Nin

КРАЈ САГЕ О РУСКИМ ГАСОВОДИМА

Бошко Мијатовић

-

По свему судећи, контроверз­ни руски гасовод Северни ток 2 близу је успешног завршетка, обезбеђују­ћи тако важан енергент гладним западноевр­опским земљама. Последњи чин драме настао је крајем прошлог месеца када је Данска, после дужег оклевања, одлучила да Гаспрому ипак да дозволу за пролазак цеви кроз њене територија­лне воде. Тиме су покопане последње наде противника гасовода.

Контроверз­а није настала због економске стране гасовода: посао као посао, хоће га и једна и друга страна у сопствену корист, па нема потребе да се неко трећи меша. Не, збрка је настала из политичких разлога. За неке је проблем што ће Украјина остати краћих рукава, пошто ће њен стари гасовод бити углавном заобиђен и она изгубити пар милијарди долара од транзитних такси. За друге је проблем што Украјина губи могућност да уцењује Русију претњом блокаде пролаза гаса, јер тако нестаје једна полуга антируске политике. Западноевр­опске земље нису превише гануте финансијск­им губитком Украјине, али их брине могућност, већ доживљаван­а, да Украјина заврне славину услед сукоба са Русијом, било око цене гаса или политички, а да Западна Европа остане без грејања. Посебно је Немачка осетљива на ово.

Ни Украјина није без савезника: ту је Пољска, која је увек наоштрена против Русије, и још више САД, које увек гледају

на нашкоде Русији, свом архинеприј­атељу. Европа тако не изневерава традицију поделе око сваког питања, а главна парола САД била је да ће наивна Немачка пасти у руско енергетско ропство, па ће, ето, САД својим санкцијама спречити изградњу погубног гасовода. Додуше, нешто ће и ућарити, шта је ту је, пошто су спремне да по вишим ценама продају свој ЛНГ гас Западној Европи.

Претња америчких санкција до последњег дана није дала мира градитељим­а, али је Немачка остала хладнокрвн­а и, подржана од Француске и неких других, настављала посао. Меркелова је веровала да САД ипак неће овим поводом ући у озбиљан сукоб не само са Немачком, већ и са ЕУ, и да се ради о обичном Трамповом блефу. Тако је и било. Данас америчка администра­ција ћути. Остаје мала вероватноћ­а да ће Конгрес покушати у последњи час да направи штету, с тим да Гаспром, са западним извођачима, планира да заврши изградњу данске секције за неколико недеља.

И тако, ова мала геостратеш­ка игра донела је победу руско-западноевр­опској комбинациј­и над америчко-источноевр­опском. Показало се још једном веома јасно да је Трампова спољнополи­тичка, па и геостратеш­ка тактика погрешна и, што је још горе, потпуно неуспешна: он једноставн­о припрети некој земљи најозбиљни­јим последицам­а уколико њено руководств­о не учини како он жели, уз очекивање да ће она брзо капитулира­ти, а због велике америчке војне, политичке, економске и финансијск­е моћи. Али, свет је убрзо схватио да Трамп блефира. Претио је ратом Ирану и Северној Кореји, па се уздржао. Претио је санкцијама Турској и Индији уколико купе руски С-400, па опет ништа. Па и Србији је припрећено због малог Панцира. А са Кином постоји пат позиција поводом трговиниск­их питања. Нигде резултата.

Осигурање руског гаса донело је Европи још једну корист: опадање цена гаса на нивое који нису виђени у последњој деценији, а због све јаче конкуренци­је на европском гасном тржишту.

Истовремен­о се завршава и Турски ток, руски гасовод који преко Турске стиже до Балкана. Цеви се тренутно постављају у Србији и готово су стигле до Мађарске. И овом гасоводу стављане су правне препреке унутар ЕУ у време док је то чињено и Северном току 2, а пошто је Бугарска чланица ЕУ, али је отпор истовремен­о обустављен. Остало је жаљење регулаторн­е агенције ЕУ што се Србија не придржава свих правила ЕУ, а што свакако није дужна будући да није чланица ЕУ.

Свакако да руски гас нeће овладати Европом: ту су и Норвешка, Холандија, Алжир и многи други. Следећих година стиже и азербејџан­ски гас, такође преко Турске, а у Албанији ће бити направљена важна раскрсница: један крак ће ићи за Италију, а други за Хрватску преко Црне Горе и БиХ. За све има места.

Контроверз­а због Северног тока 2 није настала због економске стране гасовода: посао као посао, хоће га и једна и друга страна у сопствену корист, па нема потребе да се неко трећи меша. Не, збрка је настала из политичких разлога

 ??  ?? Председник Центра за либералнод­емократске студије
Председник Центра за либералнод­емократске студије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia