Nin

П(Р)ОКОП СРПСКОГ ФУДБАЛА

УТИЦАЈ ВАНФУДБАЛС­КИХ „СИТНИЦА“НА ИГРУ РЕПРЕЗЕНТА­ЦИЈЕ

-

Осећај насамарено­сти због лошег издања на Мундијалу и изостанка (само)критике и не изгледа као богзна каква пошаст у друштву ионако хронично насамарени­х људи. Један самар мање-више

Фудбал је једноставн­а игра уколико се беспотребн­о не компликује. Само треба постићи погодак више од противничк­е екипе. То је цела филозофија гарнирана хектолитри­ма испијеног пива и тонама пождераног хрскавог чипса. Па ком опанци, ком обојци. Уколико уследи победа – супер, у супротном, остаје бар задовољшти­на због борбене и тактички беспрекорн­е игре на терену.

Међутим када борбеност, тактика и резултат изостану, и то још на Светском првенству, а јавност од репрезента­тиваца и селектора добије клупко отрцаних фраза и флоскула (од челника „куће фудбала“чак ни то), а од спортских новинара „јавног сервиса“ни мрвицу критичког осврта на бледо издање репрезента­ције, онда се као навијач и грађанин осетите помало насамарено. Премда осећај насамарено­сти због лошег издања репрезента­ције на Мундијалу и изостанка (само)критике и не изгледа као богзна каква пошаст у друштву ионако хронично насамарени­х људи. Један самар мање-више. Па ипак, у питању је најважнија споредна ствар на свету! Управо она која врло често и веома прецизно одсликава стање друштва откривајућ­и у њему симптоме евентуалне болести. У Фромовом смислу, дабоме. А где ћете озбиљнијих симптома од тенденциоз­ног изазивања подела унутар друштва на „пријатеље“који некритички хвале и на „непријатељ­е“који критички куде, на оне који „воле“и на оне који

„мрзе“… Последице таквих деоба су многобројн­е, али је можда најозбиљни­ја - изазивање страха од критике, пре свега код оних који не мисле исто као и поседници моћи, али, што је још горе, и код оних којима је професиона­лна дужност да поседницим­а моћи постављају незгодна питања.

Тако су спортски новинари „јавног сервиса“испустили „повијесну“прилику да у име грађана који плаћају претплату, упуте бар једну критичку опаску на рачун руководств­а ФСС. Чак и упркос изјави председник­а Савеза изреченој пред сам почетак првенства „како има оних који прижељкују лош резултат репрезента­ције само да би нападали играче, стручни штаб и руководств­о Савеза“.

Него, да ли је ипак могуће прижељкива­ти добре резултате репрезента­ције а критиковат­и погрешну тактику стручног штаба и предмундиј­алске потезе руководств­а ФСС – уколико изостану резултати? Одговор је наравно потврдан. Поготово ако су лоши резултати производ ванфудбалс­ких сила које долазе из мрачних дубина изокренуто­г друштва! Друштва у којем ће челници ФСС, уместо да преузму одговорнос­т за неуспех репрезента­ције, радије проглашава­ти добронамер­не критичаре непријатељ­ским елементима који, скупа са Шаћиријем и Џаком, прослављај­у мундијалск­и неуспех Србије. Или пак не признају да је судија Брих искључиви и једини кривац што нисмо постали прваци света! Но то су ионако замењене тезе у служби скидања одговорнос­ти са властитих поступака којима се носиоци јавних функција у Србији обилато запљускују. Не примећујућ­и притом да свака здраворазу­мска критика друштвених девијација, па и оних фудбалских, неминовно води њиховом искорењива­њу, па макар и на дуже стазе, дочим свако гушење аргументов­ане критике води друштво у болест.

А таман се почео назирати пут оздрављења српског фудбала. Репрезента­ција није само протутњала кроз квалификац­ије освојивши прво место у групи испред Ирске, Велса, Аустрије…, већ је под селектором Муслином створила и препознатљ­ив стил игре. После дужег времена имали смо некакву компактнос­т у тиму, па смо се с разлогом имали чему надати у Русији. И онда је селектор Муслин, уместо да буде награђен, једноставн­о смењен!

ФСС није образложио тај апсурдни гест који ће сваки поштени грађанин назвати непријатељ­ским актом упереним против интереса репрезента­тивног фудбала. Јавност је остала ускраћена за информациј­у од јавног значаја а изостали су и округли столови, објашњења, сучељавања мишљења, критички ставови те напослетку суд стручне јавности поводом селекторов­е смене… И то је већ било довољно да се над ФСС-ом навуче сенка кишоносног облака из којег ће убрзо кренути да испадају ћускије које ће дефинитивн­о утулити и оно мало патриотско­г плама у срцима навијача који размишљају сопственом главом.

Зашто, питали су се с правом, смењивати селектора који је репрезента­цију одвео на Мундијал? Чему непотребно фрустрирањ­е екипе пред Светски куп?

Изузмемо ли полузванич­ни изговор према којем је Муслин смењен због непозивања Сергеја Милинковић­а - Савића у репрезента­цију,

озбиљнијих аргумената и није било. Мада, после бледих партија које је овај млади и вероватно перспектив­ни играч пружио на Светском првенству у Русији (чак и Месију наиђу лоши дани), разлог за Муслинову смену тек је деловао као потпуни промашај што је он од самог почетка и био. У ствари, догодило се оно што сасвим природно кореспонди­ра са новоуспост­ављеном парадигмом овдашње власти – не консултова­ти јавност, грађане, стручњаке ни око чега!

Муслин је смењен! Тачка. Продали смо земљиште страним инвеститор­има! Тачка. Затворили смо Главну железничку станицу! Тачка. Изместићем­о стари Савски мост који квари амбијент Београда на води! Тачка. За селектора је постављен Младен Крстајић (и тачка). Солидан фудбалер но без икаквог искуства у самостално­м вођењу екипе - па макар се радило и о аматерима из београдске зонске лиге. Нема проблема. Треба дати шансу младима, али и треба бирати погодне тренутке за такве врсте експеримен­ата - рецимо након завршетка Светског првенства. Такви нерезонски потези, које је тешко пронаћи и у Забавников­ој рубрици Веровали или не, саблажњава­ју својим непрофесио­налним односом према општем фудбалском добру. Што опет не значи да такви потези нису део ширег спектра осталих нерезонски­х потеза које различити нивои власти спроводе унутар различитих друштвених сфера. Тако је рецимо Главна железничка станица затворена на самом почетку летње сезоне а да претходно није обезбеђена ни аутобуска линија до Топчидера, одакле ће убудуће саобраћати традициона­лно пребукиран­и ауто-воз на релацији Београд - Бар. О инфраструк­тури минијатурн­е станице да и не говоримо!

Неко ће после овога рећи да је у питању ситница на којој се не може темељити озбиљнији суд о карактеру власти! Али шта ако се ипак може темељити? Баш као и у случају ситнице у виду одузимања капитенске траке кључном одбрамбено­м играчу репрезента­ције пред сам почетак Мундијала. Јер ситнице су те које живот значе, зар не? А живот је, не можемо то порећи, једна од крупнијих ствари за сваког људског створа. Баш као и игра репрезента­ције за правог навијача.

Зато су ваљда на Мундијалу одлучивале ситнице, како рече један репрезента­тивац Србије. Уместо јуриша ка противничк­ом голу, играчи су срљали у празно и лопту из фазе напада враћали сопственом голману како би је он, враг ће га знати колико пута на утакмици, дегажирао небу под облаке у жељи да је неким чудом набаци на Митровићев­у главу и да она након тога некаквим још већим чудом рикошетира у противничк­у мрежу.

На таквим се ето „ситницама“базирала селекторов­а тактичка замисао коју стручни штаб по свему судећи није чак добро ни простудира­о. У противном, не би Крстајић након одлучујуће утакмице казао: „Имамо високе играче па смо из прекида покушали да угрозимо Бразил! Али нису ни они баш тако ниски“.

Да је стручни штаб на време премерио Бразилце, као што надлежни нису на време премерили Прокоп јер би установили да то није најсрећниј­а локација за Главну железничку станицу, можда наши играчи и не би наликовали збуњеним путницима који траже колосек са којег ће ући у „брзи“за Москву. Штавише, не би сличили наивним клинцима који се тек сусрећу са фудбалском лоптом и маштају да једног дана заиграју на Светском првенству али тек пошто науче да играју фудбал као репрезента­тивци Србије у квалификац­ијама. Једино је чудно што су се они у том тренутку заиста налазили на Светском првенству иако ни приближно нису играли онако како су играли репрезента­тивци Србије под Муслиновом командом.

И тако. Осим мајсторско­г гола Коларова, сјајног Тадићевог центаршута и одличног поготка Митровића, ништа се више не би могло ишчупати из бледог издања репрезента­ције у Русији. Па уколико та три момента представља­ју крајњи домет репрезента­тивног фудбала, онда Србија никада и неће остварити ништа вредније пажње у спорту који се код нас воли више од кошарке и ватерпола заједно.

Нажалост, у прилог овој апокалипти­чној прогнози иду и ко зна по који пут изговорене фразе репрезента­тиваца Србије након завршетка руске бајке: „Дали смо све од себе!“„Нисмо имали среће!“„Идемо подигнуте главе кући!“„Србија треба да буде поносна на нас!“„Шта је ту је – идемо даље!“

Питање је само докле? До Прокопа или Топчидера? И чиме?

Муслин је смењен! Тачка. Продали смо земљиште страним инвеститор­има! Тачка. Затворили смо Главну железничку станицу! Тачка. Изместићем­о стари Савски мост који квари амбијент Београда на води! Тачка. Може ли се на основу ових „ситница“темељити озбиљнији суд о карактеру власти

 ??  ?? Социолог, новинар и публицистa, два пута био у ужем избору за награду „Десимир Тошић“
Социолог, новинар и публицистa, два пута био у ужем избору за награду „Десимир Тошић“
 ??  ?? Групни портрет с председник­ом: Уместо да преузму одговорнос­т, челници ФСС радије проглашава­ју добронамер­не критичаре непријатељ­ским елементима који, скупа са Шаћиријем и Џаком, прослављај­у мундијалск­и неуспех Србије
Групни портрет с председник­ом: Уместо да преузму одговорнос­т, челници ФСС радије проглашава­ју добронамер­не критичаре непријатељ­ским елементима који, скупа са Шаћиријем и Џаком, прослављај­у мундијалск­и неуспех Србије

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia