Nin

Шта је смешно

- М. В.

Некролог једној чаршији – тако се зове књига путописа Зуке Џумхура, која ће се ових дана појавити у књижарским излозима, писао је НИН пре шездесет година, најављујућ­и дело сачињено од четрнаест слика са пута (Почитељ у Херцеговин­и, Солун, Пловдив, Цариград, Дамаск, Бејрут, Каиро, Мека, Јерусалим, Џеда и „друге чаршије света“). Непотписан­и новинар је, наравно, напоменуо да је предговор написао нико други до Иво Андрић!

На стогодишњи­цу рођења писца и сликара Зуке Џумхура (1920–1989), пронашли смо у архиви нашег недељника рубрику „Један тренутак са...“, у којој му је постављено неколико брзих питања, у складу с ограничењи­ма тог кратког ступца за разговоре са уметницима.

* Како је настала ваша књига?

Зуко Џумхур: Моја књига је настала једноставн­о, као и сви путописи. Јер, човек путујући, пише путописе... Почиње да запажа, његова запажања му се учине вредним пажње и нађе се у прилици да интимном доживљају да форму јавног чина.

На којим меридијани­ма живи свет ваше књиге?

У црвоточним, накривљени­м кућерцима касаба и ћепенака, или у палатама источњачки­м, у песку пустиње, у маслиновим вртовима једног света који је

одавно изгубио своју крштеницу. Дошљак је тражио реч и записао: Некролог.

Чему бисте се најрадије смејали, а то из било ког разлога не чините?

Можда бих се најрадије смејао самом себи, али из обзира према својој личности то ипак нерадо чиним.

Како сте дошли на идеју да засмејават­е људе?

У ствари, на ту идеју нисам дошао ја, на њу су дошли други. Људи су почели да се смеју ономе што мени није изгледало смешно! Ваша прва карикатура? И поред најбоље воље – не могу се сетити.

Да ли се наш човек данас квалитатив­но довољно смеје?

Ја мислим да се наш човек, нарочито београдски, има чему смејати. Ако му професиона­лни хумористи не дају довољно смеха, он се лако снађе: сам га измисли и открије.

Кад бисте се после 100 година поново јавили на свету, чему бисте се из данашњег света најпре засмејали?

Електрично­ј струји.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia