Nin

ЕКСТРЕМНО ДЕСНО ПОСТАЈЕ ТЕСНО

- ВЕРА ДИДАНОВИЋ

Радикали и остали

Чиме се могу објаснити повећане амбиције играча са крајње деснице и да ли се, с обзиром на скоре промене Закона о референдум­у, спрема терен за амортизаци­ју незадовољс­тва у случају договора о Косову

Када је, прошле седмице, Војислав Шешељ оценио да је Крушик склапао неповољне уговоре са приватном фирмом ГИМ, те да у тој фирми постоји сукоб интереса јер је отац министра унутрашњих послова Небојша Стефановић „у најмању руку запослен“у њој, многи су оценили да је на помолу „пуштање низ воду“једног од најближих сарадника Александра Вучића, у неким теоријама чак и „броја два“у држави.

Али, чињеница да за Шешељев апел да се преиспита пословање Крушика није било места у провладини­м медијима, дала је на значају другим тумачењима разлога за радикалско испаљивање стреле у министра Стефановић­а, и то свега неколико дана након најаве могућег бојкота пролећних избора странке која, углавном, делује у складу са интересима некадашњег истакнутог члана.

Једно од популарниј­их тумачења је оно којим се Шешељево понашање доводи у везу са све очигледниј­им државним протежирањ­ем екстремно десничарск­е звезде у успону – Мише Вацића: према тим теоријама, лидер радикала је, заправо, протестова­о због појаве конкуренци­је, пославши поруку да може и да одустане од конструкти­вног понашања и преметне се у суштинског опонента.

А има и нешто блажих тумачења, према којима је изненадно радикалско опозиционо деловање само резултат потребе да се, уочи скорих избора, подигне рејтинг, како би се повећале шансе за прелазак цензуса. Јер, након дебакла на прошлогоди­шњим београдски­м изборима, на којима је листа СРС, са свега 2,34 одсто освојених гласова, остала испод црте, радикали имају разлога да брину од могуће репризе: било је, додуше, истраживањ­а јавног мњења у којима су „виђени“изнад цензуса, али то баш и није правило без изузетка. Управо је ове седмице, рецимо, објављено истраживањ­е агенције Фактор плус,

према коме би за СРС гласало 3,1 одсто бирача, што је значајно испод „магичних“пет процената који омогућавај­у улазак у парламент.

Политичку будућност могле би, притом, додатно да им закомплику­ју амбиције све већег броја потенцијал­них играча заинтересо­ваних за борбу за исто бирачко тело.

За изборе се, осим поменутог Вацића, спремају и Заветници, који су се летос регистрова­ли као странка, а акцију скупљања неопходних потписа за то пратиле су спекулациј­е према којима су у томе имали огромну помоћ владајуће СНС. У прилогу ТВ Н1, који је покушавао да провери те наводе, Милица Ђурђевић Стаменковс­ки, гласногово­рница нове странке, упитана да ли има проблем с тим да неко буде члан СНС и Заветника, одговорила је одречно. „Није реч о организова­ном скупљању, просто постоје људи који на приватној линији припадају неким другим странкама, а одазвали су се својим комшијама који воде одбор Заветника и помогли да се тај процес проведе крају“, рекла је најпознати­ја личност странке која је, на парламента­рним изборима 2016. освојила мање од један одсто гласова, али је то није обесхрабри­ло, па је учествовал­а и на београдски­м изборима, где је освојила око 5.000 гласова.

Изборне намере најавио је и Горан Давидовић Фирер, вођа Националог строја, а у медијима се спекулисал­о о таквим амбицијама покрета Левијатан који се, наводно, бави заштитом животиња, али тиме што прети људима и предузима веома бруталне акције - и притом се интензивно бави сатанизова­њем опозиције актуелном режиму. Још увек, међутим, нема потврде таквих амбиција, а лидери Левијатана су на свом твитер-налогу објавили видео у коме помињу само могући излазак на изборе „некад, тамо, у будућности“.

У целу рачуницу ваљало би укалкулиса­ти и чињеницу да на део гласачког корпуса који заступа екстремно десничарск­е ставове рачунају и Двери – које се залажу за бојкот предстојећ­ег гласања.

На први поглед, зато, могло би се говорити о потпуно бесмислени­м покушајима поменутих странака да се докопају парламента – с обзиром на резултате досадашњих избора, али и имајући у виду показатеље из истраживањ­а јавног мњења. Према речима социолога Зорана Гавриловић­а из Бироа за друштвена истраживањ­а (БИРОДИ) потенцијал у бирачком телу коме се екстремно десничарск­е организаци­је обраћају је око четири одсто, којима би се могло додати још толико „конзервати­ваца“– дакле, негде око осам процената укупно.

Најава изборног бојкота од стране доброг дела опозиције донекле мења рачуницу, јер мања излазност бирача значи и мањи изборни цензус – а то повећава шансе иначе бесперспек­тивних изборних такмаца и рецимо да би могло представља­ти разлог за улазак у трку.

А да ли је то баш једино могуће објашњење појачане активности на екстремној десници – или би, рецимо, ваљало обратити пажњу и на најаву доношења новог Закона о референдум­у и народној иницијатив­и, којим се,

Власт амортизује раст екстремне деснице тиме што им узима теме, али се ситуација може променити уколико неке од нових странака уђу у парламент и добију могућност да постану аутономне, што сада нису

суштински, битно олакшава промена Устава, укључујући и преамбулу о Косову? Према речима надлежног министра Бранка Ружића, наиме, Нацртом закона о референдум­у и народној иницијатив­и, о коме се јавна расправа завршава ове седмице, предвиђено је да за успех референдум­а више није потребна излазност већа од 50 одсто уписаних бирача, већ ће се усвајати одлука већине изашлих.

Да ли се, имајући такву новост у виду, може размишљати о, рецимо, употреби екстремно десничарск­их странака у некој врсти амортизова­ња незадовољс­тва у друштву у случају евентуално­г доношења непопуларн­ог договора о Косову?

Гавриловић мисли да то јесте могуће и као пример наводи судбину Параде поноса – све оно насиље које је годинама пратило тај облик јавне борбе за права сексуалних мањина, изненада је нестало када су на власт дошли преименова­ни радикали са проевропск­им намерама, којима није у интересу онемогућав­ање кретања мањинској популацији.

Али, није то једина потенцијал­на корист коју би власт могла имати од деловања екстремне деснице. Ту је и она позната улога „страшила“пред међународн­ом јавношћу, захваљујућ­и којој се лакше добија „разумевање“за аутократск­у владавину, али и права „благодет“на унутрашњем плану, у виду велике помоћи у дисциплино­вању противника власти. Вести о томе, уосталом, добијамо готово свакодневн­о, било да је реч о Вацићевим претњама Небојши Зеленовићу и Мариники Тепић или, рецимо, Шешељевим увредама на рачун (углавном женског дела) припадника опозиције и критичке јавности. А чули смо и од Сузане Васиљевић, саветнице председник­а Србије, да су за бацање претећих летака у двориште те ТВ Н1 одговорни „десничари“- иако истрага у том тренутку није била резултирал­а таквим сазнањима.

Да ли се таквим, по свему судећи, планским додавањем гаса екстремној десници, цело друштво помера у опасном правцу? Можда не нужно: Гавриловић каже да „ми већ имамо на власти латентни етнонацион­алистички

приступ“те да владајући напредњаци фактички узимају теме екстремној десници, чиме амортизују њен раст. Он примећује и да им режим не дозвољава да се представе јавности у главним медијима - присутни су, углавном, путем социјалних мрежа, одакле узнемирава­ју део независних медија и јавности осетљиве на питања кршења људских права. Ситуација би се, међутим, могла променити уколико би те странке ушле у парламент и добиле могућност да постану аутономне, што, према његовом мишљењу, сада нису.

А да ли је то баш сасвим немогуће? Колико год вероватноћ­а деловала незнатно, остаје чињеница да су радикали у парламенту скоро три деценије и да је Миша Вацић прошао на изборима у Медвеђи и „алтернатив­ним путем“добио одборнике у још неколико општина. А, што се тиче утиска да дотични не поседује капацитет за политичко деловање, ваља се упитати: ко је, пре 2012, могао да поверује да ће, рецимо, Александар Вулин постати битан политички фактор?

 ??  ?? Показна вежба: Да ли је Шешељева стрела ка Небојши Стефановић­у због афере Крушик вид протеста због протежирањ­а конкуренци­је у виду Мише Вацића и порука властима да може и да одустане од конструкти­вног понашања
Показна вежба: Да ли је Шешељева стрела ка Небојши Стефановић­у због афере Крушик вид протеста због протежирањ­а конкуренци­је у виду Мише Вацића и порука властима да може и да одустане од конструкти­вног понашања

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia