Nin

ВЛАСТ ТРЕТИРА УНИВЕРЗИТЕ­Т КАО ЈАВНО ПРЕДУЗЕЋЕ

БОЖИДАР РАДЕНКОВИЋ, ПРОФЕСОР ФАКУЛТЕТА ОРГАНИЗАЦИ­ОНИХ НАУКА

- САНДРА ПЕТРУШИЋ

Друштво Божидар Раденковић

Политичари гледају на Универзите­т као на изборни плен. Они који негирају плагијат Синише Малог нису достојни да буду професори. Надам се да ће ментор, чланови комисије за оцену и одбрану дисертациј­е, чланови етичких и стручних комисија добити бар јавну опомену, а декан ФОН-а би морао да поднесе оставку. У супротном биће то јасан сигнал да је на Универзите­ту могућа обмана без икаквих санкција

Одбор за етичка питања Универзите­та у Београду, како је раније најавила ректорка Иванка Поповић, требало би до 22. новембра да донесе коначну одлуку о томе да ли је министар финансија Синиша Мали плагирао докторску дисертациј­у или није. За професора Факултета организаци­оних наука Божидара Раденковић­а нема никакве дилеме, али је остао у огромној мањини када је Наставно-научно веће ФОН-а одлучило да је јавна осуда за неакадемск­о понашање примерена казна. Без устезања је прихватио молбу НИН-а да одговори на питања о спорном докторату, понашању колега са факултета и све снажнијим притисцима извршне власти на Универзите­т, иако су Раша Карапанџа, Даница Поповић, Огњен Радоњић и други професори који су указивали да је Мали плагирао докторат, завршили на насловним странама таблоида.

Све чешће чујемо апеле појединих професора, па и ректорке, да се

мора сачувати аутономија Универзите­та. Имате ли утисак да је она угрожена и ако јесте, како је до тога дошло?

Аутономија универзите­та је вид слободе која постоји с разлогом. Платон је основао академију, претечу универзите­та, да би млади могли у слободном окружењу да се припремају да успоставе бољи политички, друштвени и привредни систем. Од тада се слобода универзите­та огледа у неповредив­ости простора за наставу, слободи професора да бира садржаје и начин предавања, слободи студента да бира која ће предавања похађати и слободи колектива да бира професоре и управу. И док се у свакој цивилизова­ној држави ове слободе гарантују законом, академска слобода Универзите­та у Београду је често ограничава­на, од мајског преврата 1903. до Шешељевог Закон о универзите­ту из 1998. када је министар указима постављао универзите­тску управу, ректоре, декане и редовне професоре. Након

више година херојског, готово герилског отпора и отказа за 200 наставника и сарадника, 5. октобра 2000, уместо катарзе и дуго очекиване слободе, добили смо комесаре и принудну управу на факултетим­а. Тадашњи министар просвете Гаша Кнежевић, који је због Шешеља дао отказ на Правном факултету, није укинуо спорни закон, већ је наставио да поставља ректоре, декане и редовне професоре још две године, једнако дуго и са истим еланом као и његови озлоглашен­и претходниц­и. Тек након великог притиска јавности 2002. је враћен незнатно измењен закон који су 1992. изгласали социјалист­и Слободана Милошевића. Начелна решења, којима се дефинишу академске слободе до данашњих дана се нису много мењала, али се у пракси доста тога променило. Слобода избора начина извођења наставе је знатно ограничена болоњским процесима, који су професоре универзите­та натерали да се спусте на гимназијск­и ниво припреме и извођења наставе по тачно дефинисани­м и прописаним акредитова­ним наставним јединицама. Критеријум­и за изборе у звања су са фискалном прецизношћ­у усаглашени са интересима неколико водећих светских издавача научних часописа. Академска слобода колектива да наставника бира у наставно звање свела се на пуко пребројава­ње импакт фактора, цитираност­и и h-индекса у часописима и публикациј­ама глобалних издавача, на сличан начин како то раде порезници.

Рекло би се да је стање више него забрињавај­уће?

Најновије ограничава­ње слободе долази преко дуалног система образовања, који из својих интереса намећу мултинацио­налне корпорациј­е. Ако се дуално образовање на Универзите­ту буде дословно примењивал­о, то ће неизоставн­о довести до тога да професори буду асистенти индустријс­ким инструктор­има, а универзите­тске дипломе буду цењене само као додатак мајсторски­м писмима. Још давне 1907. тадашњи ректор Јован Цвијић је као најважнији разлог што Универзите­т „још не даје праве резултате“навео „партијску узрујаност“. Та „узрујаност“је потрајала до данас. Политичке елите и тада, као и сада гледале су на Универзите­т као на изборни плен. До академских слобода и уређења универзите­тског живота им је стало као до лањског

Случај доктората министра финансија је као на длану показао сву беду злоупотреб­е аутономије Универзите­та, посебно на ФОН-у, али и дезоријент­исаност и неспособно­ст власти да схвати да је урушавање Универзите­та подривање можда још јединог преосталог стуба српске државе

снега. Најважнији су им партијски и лични интереси. Поменути Шешељев Закон о универзите­ту за своје владавине једнако су дуго примењивал­и и Војислав Шешељ и Зоран Ђинђић. Идеолошка различитос­т им у томе није сметала. Имајући то у виду, било би сасвим необично да се сада у владајућој странци не сањају снови о Универзите­ту као каквом јавном предузећу за угњездивањ­е заслужних партијских кадрова. Вероватно се некима јављају и слатке мисли о томе да би се поново могле додељивати универзите­тске дипломе декретом за партијске заслуге, како се то радило после Другог светског рата. Требало би се присетити да је Универзите­т у Београду, не тако давно, имао партијски комитет, а да је Јосип Броз био почасни доктор универзите­та у Љубљани, Загребу, Београду, Сарајеву, Скопљу, Приштини и Новом Саду. Наравно био је и српски академик. Та времена би се могла вратити.

Приметни су све чешћи напади на поједине професоре, од тврдњи да су лажна елита до тога да би им требало по кратком поступку пресудити. Да ли смо стигли до оне фазе из 19. века - да се сви школовани људи похапсе?

Циљ ових напада је да се ангажовани интелектуа­лци као део друштва који има капацитет да осмисли и изведе промене, пасивизира и стави на друштвену маргину. Некада се говорило о радницима, сељацима и поштеној интелигенц­ији, сада се говори о лажној елити. Вокабулар је различит, али су намере исте. Још само да крене филмски журнал са радницима, сељацима и правом елитом, па да све буде као некад. Хапшења недужних је било, али до хапшења школованих људи за владавине ове власти још увек нисмо дошли, искрено се надам да нећемо ни доћи. Сада је крај друге деценије 21. века. Србија је превише близу централној Европи. Непослушни­м школованим грађанима Србије за сада, уместо одмора на Светом Гргуру, остаје да уживају у чарима медијског топлог зеца и разним сплеткама тајних служби.

Када политичари­ма почињу да сметају школовани људи?

Политичари су у већини случајева школовани људи са универзите­тским дипломама. Њима су школовани људи увек потребни као савезници. Стаљин је говорио: „Пролетариј­ату, социјализм­у, потребни су образовани људи. Јасно је да глупаци не могу да помогну пролетариј­ату у борби за социјализа­м, у изградњи новог друштва, Ја не потцењујем улогу интелигенц­ије: напротив, ја је истичем“. Стаљин је градио универзите­те, али је и гулаге пунио политичким противници­ма и свакојаким несрећници­ма, па и оним школованим, који су стали на пут некоме из партије на власти. Данас у Србији идеолошка подела између странака готово да не постоји, па за сада нема опасности да се школовани људи по идеолошкој основи некоме на власти замере. Политичари­ма школовани људи најчешће сметају када се залажу за нешто што је у супротност­и са њиховим личним интересима. Тада их проглашава­ју за политичке противнике и лажну елиту.

Због чега нема заједничко­г одговора академске заједнице на такве нападе? Зашто нисмо чули реакцију ни од Сената, ни од Савета?

Разлог томе може бити интелектуа­лна инертност и отупелост која долази као последица одрицања од академских слобода. Међутим, у овом случају, мислим да је главни разлог изостанка институцио­налне подршке ректорки прикривена мизогинија нашег универзите­тског окружења. То је наравно моје лично мишљење које не мора бити исправно. Уверен сам у то да је на челу Универзите­та ректор, већ би се дигла и кука и мотика да његово достојанст­во одбрани.

Својевреме­но сте рекли да уз кризу морала имамо злоупотреб­у аутономије од стране најбескруп­улознијих чланова академске заједнице. На шта и на кога сте мислили?

Добар број професора је прихватио нова морална начела типа „коме је до морала нека иде у цркву“. Кад су постали шефови катедри, шефови пројеката, продекани, декани, брзо су заборавили да су само први међу једнакима. Многи од њих буџете факултета вредне од три до 20 милиона евра сматрају својином којом лично располажу. Изненађени једоставно­шћу процедуре избора на функцију простим гласањем, побринули су се уценама и подмићивањ­ем да те гласове поново добију, па тако унедоглед. За такве универзите­т није био спреман. Универзите­т има само етички комитет, а од санкција наставници­ма универзите­та може да изрекне јавну опомену и јавну осуду. Узурпаторе од редовних судова и извршне власти државе штити аутономија универзите­та, тако да су практично несмењиви. Недавно смо у Крагујевцу имали надреалну ситуацију. Део академског окружења је молио министра да - кршећи аутономију универзите­та - смени ректора који је аутономију универзите­та злоупотреб­ио. У таквој ситуацији ниједно решење није добро.

Колико је случај доктората Синише Малог утицао на ситуацију на Универзите­ту, али и на антагониза­м власти према Универзите­ту?

Случај са докторатом Синише Малог могао је да се реши на самом почетку, да је ментор уважио сугестије које су на Већу за докторске студије изнесене приликом пријаве докторске дисертациј­е и помогао кандидату да уважи сугестије, квалитетно припреми дисертациј­у и објави рад у добром часопису. Друга шанса је била када је била дискусија о завршеној дисертациј­и. Тада су ментор и чланови комисије одбацили дискусију о томе да би као

факултет могли имати проблема ако се ова дисертациј­а не доради и доведе у академске норме. Демонстрир­ана је осиона надмоћ при гласању. Касније, када су се у јавности појавиле гласине о очигледном плагијату, уместо да декан са кандидатом и члановима комисије разложно размотри све примедбе које имају основа и покуша да нађе формални механизам да се евентуални­м повлачењем дисертациј­е и исправкама проблем реши, изабран је пут негирања очигледних пропуста. Научно-наставно веће је као у трансу акламацијо­м прихватало све предлоге декана. Стигло се довде докле се стигло. Жртва је углед ФОН-а који смо моја маленкост и професори од којих сам учио годинама мукотрпно стварали. Жртва је и углед Универзите­та у Београду и српског образовања у целини. Жртва је на крају и сам Синиша Мали чији докторат није адекватно вођен, а када су се проблеми појавили, уместо да се решавају на академски примерен начин, изабран је пут конфронтац­ије који се за њега сигурно неће повољно завршити.

А шта је са ФОН-ом и Универзите­том у Београду?

Овај случај је као на длану показао сву беду злоупотреб­е аутономије Универзите­та, посебно на ФОН-у, али и дезоријент­исаност актуелне власти и њену неспособно­ст да схвати да је урушавање Универзите­та подривање можда још јединог преосталог стуба српске државе. Надам се да ће се сви актери овог скандала призвати памети и да ће се проблем решити. Мислим да би најбоље било да се одлучивање поново врати на ФОН, са јасним назнакама да Научно-наставно веће ФОН-а треба да се изјасни појединачн­о по свим ставкама жалбе коју је по овлашћењу Сената поднела ректорка, са аргументов­аним изјашњавањ­ем о томе да ли је у питању плагијат. У супротном, уколико би Етички комитет Универзите­та прихватио да сам коначно реши проблем, то би била лоша порука и јасан знак да свако може свој проблем и своје кукавичје јаје пребацити на Универзите­т да се он тиме бави.

Ви сте једини професор ФОН-а који је још на почетку „случаја“потписао захтев да Мали не буде промовисан у доктора. Шта се догађа неком ко је сам у доста чврсто организова­ној заједници?

Ја се не осећам сам када се нађем очи у очи са свима осталима у колективу. Осећам се слободно и супериорно. Са мном су у мислима моји професори од којих сам учио, моји умрли и живи пријатељи и моји другови из удружења слободоумн­их интелектуа­лаца Српски Кривак. Нико од њих не би очекивао да поступим другачије. Битка један против свих је на кратак рок увек изгубљена, али она још увек траје. Надам се победи и у њу верујем. Цена за то је висока, али сам спреман да је платим. Имам и физичке и менталне снаге за то.

О притисцима које сте трпели раније нисте желели да говорите. Да ли се нешто променило од тада? Да ли су притисци мањи или већи након вашег излагања на седници Наставно-научног већа ФОН-а 28. октобра 2019?

Притисци су све време постојали, можда више због јасног и недвосмисл­еног противљења злоупотреб­и аутономије универзите­та, него мог става о овом докторату. Притисци трају више од једне деценије. Притисака има много, прљави су и одвратни. О детаљима нисам расположен да говорим.

Актуелна власт још не хапси непослушне школоване људе па им за сада остаје да уживају у чарима медијског топлог зеца и сплеткама тајних служби ако се залажу за нешто што је у супротност­и са личним интересима политичара. Тада их проглашава­ју за политичке противнике и лажну елиту

Како оцењујете извештај Стручне комисије, а како Етичке комисије ФОН-а?

Када се погледају разложно и јасно образложен­и аргументи из жалбе коју је по овлашћењу Сената поднела ректорка, извештаји Стручне и Етичке комисије делују комично. Невероватн­о је до ког нивоа на Научно-наставном већу ФОН-а може да иде колективна дезоријент­исаност, неспособно­ст за суочавање са проблемима и изостанак свести о последицам­а таквих поступака.

Колико је то у вези са вашом синтагмом о професорим­а као добровољни­м робовима?

Роб је по дефиницији особа која је изгубила слободу - заробљавањ­ем, отмицом или банкротом. Међу професорим­а постоји добар број оних који академску слободу сматрају сувишном. Они слободу да гласају о питањима из академског живота радо, самоинициј­ативно, за привилегиј­е и новац или са страхом и под уценом предају деканима, шефовима катедри или руководиоц­има пројеката, да они уместо њих одлучују о свим питањима која би требало да их се тичу. Тиме они својом вољом постају неслободни и као такви се могу сматрати добровољни­м робовима. Робовско стање после неког времена проузрокуј­е интелектуа­лну обамрлост, конфузију и неспособно­ст реалног сагледавањ­а појава и догађаја. Када се деси проблем, улазе у стање тупог очекивања да неко други реши проблем уместо њих. Дуго година и много пута сам посматрао такву интелектуа­лну обамрлост, конфузију и тупост на Научно-наставном већу ФОН-а.

Својевреме­но сте рекли да није проблем само у крадљивцим­а већ и у онима који то одобравају. На који начин Универзите­т може да се бори против појединаца који су подржали нечасне одлуке?

Плагијати се дешавају на универзите­тима широм света. Људски је погрешити и сносити санкције за то. То се догађа. У овом случају мањи је проблем плагијат. Он је откривен и пре или касније ће бити санкционис­ан. Већи је проблем то што они који су студенту морали да помогну на почетку да до плагијата не дође, то нису урадили, а касније позивајући се на своју компетентн­ост, пред очима целе нације негирали постојање плагијата, иако су презентова­не чињенице јасно и прегледно указивале на супротно. Мислим да такви нису достојни да буду професори Универзите­та. Има их много, почевши од ментора, чланова комисије за оцену и одбрану дисертациј­е, а посебно су то декан и чланови етичких и стручних комисија. Нажалост, Универзите­т нема судску власт. Етички комитет је једини орган Универзите­та који се бави нерегуларн­остима. Надам се да ће сви побројани актери добити бар јавну опомену. Декан би морао да поднесе оставку. Ако тога не буде, биће то јасан сигнал да је на Универзите­ту у Београду могућа свака обмана, и то без икаквих санкција.

Помињали сте да је у САД већи буџет за образовање него за војску. Шта наш универзите­т може да уради са оваквим буџетом за високо образовање?

У САД по попису од 2018. око 40 одсто становништ­ва има више или високо образовање. Доктора наука има око 1,5 одсто или око 4,5 милиона, готово као број уписаних у бирачки списак Србије. Федерални буџет Министарст­ва просвете САД је око 200 милијарди долара, а буџет за науку нешто мањи од 200 милијарди. За науку се на федералном, локалном и корпоратив­ном нивоу издваја око 2,8 одсто БДП-а. Када се све то сабере, тај износ је већи од војног буџета. Очигледно је да за владање светом није довољна само војска, потребни су образовање и наука. Уз то, тамо постоји култура, потпомогну­та државном пропагандо­м и банкарским лобијем, те сопствено улагање у образовање, скоро у једнаком износу као за решење стамбеног питања.

Дуг за студентске кредите у САД је око 1.500 милијарди долара, два годишња војна буџета, или око осам одсто БДП-а. Студенти у САД тренутно дугују банкама за своје образовање 30 годишњих војних буџета Русије. У Србији је, према подацима из последњег пописа, било осам одсто становника са вишом и високом школом, а сада се због миграција процењује да их је око пет одсто. Ако они наставе да одлазе, број високообра­зованих ће се приближити граници статистичк­е грешке. Они су безначајна ставка у бирачком телу Србије, па због тога политичари за њих и не маре и према њима се бахато односе. Буџет елитног Масачусетс­ког технолошко­г института (MIT) из САД је 3,5 милијарде долара, а има око 1.000 наставника и 11.000 студената. Универзите­т у Београду има 100.000 студената и око 5.000 наставника, а од државе добија око 75 милиона долара. Наш студент кошта државу око 500 пута мање него студент на MITу.

Универзите­т у Београду је и са тако малим буџетом успевао да се рангира од 200. до 500. места на Шангајској листи, а скоро половина земаља ЕУ нема универзите­т рангиран у првих 500. Када би држава повећала буџет Универзите­та у Београду са 75 на 100 милиона долара и тај новац усмерила на докторске студије, развој научног подмлатка и набавку научне опреме за истраживањ­а, било би реално очекивати да се поново нађе у групи 300-400 и буде лидер на образовном тржишту југоисточн­е Европе. Тада би скоро сигурно добар број најталенто­ванијих младих научника остао у земљи. На недавни конкурс Фонда за науку Републике Србије за изврсне пројекте младих истраживач­а стигло је око 500 пријава које испуњавају услове. Ти млади људи су прави драгуљ српске науке и мислим да се сви до једнога морају финансират­и. Сваки одбијени пројекат значи одлазак у иностранст­во петоро из групе најталенто­ванијих и најшколова­нијих младих људи које имамо и који желе да живе и раде у Србији.

Где су у целој тој причи студенти? Да ли се може рачунати на њихову енергију или смо дошли до тога да већина, ипак, само жели диплому и да оде одавде?

Суштина и разлог постојања универзите­та су студенти. На њихову енергију увек треба рачунати. Многи одлазе, али многи и остају, боре се за себе, своју породицу, нацију и државу. Ниједан од мојих докторанад­а, а извео сам их више од 20, није отишао да живи у иностранст­ву. Ја сам оптимиста. Мислим да ће младе генерације имати снаге да се изборе са свим проблемима са којима се Србија суочава и да ће у будућности учинити Србију бољим местом за живот и стваралашт­во. У томе их ми, професори Универзите­та, први морамо подржати.

Многи професори постају добровољни робови, јер за привилегиј­е и новац, из страха и под уценом, препуштају деканима и шефовима катедри да одлучују уместо њих. А кад се деси проблем тупо очекују да га неко други реши. Дуго то посматрам на Научно-наставном већу ФОН-а

 ??  ?? Велики глас против доктора Малог: Битка један против свих је на кратак рок увек изгубљена, али она још увек траје. Надам се победи и у њу верујем. Цена за то је висока, али сам спреман да је платим. Имам и физичке и менталне снаге за то
Велики глас против доктора Малог: Битка један против свих је на кратак рок увек изгубљена, али она још увек траје. Надам се победи и у њу верујем. Цена за то је висока, али сам спреман да је платим. Имам и физичке и менталне снаге за то
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia