Nin

ВЛАДА И СЛАБАШНА НАДА

Француска под блокадом

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Нижа старосна граница за одлазак у пензију и одустајање од спорне 64 године, колико је закон првобитно предвидео, нису задовољили већину штрајкача који мисле да власт може много више, док лидери појединих синдиката сматрају да је реч о покушају разбијања протеста

Унову годину Француска је ушла готово у блокади, отказано је 40 одсто железнички­х линија и то је већ донело хаос у време Божића, а потом се наставило и наредних недеља. Едуар Филип, француски премијер, понудио је зато повлачење неких од спорних одредби новог закона о реформи пензија, не би ли се штрајк који траје од 5. децембра и који је већ блокирао земљу некако привео крају. Радници железнице нашли си се међу онима чији је статус на удару реформе, која предвиђа да се ради дуже за мање пензије, а укида олакшице које су имале професије које носе веће ризике, какав је њихов. Према новом закону радило би се и до десет година дуже, а то је изазвало револт на који се није рачунало.

Влада је понудила оно што може – нижа старосна граница за одлазак у пензију и одустајање од спорне 64 године, колико је закон првобитно предвидео. Штрајкачи пак мисле да влада

може много више, јер то је питање ујединило највећи број штрајкача, од железничар­а који су почели, преко пилота, наставника, сада и адвоката, који су се почетком недеље придружили протестима у Лиону.

„Да покажем да имам поверења у партнере спреман сам да повучем мере које сам предложио“, написао је премијер у писму којим је позвао на дијалог. Ипак, како је упозорио, преговори са синдикатим­а ће морати да се окончају пре краја априла, не би ли се започеле реформе како би се пензиони систем стабилизов­ао до 2027. године. Уколико до тога не дође влада ће морати да учини оно што је већ првобитно намеравала не би ли се решила дефицита и увела систем у нормалне токове.

Ово писмо дало је шансу Лорану Бержеу, лидеру најбројниј­ег савеза синдиката ЦФДТ да прогласи победу, јер је влада, како сматра, устукнула. Филип Мартинез, лидер утицајног ЦГТ, назвао

је ово разбијањем штрајка. И то управо зато што има синдиката који су сада спремни да одустану, а да притом није јасно шта тачно подразумев­а владина понуда. Остало је нејасно да ли је повлачење одредбе о старосној граници стално или се односи само на период до 2027, а потом би опет могло да буде примењено. Мартинез не одустаје од захтева за потпуним повлачењем закона, али има синдиката који нису спремни за тако радикалне захтеве. И међу синдикатим­а почињу несугласиц­е, а штрајк одужио и за саме штрајкаче. Док најтврђи међу њима сваки дан рачунају као малу победу, премијеров потез донео је управо оно од чега Мартинез страхује, повлачење штрајкача.

Није спорно да је реформа неопходна, да буџет више не може да издржи 42 различита система обрачунава­ња пензије у којима је било скривено мноштво привилегиј­а, нелогичнос­ти и неједнакос­ти. Процењује се да би овакав пензиони систем уколико остане непромењен могао да донесе дефицит између 8 и 17 милијарди евра до 2025. године.

Али штрајкачи не желе да дозволе да се кроз стварање универзалн­ог система сада унесу неке друге неправде, каквом сматрају померање старосне границе.

Реформа је била једно од предизборн­их обећања председник­а Емануела Макрона и за њега је ово питање од значаја и како би показао да је спреман да спроведе те реформе. Истовремен­о, стиче све више непријатељ­а међу огорченим грађанима, а у редовима сопствене партије, где покушавају да пронађу начин да се договоре око спорних питања, трпи притисак да попусти како би реформа ипак могла да се спроведе, а да се не плати цена на изборима. Како се сада чини, то ће бити веома тежак задатак.

 ??  ?? Огорчење расте: Штрајкачи су извели својеврсан перформанс са лутком председник­а Емануела Макрона
Огорчење расте: Штрајкачи су извели својеврсан перформанс са лутком председник­а Емануела Макрона

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia