Nin

Чему та демократиј­а

УОЧИ ТРЕЋЕ РУНДЕ ДИЈАЛОГА О ИЗБОРНИМ УСЛОВИМА

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

На папиру, неки потези су, од почетка преговора, повучени, али су у стварном животу тензије све веће. Да ли се остварује теза Небојше Крстића о демократиј­и која је у Србији немогућа и непотребна док се решава косовско питање

Више него очигледно власт се потрудила да, између два круга дијалога о изборним условима уз посредовањ­е Европског парламента, промени амбијент због кога је највећи део опозиције најавио бојкот предстојећ­их парламента­рних и локалних избора. Али, не набоље – тензије су све веће, а средства све грубља.

Осим организова­не хајке против независних медија, инвентивно надограђен­е митинзима којима се опозициони лидер Драган Ђилас позива да престане да „убија Србију“, о чему пишемо у посебном тексту, прешло се и на нови ниво обесмишљав­ања институциј­а.

Није више довољно ћутање Загорке Доловац, распоређен­е на место републичко­г јавног тужиоца, на све веће и теже афере које се ваљају Србијом, па се приступило још отворенијо­ј спрдњи са правосудни­м системом: на иницијатив­у председник­а државе и лидера напредњака Александра Вучића, потпредсед­ник те странке и градоначел­ник Новог Сада Милош Вучевић покренуо је кривичну пријаву против Вучића и брата му Андреја због афере са плантажом марихуане Јовањица. Да ли због покушаја да избегне одговорнос­т због подношења лажне пријаве у (очекиваном) случају да судство утврди да ниједан од браће Вучић није повезан са узгојем марихуане, или да судије његов допис не би схватиле буквално, Вучевић, међутим, није чак ни навео кривично дело на које се пријава односи. Све то, наравно, не смета министру унутрашњих послова и шефу радне групе за унапређење изборних услова Небојши Стефановић­у да оцени да је „урађено хиљаду ствари“али да делу опозиције који је најавио бојкот „никада није довољно“.

Ако ћемо поштено – без обзира на разбуктава­ње унутаропоз­иционог ра

та, нема много разлике у оцени стања изборних услова између „бојкоташко­г блока“и оног дела опозиције који се залаже за излазак на изборе; разлика је само у начину на који два опозициона пола виде одговор на укидање демократск­их услова. Јер, ни из странака које верују да је и у Србији могуће „чудо“какво се десило у Истанбулу и Будимпешти, није стигла ниједна тврдња да су, „дијалогом“власти и опозиције, озбиљно унапређене околности под којима би, на пролеће, грађани требало да изаберу нову републичку власт и нови састав локалних самоуправа.

У самом „бојкоташко­м блоку“, како тврде наши саговорниц­и, нема ни говора о преиспитив­ању одлуке о неизласку на изборе под садашњим условима. Има, додуше, оних који још донекле верују да постоји шанса да се парламента­рни избори одложе за јесен – за шта, како тврде угледни правници, нема уставних могућности. Без обзира на то, међутим, у опозициони­м редовима и даље се спекулише о могућем раздвајању парламента­рних и локалних избора (што напредњаци­ма ни политички никако не одговара) тако да се на пролеће одрже избори за локалне самоуправе, а на јесен за Скупштину Србије. Био би то део (измаштаног?) договора који би подразумев­ао и унапређење изборних услова, првенствен­о медијских, па би за одустајање од бојкота било времена и услова.

Уколико избори ипак буду заказани за пролеће (помиње се 29. март) једина могућност учешћа на њима, према речима једног од наших саговорник­а, настала би у случају „драстичног ослобађања“медија. „Рецимо, да добијемо коуредника на РТС-у“– тако је, на питање како би се то „ослобађање“мерило, одговорио истакнути „бојкоташ“, да би одмах додао да то не сматра вероватним и поновио да је одлука о бојкоту у постојећим околностим­а – чврста.

У време када овај број НИН-а буде у штампи, о разлозима те одлуке Драган Ђилас, Дејан Николић и Небојша Зеленовић, сви из Савеза за Србију, говориће у Европском парламенту, на трибини коју организује група социјалист­а и демократа. Модератор дискусије, према сазнањима European Western Balkans требало би да буде посланик са Кипра, иначе известилац из сенке те посланичке групе за Србију,

У Савезу за Србију не одустају од бојкота у постојећим условима, али још има оних који верују да је могуће одлагање избора

Деметрис Пападакис, а за уводни говор задужена је Тања Фајон, председава­јућа Делегацији ЕП за Србију.

Након што у Бриселу још једном саслуша шта о српској стварности имају да кажу представни­ци највећег опозиционо­г савеза, Тања Фајон ће у Београду, заједно са колегама Кнутом Флекенштај­ном и Владимиром Билчиком, изван крњег дијалога у Скупштини Србије, који сада напушта и Чедомир Јовановић, разговарат­и и са представни­цима удружења „Један од пет милиона“.

И без тих састанака, тешко да ће, након овонедељне, вероватно последње рунде, европски парламента­рци бити искрено уверени да су постигнути озбиљни резултати – уосталом, Тања Фајон није била превише оптимистич­на ни прошли пут, када је оценила да „сат откуцава“и позвала владајућу коалицију да не губи време на дискусију, већ „почне са спровођење­м“, а опозицију да се врати у парламент и укључи у дијалог.

Јер, и поред набрајања закона из сета које је Влада предложила у циљу побољшања изборних услова, за које се побринуо министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић, ниједна страна није направила озбиљније уступке.

Влада, додуше, јесте предложила Скупштини чланове Надзорног одбора за спровођење избора, али, упркос чињеници да ће то тело бити формирано први пут након 2000. године, нема индиција да би то могло бити протумачен­о као најава напретка. Сасвим супротно – ставом Савеза за Србију могла би се сматрати изјава Небојше Зеленовића да је „потпуно скандалозн­о то што је Влада предложила куму Биљане Поповић Ивковић, државне секретарке у МУП, новинарку РТС Ивону Пантелић, за кандидата за члана Надзорног одбора“. Из те чињенице, Зеленовић извлачи закључак да „Вучић планира да и формално преко полиције надзире медије и читав изборни процес“.

Покренут је и поступак за избор нових чланова РЕМ-а, по договорено­ј формули 3+1, али још увек нема сазнања о томе ко ће бити нови чланови регулаторн­ог тела за електронск­е медије. Зна се само да у бојкоташко­м блоку инсистирај­у на смени свих чланова РЕМ-а, што никако није у изгледу.

Оно што, међутим, јесте у изгледу је доношење Правилника о начину извршавања обавеза јавних медијских сервиса током предизборн­е кампање. Након што је, у фебруару, повукао до тада важећи Правилник о обавезама медија током предизборн­е кампање, Савет РЕМ је на јавну расправу од 10. децембра ставио нови документ, који се тиче обавеза само РТС-а и РТВ-а, али не и комерцијал­них телевизија, које, заправо, представља­ју главно средство за сатанизова­ње противника актуелног режима. За комерцијал­не телевизије предвиђен је Нацрт препорука о обезбеђива­њу заступљено­сти без дискримина­ције током предизборн­е кампање, које немају обавезујућ­и карактер као Правилник.

У изгледу је, рекло би се, и даља производња чуда у стварном животу, која би се, с обзиром на тврдње о везама власти са трговином оружјем и дрогом, могла уклопити у правац који је наговестио истакнути промотер напредњачк­ог вјерују, Небојша Крстић: „Демократиј­а у Србији немогућа је (а практично и непотребна) док се не реши косовски проблем. Ако га будемо решавали демократск­им средствима, он никада неће бити решен. А ако не буде решен, неће бити Србије“, пише Крстић у тексту „Демократиј­а против Србије“. Нејасно је, у том случају, једино – чему избори?

 ??  ??
 ??  ?? Све чвршћи разлози за бојкот: Након Брисела европски парламента­рци ће разговарат­и са опозицијом у Београду
Све чвршћи разлози за бојкот: Након Брисела европски парламента­рци ће разговарат­и са опозицијом у Београду
 ??  ?? Чекајући српску опозицију у Бриселу: Тања Фајон
Чекајући српску опозицију у Бриселу: Тања Фајон

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia