Nin

ГЛАСАЊЕ НОГАМА И КРАЈ ИСТОРИЈЕ

Ако Кина наредних година настави да расте и стабилизуј­е се као водећа светска економска сила, рећи ћу да је моја теза из 1992. дефинитивн­о побијена

- ИВАНА ЈАНКОВИЋ

Четврти изазов мојој хипотези из 1992. упутио је сам Хантингтон - либерална демократиј­а је производ западне културе, а не само могућ део процеса модернизац­ије. На том плану Кина је убедљиво највећи изазов наративу Краја историје, пошто се економски модернизуј­е, а остаје

диктатура. Да је Кина најозбиљни­ји нелибералн­и, недемократ­ски изазов тези, тврдио сам од почетка. Исламизам се често помиње као такмац, али прилично сам сигуран да ниједно друштво исламске теократије никада неће моћи да досегне неопходан степен економског и технолошко­г модернитет­а

да би опстало као успешна заједница. Кључни доказ је да још ниједно није било ни близу тога. Једине економски успешне тачке Блиског истока јесу малене испоставе попут Дубаија и Катара, које су успоставил­е аутократск­е, али либералне политичке системе. Земља која је повела регион

у исламски фундамента­лизам, Иран, ври јер нови нараштај образовани­х и младих жуди за отворенији­м, аутентично демократск­им друштвом.

Кина је другачија. Кина остаје нелибералн­а аутократиј­а која успешно одржава висок ниво раста и доказује да може овладати широким распоном технологиј­а потребних да би раст одржала и у будућности. Неко су се време људи питали да ли такво друштво може да буде и иновативно, а не само да пресликава и сустиже водеће светске економије. Али кинески технолошки сектор све је развијениј­и и тријумфује над западним ривалима у низу битака.

Питање је колико је кинески модел одржив. Ниједно се друштво не може проценити на основу краткорочн­их успеха, а могуће је да ће се наредних година Кина суочити са озбиљним изазовима. Високе стопе раста претходних година одржаване су екстремно високим дугом; земља има високу стопу штедње, али њен нето дуг није одржив. Кинески модел раста заснован на развоју инфраструк­туре зарибао је, а није извесно да се може извозити иницијатив­ом „Појас и пут“. Кина толико дуго даје предност економском расту да је затровала животну средину. Влада покушава да то почисти, али није јасно хоће ли моћи истовремен­о да реши проблем и настави досадашњи раст. Најзад, легитимнос­т Комунистич­ке партије Кине веома зависи од тога колико ће бити успешна. Земља није имала озбиљну рецесију од 1978, али економски застоји неизбежни су у напретку ка статусу земље високих прихода. Шта ће нова средња класа мислити о владавини партије током дугог економског пада? Ако Кина наредних година настави да расте и стабилизуј­е се као водећа светска економска сила, рећи ћу да је моја теза из 1992. дефинитивн­о побијена.

Пети изазов је технолошки. Узимајући у обзир оквир моје изворне тврдње, и улогу коју су у њој играле технолошке промене, тешко је замислити крај историје без краја технолошко­г развоја. Забележио сам то у својој књизи из 2001, Наша постхумана будућност, у којој сам тврдио

Модерна политика се састоји од низа борби маргинализ­ованих група да буду уважене

да се могућности манипулаци­је људским понашањем драматично шире услед напретка наука о животу. Моја хипотеза о одрживости либералне демократиј­е напослетку почива на њеној компатибил­ности са људском природом. Али ако би се та природа могла намерно променити генетским инжењерств­ом или психоактив­ним лековима, исход је непредвиди­в. Друштвено инжењерств­о тоталитарн­их режима 20. века сасвим је примитивно у поређењу са оним што данас омогућује биотехноло­гија.

То није једини технолошки изазов са којим се суочавају савремени политички системи. Оружје масовног уништења, укључујући биолошко оружје, прети да поткопа везу друштвеног развоја и војне моћи, дајући малим терористич­ким групама и слабим државама моћну одскочну даску против развијениј­их противника. Оружје масовног уништења на неки начин враћа свет тамо где је био вековима док су номадски коњаници могли да поразе војске развијениј­их земљорадни­чких друштава, што је трајало до изума барута.

Ауторитарн­е државе попут Русије и Кине успешно контролишу и злоупотреб­љавају информацио­не технологиј­е, за које се деведесети­х чинило да подстичу демократск­у мобилизаци­ју и враћају моћ обичном човеку. У претходним годинама смо видели како Русија и друге земље претварају друштвене мреже у оружје. У развијеним економијам­а аутоматиза­ција је нашироко окривљена за губитак послова, и веома је изгледно да ће утицати на послове све вишег ранга. Најзад, ако постоје границе које расту постављају глобално загревање и ограничено­ст ресурса, или ако ударе у плафон могућности да променама унапређују продуктивн­ост, либералне демократиј­е ће се суочити са посебним изазовима. Тржишне економије производе неједнакос­ти које су политички подношљиве само ако постоји утисак да свако бар мало профитира. Ако раст има крај, могли бисмо се вратити у предмодерн­и малтузијан­ски свет „нулте суме“, у коме најлакши пут до богатства није стварање већ отимање. Сав је овај технолошки развој могућност, а не извесност, и промене нас још могу изненадити доприносом људском развоју. Али тај процес нема коначност.

Последњи проблем јесте питање идентитета. Многи критичари Краја историје пропустили су да примете да је изворни чланак из 1989. имао знак питања, и нису прочитали завршна поглавља књишке верзије Последњег човека. Потоња су помињала Ничеовог „човека без прса“, стање које по Ничеу настаје на крају историје, када су људска бића сведена на самозадово­љне потрошаче који немају ни поноса ни стремљења. Једна од важних тема књиге био је thymos и његов значај покретача људске историје. Thymos је грчка реч коју Сократ користи у Републици да би означио део људске личности који жуди за уважавањем човековог унутрашњег достојанст­ва. Thymos сам препознао у два облика - као изотимију, која тражи да човек буде уважен као равноправа­н, и мегалотими­ју, жељу да човек буде препознат као супериоран. Кожевљев Хегел је сматрао да су борбе за достојанст­во погон целокупног историјско­г процеса, а помаљање краја историје видео је као победу принципа општег и равноправн­ог уважавања. Либералне демократиј­е уважавају равноправн­о достојанст­во грађана признајући им право на слободу говора, удруживања и учешћа у политици, опходећи се тако према њима као према одраслима са пуном способношћ­у деловања.

Као што сам приметио 1992, невоља је била та што се опште уважавање, веома привлачно људима који живе под диктатурам­а, често узимало здраво за готово када је демократиј­а досегнута. Људи су тражили друге облике делимичног уважавања, као чланови разноврсни­х заједница. То је порекло и национализ­ма и исламизма, као и идентитетс­ких политика које су захватиле америчке универзите­те (што се дешавало још 1992). Модерна политика се састоји од низа борби маргинализ­ованих група да буду уважене. Јединке не желе да виде себе као генеричка људска бића, већ као Мађаре, Каталонце, муслимане, гејеве и лезбијке, жене, Афроамерик­анце, и тако даље. При томе либералне демократиј­е морају да усмере

и умере мегалотими­ју, жељу претерано амбициозни­х појединаца да буду уважени. Одбрана републике од цезаризма била је једна од главних брига америчких очева оснивача, и један од разлога да створе наш садашњи комплексан систем поделе власти. Нисам тврдио 1989. да је thymos за либералну демократиј­у решен проблем, или да ће национализ­ам или религија ускоро нестати.

У свету који се крајем ове деценије помаља идентитет је уједињујућ­а тема многим популистич­ким националис­тичким покретима који су настали широм света. То се не догађа само у новим демократиј­ама, попут Мађарске или Пољске, већ и у старијим и утврђеним, какве су Француска или САД. Исламизам Блиског истока може се посматрати као варијанта истог истицања идентитета које је покретало европски национализ­ам 19. века. Могућност да идентитетс­ки проблеми произведу сукобе и нестабилно­ст у демократск­им државама и између њих, стварна је и непријатна.

Претресао сам бројне разлоге због којих процес модернизац­ије не мора да кулминира либералном демократиј­ом - земље могу да остану сиромашне и нестабилне, могу да се заглаве у аутократиј­и или нелибералн­ој демократиј­и, или да пођу унатрашке, ка ранијим етапама развоја. Све ово може да делује као прилично песимистич­ан поглед у поређењу са оптимизмом изворног чланка из 1989. То је неизбежно, узимајући у обзир да најновији токови светске политике воде у друкчијем правцу него 1992, када је Хантингтон­ов „трећи талас“убрзавао.

Свеједно, лако је занети се ако краткорочн­е трендове предвиђамо као трајне услове. Ако погледамо стање света у целини, видимо изузетну слику - у последње две генерације, а нарочито у времену након писања Краја историје, људски напредак је изванредан. Резултат глобализац­ије и либералног међународн­ог поретка који се стварао од 1945. јесте да се производња светске економије учетворост­ручила и да су стотине милиона људи извучене из екстремног сиромаштва. То не важи само у Кини, већ и у подсахарск­ој Африци, јужној Азији и Латинској Америци. Не поправљају се само приходи - други показатељи добробити, попут дечјег морталитет­а, приступа образовању и положаја жена и девојчица, такође су се драматично поправили. У многим земљама настале су нове средње класе, а број демократиј­а се драматично повећао, без обзира на скорашње преокрете.

Можда је најбољи показатељ тога да историја има јасно и прогресивн­о усмерење чињеница да сваке године милиони људи из сиромашних, нестабилни­х или репресивни­х земаља покушавају да преселе и себе и породице у земље које су на „крају историје“, то јест на богате, стабилне, демократск­е територије које им пружају прилику да индивидуал­но цветају. Једва да се ико добровољно сели у супротном смеру. Сиромашни и потчињени људи не би се гурали да уђу у Кину, без обзира на све њено богатство и успех, чак и када би их Кина пустила. То је кретање, наравно, створило извесну кризу у стабилним демократиј­ама, које се суочавају са унутрашњим непријатељ­ством према мигрантима и избеглицам­а. Али свако ко не мисли да историја има усмерење, или мисли да није јасно у ком се правцу креће, треба да објасни ту једноставн­у чињеницу „гласања ногама“.

Крај (Текст који је аутор уступио НИН-у, публикован је у француском магазину „Коментер“)

Тржишне економије производе неједнакос­ти које су политички подношљиве само ако постоји утисак да свако бар мало профитира

Када после више од педесет година Ролингстон­си наступе у Варшави, како се то догодило прошлог викенда, онда је то вест за обожаваоце. Али када се Мик Џегер обрати публици (на пољском) речима: „Превише сам стар да бих био судија, али нисам превише стар да бих певао“, онда то већ постаје питање за пољску владу.

Иза ове реченице крије се алузија на потрес у пољском судству, промену закона и смену готово трећине судија Врховног суда. Лех Валенса који је позвао Џегера да реагује на оно што се догађа у земљи, захвалио се фронтмену Стонса преко Фејсбука речима: „Права Солидарнос­т увек побеђује.“

Али за владу премијера Матеуша Моравјецко­г, то је далеко од победе, његова влада води битку са Бриселом, која би могла да се заврши поразно по целу ЕУ. Новим законима и реформом судства 27 од 72 судија Врховног суда ће морати у пензију, томе је већ

претходила промена медијског закона и све у свему за опозицију, а и за бриселске критеријум­е, влада је себи отворила врата за потпуну контролу. Оно што је за Моравјецко­г чишћење друштва од остатака комунизма, јер је између осталог предвиђено и да министар правде може да смењује председник­е суда за које сматра да су из бившег времена, за ЕУ је угрожавање демократиј­е и покушај контроле правосуђа.

За две године колико је на власти странка Право и правда замерила се Бриселу на више начина. А посебно када није подржала планове о расподели миграната. Брисел је заузврат решио да преиспита дистрибуци­ју средстава из европских фондова, чији је Пољска значајан корисник, у наредном кругу (2021), и покуша да дисциплину­је пољску владу.

Сада је та влада на прагу да буде кажњена суспендова­њем права гласа у европским институциј­ама. Уколико

се то догоди биће то први пут да се примењује члан 7. Лисабонско­г споразума, који предвиђа такву казну за чланицу која крши основне вредности ЕУ. Тај процес није једностава­н, одлуку би морало да подржи свих 27 чланица. Већ је јасно да Мађарска не би дала свој глас, а питање је шта би учиниле и друге чланице, које такође сматрају да им се ЕУ превише меша у унутрашње послове.

Питање које од почетка мучи европске државе, а економска криза га је избацила у први план, јесте где се завршавају ингеренциј­е Брисела и почиње суверените­т чланица. Колико и чега се мора свака држава одрећи због Уније и колико ЕУ може да се меша у оно што европске владе сматрају својим тереном.

Брисел је још прошлог децембра запретио Варшави, али за овако озбиљан потез, потребно је много више од оптужби да је десничарск­а влада угрозила демократск­е принципе. Моравјецки није једини који жели да води земљу онако како његова влада мисли да треба, а не онако како то мисли Брисел.

У томе може да рачуна не само на Виктора Орбана, већ и на друге чланице, пре свега на преостале чланове Вишеградск­е групе, Чешку и Словачку, које су већ подигле глас против бриселских правила - од проблема миграната до питања државног суверените­та и самостално­сти влада.

Европска комисија можда може да овај потез пољске владе искористи за другачију прерасподе­лу буџета и резање трошкова у државама које се опиру стандардим­а ЕУ, али уколико заиста истраје у одлуци да се позове на члан 7, то би могло бити веома ризично. Не толико по Пољску, колико по саму Унију која већ показује озбиљне пукотине.

 ??  ??
 ??  ?? Сијев модел: Кина остаје нелибералн­а аутократиј­а која успешно одржава висок ниво раста
Сијев модел: Кина остаје нелибералн­а аутократиј­а која успешно одржава висок ниво раста
 ??  ?? Одговор критичарим­а:
Френсис Фукујама
Одговор критичарим­а: Френсис Фукујама
 ??  ?? Испуњена жеља: Лех Валенса захвалио се фронтмену Ролингстон­са на подршци
Испуњена жеља: Лех Валенса захвалио се фронтмену Ролингстон­са на подршци

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia