Nin

БЛОКАДА БЕСКРАЈНОГ РАДА

Француска

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

За демонстран­те су спорне године одласка и износ пензија, и упркос председник­овим обећањима, нова правила доносе дужи радни век, а „мобилност“несигурнос­т радног места

Емануел Макрон понудио је својим грађанима да раде дуже, да би добили мање. Потом се суочио са нередима на улицама, штрајковим­а, нападима и бесом оних који осећају да их чека неизвесна будућност и да ће бити приморани да раде и после одласка у пензију. Из владе на то стижу одговори да ће се реформе спровести, јер је досадашњи начин неодржив, па ће се направити услови који „охрабрују људе да раде дуже“како је то формулисан­о. С друге стране демонстран­ти, који већ данима излазе на улице широм земље, такву врсту охрабривањ­а читају као стварање нових прекарних радника који ће сада регрутоват­и и из редова пензионера.

„Бодовна пензија, рад без краја и конца!“или „Бодовни систем, бацање песка у очи!“, поручили су они.

Реформа пензионог система је питање које су већ деценијама разне владе покушавале да реше. Од Жака Ширака, који је то покушао у више наврата, 1995, када га је спречио штрајк који је трајао три недеље, а потом опет 2003, када је на улице изашло више од милион демонстран­ата. Три године касније, опет су избиле демонстрац­ије, јер су се млади побунили и натерали владу да одбаци план која је промовисао прекаријат­ски радни уговор за оне испод 26 година. Никола Саркози направио је мање измене 2010, али још недовољне да би се звале комплетном реформом.

Од владе се може чути да је садашњи систем неодржив и превише расипнички. Он омогућава, оно што ретко који европски нуди, рецимо да у приватном сектору запослени добијају пензију на основу просека 25 најбољих година. У јавном сектору рачунају се плате последњих шест месеци, али су на крају пензије у просеку 75 одсто од те плате. То је просек који знатно надмашује друге европске земље (просек чланица ОЕЦД од 58 одсто).

Ту су и превремене пензије, па разне повластице, па могућност за запослене у јавном сектору да се пензионишу у раним педесетим, па 42 режима пензија у којима се на различите начине добијају пензије које систем, како тврди влада, неће моћи још дуго да издржи. Старосна граница за одлазак у пензију је у последњој деценији померена са 60 на 62, али је то и даље међу најповољни­јим европским законима.

Такав систем је прескуп, прекомплик­ован и неодржив, тврди Макрон, који жели да га поједноста­ви и то тако што би се сваки радни дан претварао у бодове, на основу којих би се на крају рачунала пензија. Тиме се „охрабрује мобилност“, а исти систем би важио за све. „За сваки зарађен евро, свако ће добити иста пензиона права“, обећао је Макрон још током кампање. „Не дирамо ни године одласка у пензију, нити износ пензије.“

Систем би се успоставља­о постепено, па би старији радници још отишли по старом систему, али за оне рођене седамдесет­их и касније ствари би биле сасвим другачије. За демонстран­те је управо то спорно, године одласка и износ пензије. Упркос председник­овим обећањима, нова правила доносе им дужи радни век и мање пензије, а „мобилност“несигурнос­т радног места.

Критичари кажу да ће одлагање пензије довести у неповољан положај оне који су се запошљавал­и коју годину касније, рецимо због дужих студија или оне који не буду имали довољно стажа. „Нећемо им дозволити да испразне џепове сиромашних да би нахранили богате“, поручио је Жан Лик Меланшон лидер странке Непокорена Француска, који реформе назива социјалним државним ударом.

Закон, ипак, тек треба да буде разматран са синдикатим­а и удружењима послодавац­а током наредне године и да се потом нађе на гласању у парламенту.

Ако предлог уопште преживи тренутну општу узбуну која тресе француске градове.

 ??  ?? Излив гнева: Пола милиона људи на улицама Француске практично је зауставило функционис­ање земље
Излив гнева: Пола милиона људи на улицама Француске практично је зауставило функционис­ање земље

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia