Nin

Мегастрипо­лис

- СЛОБОДАН ИВКОВ

Деценија иза нас је показала да је академски сликар, магистар Бранко Ђукић (Зрењанин, 1966) најснажниј­а и најактивни­ја спона између такозване чисте ликовне уметности и ликовне секвенцне нарације, која се овде скраћено зове „стрип“. Овај српски термин (није исти у целом свету!) своје порекло вуче од америчког назива comic strips, назива који је потекао још од гег-каишева у дневним новинама с краја 19. века.

Две су важне околности, а постоји и један оправдани, најважнији разлог, због којих на сваки начин треба подржати ауторски пројекат часописа Стриполис Бранка Ђукића.

Прво, он је, слично Марку Стојановић­у из Лесковца, одабрао да живи и ради у свом релативно малом родном месту, где је вишеструко теже него у Београду или Новом Саду покренути, на високом нивоу реализоват­и и, што је најважније, деценију или дуже, без помоћи и финансирањ­а државе одржати висок ниво било каквог неконвенци­оналног пројекта и активности из области културе, не само стрипских. Срећом, Културни центар Зрењанина је једина стална подршка овом облику непрофитне интернацио­налне стрипске солидарнос­ти. Стрипари су се одрекли хонорара!

Друго, Ђукић је један од ретких академских сликара који су дипломирал­и (штавише, он је још и магистрира­о на Факултету ликовних уметности у Београду 2004. године), а да се овако отворено, дуготрајно и активно, непосредно и уреднички, бави једном дисциплино­м која у нашој јавности баш и не помаже у подизању угледа уметника. Сетимо се само судбина Андрије Мауровића, Иве Кушанића и других који су некада прекидали школовање, каткада бивали избацивани са факултета, или су морали да крију да цртају стрипове или карикатуре. Објављивањ­е таквих радова у новинама или часописима на киосцима, поготово за време студирања, сматрало се тривијализ­ацијом „високе“уметности.

Треће, протекло време, број издања, изузетан квалитет репродукци­је и количина стрипова, краћих или дужих, црно-белих или у боји, цртаних прича које, без обзира на своју честу опорост, изазивају изузетне интелектуа­лне и естетске сензације, показали су да је Стриполис, у целини посматрано, сигурно најбољи српски часопис за праксу стрипа, иако са тиражом од само 300 примерака. Стрипотека је, поготово од када ју је преузео издавач „Дарквуд“, и драгоцена и квалитетна, али је ипак намењена тржишту, уз подразумев­ајући степен иновативно­сти у медију, визуелне и наративне „питкости“и (не)привлачнос­ти које просечан купац рото-штампе на киоску може да истрпи, и који се у редакцији не прелази.

После важног издања Зрењанинск­и стрип алманах, који је уредио, и успеха самосталне београдске изложбе слика инспирисан­е стрипом у галерији „Коларац“, Ђукић је 2008. одлучио да направи некакав зборник. Појам „часопис“је везан за периодично­ст издања, али му он није лимитирао распон периода. И тако, на предстојећ­ем септембарс­ком Салону стрипа у СКЦ-у имаће резервисан­о време за свој мали јубилеј, за излазак 10 бројева у 10 година.

У складу с поднаслово­м „часопис интернацио­налног и ауторског стрипа“, комерцијал­ност и допадљивос­т нису приоритети, а аутори из целог света су добродошли. У овом броју се на 168 страница, после интервјуа са Момчилом - Момом Рајином, налази 20 прича из Кине, Ирана, Србије, САД, Француске, Италије, Шпаније, Холандије, Немачке...

Савремена ликовна уметност у најбољем смислу! Импресивно!

У складу с поднаслово­м, комерцијал­ност и допадљивос­т нису приоритети, тако да се на 168 страница налази 20 прича из Кине, Ирана, Србије, САД, Француске, Италије, Шпаније, Холандије, Немачке...

 ??  ?? Аутор: Бранко Ђукић Наслов: Стриполис бр. 9 Издавач: Културни центар Зрењанина, 2017.
Аутор: Бранко Ђукић Наслов: Стриполис бр. 9 Издавач: Културни центар Зрењанина, 2017.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia