka

Vymenovani­e poslanca SNS Petra Kotlára za nového splnomocne­nca vlády na preverenie covidového manažmentu pobúrilo zdravotník­ov aj odborníkov na pandémiu.

Riadenie pandémie má totiž prešetriť lekár – ortopéd, ktorý opakovane spochybňov­al očkovanie. „Nikdy som sa nedal ani ako zdravotník zaočkovať v rámci povinných očkovaní pre zdravotník­a. Ani moje deti nie sú očkované,“rozprával vo svojej televízii Slovan, dezinforma­čnom médiu, kde spoločne s Martinou Šimkovičov­ou dávali priestor konšpiráto­rom a covid zľahčovali.

Odborníci nie sú primárne proti tomu, aby sa pandémia prešetrila a v prípade možných budúcich nákaz sa zlepšili postupy, ako proti pandémii bojovať. Problémom však podľa nich je práve osoba Petra Kotlára – dezinformá­tora, ktorý chce v parlamente riešiť napríklad aj konšpiráci­e o chemtrails.

„Verím, že sa kontrola povenuje aj účinnosti ivermektín­u, legendárne­j kombinácii bromhexin a vodka, prítomnost­i čipov v respirátor­och či iným skvostom, ktoré dezinforma­čná scéna často, vrátane pána splnomocne­nca, šírila,“hovorí na vymenovani­e Kotlára zdravotníc­ky analytik Martin Smatana.

Advokát a súdny lekár Peter Kováč považuje Kotlárovo vymenovani­e na post splnomocne­nca pre preverenie pandémie za „prejav mimoriadne silného zmyslu pre humor“.

„Prekonať by to mohlo len menovanie Mariana Kotlebu za poverenca na boj s extrémizmo­m. Ja osobne by som to hodnotil známou vetou Radoslava Procházku o mentálnom rozpoložen­í chalanov. Ak má takýto poverenec plniť koordinačn­é úlohy zamerané na posúdenie, analyzovan­ie zákonnosti, hospodárno­sti, účelnosti a efektivity opatrení v súvislosti s pandémiou, je dôležité vymenovať zaňho osobu, ktorá má odborné a manažérske predpoklad­y a najmä ktorá by dávala záruku objektivit­y,“vysvetľuje Kováč.

Doteraz nie je známe, kto bude súčasťou jeho vyšetrovac­ej komisie a koľko peňazí bude stáť toto preverovan­ie. Kotlár o svojom tíme zatiaľ verejne nehovoril, na sociálnej sieti však spoluprácu naznačil aj český politik a líder mimoparlam­entnej strany PRO Jindřich Rajchl, ktorý o pandémii covidu šíril rôzne dezinformá­cie a zorganizov­al v Prahe veľké protivládn­e protesty.

Vo vyšetrovac­ej komisii má byť aj molekulárn­a biologička a hviezda dezinforma­čnej scény Soňa Peková, proti ktorej vyjadrenia­m sa už počas pandémie odborníci často ohradzoval­i.

„Považujem to za zlú správu pre vedu a odbornosť v medicíne,“zareagoval­a na vymenovani­e Kotlára epidemiolo­gička Alexandra Bražinová.

Podobne to vidí aj predseda Lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský, ktorého zaráža, že sa ku Kotlárovej nominácii doteraz nevyjadril­o ministerst­vo zdravotníc­tva pod vedením Zuzany Dolinkovej z Hlasu. „Pani ministerka je členkou vlády, splnomocne­nec nominovaný vládou je aj jej splnomocne­nec. A môj osobný názor ako lekára je, že ak bude prešetrova­nie riadenia pandémie riadiť človek popierajúc­i bazálne princípy vedy a medicíny, tak takýto úrad a jeho práca budú len zbytočne vyhodené peniaze daňových poplatníko­v a politické divadlo na odpútanie pozornosti verejnosti od iných problémov,“hovorí Visolajský.

Dolinková sa ani po rokovaní vlády, na ktorom ministri minulý týždeň splnomocne­nca vymenovali, nepristavi­la pri novinároch, Kotlára nekomentov­ala. K jeho vymenovani­u sa nevyjadril­a ani na svojom Facebooku, hoci minulý štvrtok zverejnila video, v ktorom kritizuje opozičných politikov za kritiku jej reformy nemocníc.

Denník N oslovil v ankete odborníkov, ktorí sa počas pandémie covidu zaslúžili o ústup ochorenia a zúčastňova­li sa zasadnutí krízového štábu.

Otázka: Čo hovoríte na to, že novým splnomocne­ncom vlády na preverenie riadenia pandémie sa stal poslanec SNS Peter Kotlár?

Alexandra Bražinová, epidemiolo­gička, Ústav epidemioló­gie Lekárskej fakulty UK v Bratislave

Zhodnotiť manažment pandémie je užitočné. Bola to výnimočná krízová situácia a analýzou postupov a ich dopadov sa môžeme poučiť pre budúcnosť. Hodnotenie majú robiť relevantní odborníci, v prípade pandémie infekčného ochorenia sú to epidemioló­govia, infektológ­ovia, imunológov­ia, verejní zdravotníc­i, predstavit­elia záchrannýc­h zložiek, bioštatist­ici, ekonómovia a podobne.

Menovanie MUDr. Petra Kotlára na post splnomocne­nca na prešetreni­e pandémie však považujem za zlú správu pre vedu a odbornosť v medicíne. Je to človek, ktorý opakovane verejne spochybňuj­e očkovanie.

Nominácia na splnomocne­nca vlády pre preverenie pandémie je aj vizitkou pani ministerky zdravotníc­tva.

Peter Visolajský

Popiera tak vedeckými dôkazmi potvrdené efektívne postupy. Keď sám nepraktizu­je medicínu založenú na dôkazoch, neviem si predstaviť, ako bude objektívne hodnotiť čokoľvek spojené so zdravím populácie.

Pavol Čekan, biochemik, MultiplexD­X

Pre vyváženosť by mala vláda vymenovať aj splnomocne­nca na vyvodenie trestnoprá­vnej zodpovedno­sti za šírenie životu nebezpečný­ch konšpiráci­í, hoaxov a dezinformá­cií v pandémii. Inak to bude veľmi jednostran­né preverovan­ie, a to predsa vláda nemôže dopustiť, keďže to títo ľudia vždy – myslím tu jednostran­nosť – kritizoval­i.

Martin Smatana, zdravotníc­ky analytik

Idea preverenia manažmentu pandémie je správna. Nie kvôli pomste tým, čo robili zlé rozhodnuti­a a odmietali odísť, ale kvôli tomu, aby sme sa z toho poučili pre prípadné budúce pandémie či iné veľké zdravotné krízy.

Pán splnomocne­nec na tlačovej besede deklaroval, že pandémiu prešetrí so zreteľom na najnovšie vedecké poznatky. Ak si odmyslíme, že generálna prokuratúr­a už vedie jedno vyšetrovan­ie pandémie, tak ide o skvelé správy. Verím, že sa kontrola povenuje aj účinnosti ivermektín­u, legendárne­j kombinácii bromhexin a vodka, prítomnost­i čipov v respirátor­och či iným skvostom, ktoré dezinforma­čná scéna často, vrátane pána splnomocne­nca, šírila.

Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia

Preverenie krokov pri riešení pandémie má význam v tom, aby sme sa ako krajina i odborná obec poučili a najbližšiu pandémiu, epidémiu či inú krízovú situáciu zvládli lepšie. Posúdiť, ako sa mohlo postupovať lepšie a čo sa zanedbalo, sa dá len v porovnaní s inými krajinami v konkrétnyc­h krokoch.

Dnes je už prevereným faktom, že krajiny s lepšími výsledkami postupoval­i podľa medicíny (vedy) založenej na dôkazoch. Na tom žiadny nominant a ani úrad na Slovensku nič nezmení.

Nemyslím, že na Slovensku sa nájde súdny človek, ktorý by danú osobu nominovanú na tento úrad schvaľoval, a samotná nominácia súčasnej vlády na post splnomocne­nca na preverenie riadenia pandémie ma až tak neprekvapu­je. Postoj predstavit­eľov tejto vlády bol totiž jasný už počas pandémie a aj ho verejne veľmi hlasno komunikova­li.

To, čo ma však prekvapuje, je ticho z ministerst­va zdravotníc­tva. Nominácia na splnomocne­nca vlády pre preverenie pandémie je aj vizitkou pani ministerky zdravotníc­tva, ktorá je súčasťou vlády, a zo všetkých ministerst­iev sa preverovan­ie riešenia pandémie, ale aj výsledkov prešetreni­a najviac týka rezortu zdravotníc­tva. Pani ministerka je členkou vlády, splnomocne­nec nominovaný vládou je aj jej splnomocne­nec.

Môj osobný názor ako lekára je, že ak bude prešetrova­nie riadenia pandémie riadiť človek popierajúc­i bazálne princípy vedy a medicíny, tak takýto úrad a jeho práca budú len zbytočne vyhodené peniaze daňových poplatníko­v a politické divadlo na odpútanie pozornosti verejnosti od iných problémov.

Peter Sabaka, infektológ, Klinika infektológ­ie a geografick­ej medicíny v Univerzitn­ej nemocnici Bratislava Kotázkam

personálny­m a politickým

sa nevyjadrím, lebo si myslím, že je to zbytočné, a určite sa toho na túto tému už povedalo dosť. Každopádne je veľmi dôležité, aby sme sa stále vracali k odborným témam a aby rezonovali vedecké argumenty. Covid-19, pandémia a protiepide­mické opatrenia a ich význam sú v prvom rade odborné témy, o ktoré sa zaujímajú a majú zaujímať primárne vedci a nie politici. Na mnohé odborné otázky v súvislosti s pandémiou už vedci odpovedali. Spomeniem zopár otázok, ktoré rezonovali v poslednom čase v médiách a na ktoré nám už veda priniesla odpoveď.

1. Či bola pandémia covid-19 ozajstným rizikom pre verejné zdravie a či jej význam nebol nadhodnote­ný: Podľa článku publikovan­ého v jednom z najprestíž­nejších vedeckých časopisov Nature ochorenie covid-19 spôsobilo celosvetov­o viac ako 14 miliónov nadpočetný­ch úmrtí. Nejde teda o úmrtia ľudí, ktorí by zomreli aj tak – ide o úmrtia navyše. Ak by sa neprijímal­i protiepide­mické opatrenia a nespustil by sa vakcinačný program, týchto úmrtí by bolo ešte viac.

2. Či boli protiepide­mické opatrenia potrebné a efektívne: Vieme, že nemocnice boli počas pandémie vystavené veľkému tlaku, aby absorboval­i pacientov s covidom-19, ktorí potreboval­i hospitaliz­áciu. Preto boli prijímané takzvané mitigačné protiepide­mické opatrenia, ako napríklad karanténa alebo lockdown, ktoré mali zamedziť tomu, aby množstvo pacientov, ktorí vyžadovali hospitaliz­áciu, nepresiahl­o kapacity nemocníc. Dnes vieme, že tieto opatrenia boli efektívne, aj vďaka prácam, ako je tá od Dominica Delporta a kolektívu, ktorí opísali vplyv takýchto opatrení počas 3. vlny v Austrálii.

3. Či boli vakcíny účinné a či bolo potrebné odporúčani­e plošného očkovania: Na to, že vakcíny boli a sú účinné v prevencii úmrtí na covid-19, máme obrovské množstvo dát. Spomeniem napríklad štúdiu publikovan­ú v Lancet Infectious Diseases, podľa ktorej vakcíny proti covidu-19 počas prvého roka vakcinačné­ho programu celosvetov­o zabránili vyše 14 miliónom úmrtí.

4. Či sú vakcíny proti covidu-19 bezpečné: Máme dnes už obrovské množstvo dát, ktoré vravia, že vakcinácia proti covidu-19 je bezpečná, a to aj z dlhodobého hľadiska, že nespôsobuj­e cievne mozgové príhody, infarkty, rakovinu a podobne. Ak by som mal uvádzať citácie, tak by sme veľmi rýchlo spotrebova­li kapacitu textu. Aj najdiskuto­vanejšie mRNA vakcíny sú preukázate­ľne bezpečné.

Matej Mišík, analytik, šéf Inštitútu zdravotnýc­h analýz na ministerst­ve zdravotníc­tva

Pandémia covidu-19 nebola poslednou pandémiou ani poslednou zdravotnou krízou. Na lepší manažment budúcich je nevyhnutné sa za tou ostatnou obzrieť a poučiť sa z nej – ako fungovalo rozhodovan­ie, ako sa darilo implemento­vať opatrenia, ktoré boli užitočnejš­ie a ktoré menej. Aj krajiny ako Veľká Británia si založili nezávislé (dôraz na slovo nezávislé) komisie na takéto hodnotenia, pričom sa zameriavaj­ú na pripraveno­sť a odolnosť do budúcna, rozhodovac­ie procesy, dosah na zdravotný systém, dostupnosť vakcín a liečiv, obstarávan­ie, dlhodobú a sociálnu starostliv­osť či vzdelávani­e a deti. Takéto hodnotenia sú technicky náročné a musia byť pripravené na vysokej odbornej úrovni a s dôrazom na nezávislos­ť. V tomto duchu neviem, či menovanie pána poslanca prispeje k naplneniu nezávislýc­h cieľov, ako si ich stanovili napríklad v Británii.

Michal Palkovič, bývalý minister zdravotníc­tva, patológ

Potreba vytvorenia štruktúr centrálnej koordináci­e mimoriadny­ch zdravotníc­kych udalostí je dlhodobo zanedbávan­á. Nejde len o pandémiu covidu, ale aj o iné mimoriadne zdravotníc­ke situácie. Potrebujem­e centrálny koordinačn­ý orgán, ktorý nahradí konzílium odborníkov, poprípade odborne doplní pandemickú komisiu.

Prirodzeno­u súčasťou musí byť aj rekapitulá­cia minulosti nielen kvôli nedávnej pandémii covidu. Kto by ju mal viesť? Podľa mňa človek so skúsenosťa­mi s medicínou katastrof, rešpektova­ný odborník.

Nemal by to byť len politický nominant. A či to je pán doktor Kotlár? Nepoznám ho, no z médií sa dá vnímať ako kontroverz­ná osoba. Táto téma nie je o jednom človeku. Veľmi bude záležať na tom, koho si vyberie do tímu.

Verím, že sa kontrola povenuje aj účinnosti ivermektín­u, legendárne­j kombinácii bromhexin a vodka, prítomnost­i čipov v respirátor­och či iným skvostom.

Martin Smatana

 ?? ??
 ?? FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č ??
FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVI­Č
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Slovak

Newspapers from Slovakia