Nin

ХОНГКОНГ У КЛИНЧУ

Наставак неизвеснос­ти

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Пекинг би да избегне интервенци­ју војске - коју наставља да гомила у близини Хонгконга - али га позиви из Лондона и Вашингтона на мирно решавање кризе чине појачано нервозним

На неки бизаран начин, цену напете политичке ситуације у Хонгконгу могао би да плати и Дизни - јер ништа више није безбедно, па ни филмови за децу. Јунакиња најновијег филма Мулан, Лиу Јифеи, Американка кинеског порекла, није могла да се суздржи: „Подржавам полицију Хонгконга. Сада можете сви да ме нападнете”, написала је она на кинеском, цитирајући Фуа Гуохаоа, новинара државних кинеских новина Глобал тајмс, кога су демонстран­ти везали и претукли током демонстрац­ија на аеродрому.

„Каква срамота за Хонгконг”, написала је затим Лиу на енглеском, додајући „И ја подржаван полицију!” И пре него што је Мулан - жива верзија дугометраж­ног цртаног филма из 1998. - уопште стигао пред гледаоце, већ су уследили позиви да буде бојкотован.

Фу је, пак, постао звезда у Кини: његова изјава коју је Лиу поновила, учинила је да у једном дану блог „Фу је прави човек“има 670 милиона посетилаца, а на друштвеним мрежама могао је да прочита и поруку у којој се, уз алузију на укупно становништ­во Кине, каже: „Сада имаш 1,4 милијарде чланова породице!“

Да ли је дописник државног медија заиста био случајно ту, да ли је послат да изазове инцидент који би могао да се пропагандн­о употреби против демонстран­ата, расправа је којом се сада бави друга страна. За кинеску је важно да се показало да протести нису ненасилни, напротив.

Шта се заправо догађа у Хонгконгу и на чијој је страни правда питања су која висе над тим градом одувек, а посебно од 1997. када је враћен под кинеску власт.

Односи у свету су се у међувремен­у знатно променили, многи сарађују

са Кином, пословање тече глатко; Кина је сада другачија земља у којој су пословни договори значајнији од партијске идеологије и нема сумње да би у нека друга времена све то било немогуће. Али исто тако нема сумње да Хонгконг никада неће прихватити било какво ускраћивањ­е слободе, никако не кинеске судове, а посебно не кинески комунизам, ма колико се он трансформи­сао.

Ко то није знао раније до сада је, чак и само током ове године, сигурно научио турбулентн­у историју града који је на крају 20. века ипак морао да пређе из британских у кинеске руке. То није ишло глатко, демонстрац­ије су избиле већ 2003. око Закона о безбедност­и, чије усвајање је спречено, јер је оно што је за Пекинг била безбедност за новоприпој­ену територију представља­ло угрожавање слободе; затим 2011. када је споран био Закон о образовању, па 2014. када је тзв. Покрет кишобрана захтевао право на директан избор лидера.

Сада је на ред дошао Закон о екстрадици­ји, који је већ на снази са двадесетак других земаља, али изручивање грађана Хонгконга кинеским властима нешто је сасвим друго. Помисао да би Пекинг судио њиховим грађанима донела је најмасовни­је демонстрац­ије до сада. Почеле су мирним протестима, док се нису претвориле у сукобе са полицијом, хапшења, насиље, разбијање града и довеле до највеће политичке кризе у последње две деценије. Прошлог викенда демонстрац­ије су поново биле мирне - и на њима је било највише учесника до сада: западни медији проценили су да се на улице излило чак 1,7 милиона људи.

Иако је власт у међувремен­у попустила и суспендова­ла спорни закон, то више није довољно: демонстран­ти

сада захтевају трајно повлачење закона и истрагу о насиљу полиције. Кери Лам, на челу извршне власти, отпочетка одбија те захтеве, што је само појачало отпор и увећало захтеве, међу којима је сада и онај да она буде смењена.

На прошлонеде­љном скупу позвани су Британци и Американци да захтевају од својих влада да уведу санкције Пекингу и влади Хонгконга. На видео-биму могао се видети снимак Тома Вотсона, заменика лидера британске Лабуристич­ке партије, како позива своју владу да изврши притисак на хонгконшке власти: „Велика Британија не сме да седи мирно док Хонгконг губи своја права и слободе”, рекао је.

Потом је Доминик Раб, нови британски министар иностраних послова, назвао Ламову и предложио да се оснује независна комисија која би спровела истрагу о последњим дешаванима, како би се „успоставил­о поверење“; она је узвратила да „насилни потези гурају Хонгконг у веома опасну ситуацију“. „Такве акције доводе у питање национални суверените­т, прете нашој земљи, угрожавају принцип два система и уништиће напредак и стабилност града“, рекла је она, док је Пекинг, очекивано, Рабову интервенци­ју схватио као притисак и позвао Лондон да „престане да се меша у унутрашње ствари Кине“.

Порука је стигла и од америчког председник­а Доналда Трампа, који је позвао кинеског лидера Си Ђинпинга да се према Хонгконгу односи „хумано“и предложио му да се сретне са демонстран­тима. Сусрет демонстран­ата с политичком саветницом из америчког конзулата, пак, додатно је заоштрио ствари: конзулату је уручена протестна нота.

За Пекинг су сви ови покушаји посредовањ­а само подршка снагама које желе да „подрију суверените­т“Кине. Пекинг не жели да покрене војску - коју истина наставља да гомила у близини Хонгконга - али када се чују гласови из Лондона и Вашингтона, то кинеске власти већ чини нервозним.

Битка се води око аутономије и слободе, за које демонстран­ти сматрају да су угрожени; Кина у свему види страно уплитање.

„Ружна истина коју влада не жели да чује је да је Хонгконг постао полицијска држава“, пише у петицији коју су демонстран­ти однели у амерички, британски и ЕУ конзулат, а намеравају да је поделе у укупно 19 дипломатск­их представни­штава, не би ли подстакли светску јавност да им помогне.

На Пекингу је сада тешка одлука. Ближи се и 1. октобар, дан кад је пре 70 година Мао Цедунг прогласио Народну Републику Кину; ваљало би ту прославу организова­ти у миру. Демонстран­ти, пак, јубилеј виде као шансу да притисну централну власт која жели да протесте оконча пре важне прославе.

Датум је свакако значајан и можда се нешто да урадити до тада, али сукоб је толико сложен и дубок, да су могући и много страшнији сценарији од досад виђеног. Трајни договор који би на дуже стазе решио кризу није на помолу.

Што се, пак, тиче Дизнија, у овај сукоб уплетеног сасвим ненамерно, у њему се сигурно надају да ће поменути инцидент до марта следеће године, када се очекује премијера Мулана, бити заборављен. У противном, ко зна какве ће вести до тада стизати из Хонгконга.

 ??  ?? Без компромиса: Нема сумње да Хонгконг никада неће прихватити било какво ускраћивањ­е слободе, никако не кинеске судове, а посебно не кинески
комунизам, ма колико се он трансформи­сао
Без компромиса: Нема сумње да Хонгконг никада неће прихватити било какво ускраћивањ­е слободе, никако не кинеске судове, а посебно не кинески комунизам, ма колико се он трансформи­сао

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia