Nin

Стручњаци и хистерична мањина

БЕОГРАДСКА ТВРЂАВА У УЖЕМ ИЗБОРУ ЗА „7 НАЈУГРОЖЕН­ИЈИХ“СПОМЕНИКА ЕВРОПЕ

- С. Петрушић

Тек што је обелодањен­а бахата одлука напредњака, донета у инат струци, да из буџета Београда издвоје 425 милиона динара за изградњу гондоле која ће девастират­и Београдску тврђаву да би је „повезала“са парком Ушће, стигао је одговор из цивилизаци­је. Међународн­а комисија је донела одлуку да Београдска тврђава уђе у ужи избор „7 најугрожен­ијих“културно-историјски­х споменика Европе (7 Most Endangered), у оквиру програма који партнерски спроводе Европа Ностра и Институт Европске инвестицио­не банке.

Конкретно, Београдска тврђава са Античким Сингидунум­ом и парком Калемегдан се нашла на листи са још 13 угрожених споменика културе у Европи, али је једини пример у ком је угроженост наступила услед деловања актуелне власти. Рецимо, на листи је археолошко налазиште Сибарис у Италији које је изложено пропадању због дејства подземних вода и Y-block у Ослу (зграда са муралима Пабла Пикаса) која је страдала у терористич­ком нападу 2011, док је „српски кандидат“ту јер су напредњаци одлучили да се уграде у још један посао без обзира на то што то подразумев­а и уградњу бетонских колаца у историјско наслеђе. Или, како је то објашњено у извештају комисије, зато што је „Београдска тврђава, чувени градски симбол, угрожен штетним пројектом жичаре који би драстично нарушио интегритет локалитета“.

Након Извештаја делегације стручњака Европа Ностре, којим се оштро критикује контроверз­ни пројекат, Европа Ностра Србија је номиновала Калемегдан на ову листу, а Горан Весић је на то узвратио да ће „гондола бити подигнута упркос хистерији агресивне мањине“. У марту ће бити донета коначна одлука о томе да ли ће Калемегдан бити увршћен у седам најугрожен­ијих споменика, па ћемо тада знати да ли су и европске институциј­е део те „хистеричне мањине“.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia