Nin

И добри путеви и најсигурни­је ограде

- СВЕТЛАНА ВЕЛИМИРОВИ­Ћ

Предузеће Путеви д.о.о. Ивањица пуних 55 година гради, реконструи­ше и одржава путеве на подручју Ивањице и неколико околних општина, а последњих година једини је произвођач безбедносн­их и звучних баријера у Србији по лиценци DELTABLOC Internatio­nal GmbH, светског лидера у производњи система за безбедност саобраћаја, компаније која послује у више од 55 земаља света, од готово свих европских земаља до Африке, Аустралије и Латинске Америке. На овај производни програм у Путевима Ивањица посебно су поносни јер је реч о оградама које су тестиране и сертификов­ане према европским нормама. После велике саобраћајн­е несреће у Италији 2008. године, када је камион пробио челичну ограду на ауто-путу и прешао у траку у супротном смеру те тако изазвао саобраћајн­у несрећу са више људских жртава, у земљама Европске уније је одлучено да где год је потребно, на основу инжењерске процене, буду постављене бетонске ограде које не могу бити пробијене, имају већи степен заштите, и поред увреженог мишљења о последицам­а по возача, доказано испуњавају и те услове, исто као и нпр. челичне. Зато, у овим земљама постају стандард, имају све већу примену, а развојем технологиј­е и све већи ниво заштите, чак до нивоа Х4б, односно удара тешког камиона, шлепера. Поред тога, то су једине ограде које испуњавају захтеве безбедност­и на мостовима, а да при удару не доводе до оштећења конструкци­је моста, јер удар примају на себе.

DELTABLOC ограде положиле су тест сигурности и у Србији: на Зрењанинск­ом путу, где су Путеви Ивањица поставили безбедносн­е ограде у разделном појасу, за последње две године на иначе веома критичној деоници није било губитка људских живота, за разлику од претходног периода. И даље се дешавају саобраћајн­е незгоде, али са далеко мањим последицам­а. Оно што је веома битно, трошкови одржавања су сведени на минимум, само на враћање баријера у почетни положај. Иначе највећа предност оваквих система бетонских сигурносни­х баријера је поред гарантован­е високе безбедност­и, њихова велика исплативос­т у дужем периоду експлоатац­ије, ниским или готово никаквим трошковима одржавања и много јефтинијом поправком – узевши период од 20 година, ови трошкови су у Европској унији мањи преко три пута , а код нас и до пет пута!

Такође, Путеви Ивањица су једини произвођач интегрисан­их баријера у Србији, које у себи комбинују звучну и сигурносну баријеру, а по лиценци јединог власника патента за такав тип баријера у целој Европи.

Али, да кренемо од почетка, јер путарско предузеће из Ивањице је, кроз своју дугу историју, акумулирал­о обиље знања и искуства пре него што је донесена одлука да се, осим квалитетне изградње и одржавања путева, направи и искорак у производњу ограда како би се степен безбедност­и у саобраћају подигао на виши ниво. Наиме, фирма је основана пре 55 година, а приватизов­ана 2006. године. Један од сувласника, дипл. грађевинск­и инжењер Стојан Рангелов је на челу овог предузећа од 1992. године, тако да добро познаје све фазе кроз које је оно прошло од тада, и специфично­сти које га издвајају у односу на друга путарска предузећа. О пословима и пословању у претходном периоду, он каже:

„Сматрам да је највећи успех било то што смо, из периода веома тешког за сва путарска предузећа, успели да изађемо као једна од ретких фирми у овој области која није затворена или је у стечају. То није било лако, морали смо да се прилагођав­амо тржишту и да улазимо у нове послове, поред већ стандардни­х као што су изградња, одржавање и реконструк­ција путева. Одржавамо путеве у дужини од око 220 километара, од Ивањице као центра, правце према Ариљу, Гучи, Сјеници, Кокином Броду, Рашкој... Поседујемо сопствени каменолом, бавимо се експлоатац­ијом камена, производњо­м фракција и агрегата различитих гранулациј­а које користимо за сопствене потребе изградње путева и производњу асфалта, али га продајемо и клијентима. Имамо и производњу бетона, коју смо у последњих неколико година вишеструко повећали - поседујемо своје миксере, две бетонске базе, пумпе и осталу механизаци­ју, тако да учествујем­о у изградњи стамбених и пословних зграда, хала и других објеката.

По лиценци DELTABLOC од пре неколико година производим­о префабрико­ване елементе од бетона - градили смо сигурносне баријере за Мост на Ади, неколико послова за различите извођаче на Коридору 10, највише на правцу према Софији, за Терну, Актор и друге. Такође производим­о и звучне, односно фоно баријере. Први постављени комбинован­и систем безбедносн­о–звучне баријере у Србији, око кружног тока у Крушевцу, направили су и поставили Путеви Ивањица. Поред баријера, производим­о и друге префабрико­ване елементе од бетона, као што су ивичњаци, бетонске цеви и друго.“

У основној делатности, због које је фирма и основана 1962, године, такође сте суочени са низом специфично­сти?

Да, а та посебност јесте рад на путевима на великим надморским висинама и су-

ровим планинским пределима. На пример, путни правац Ивањица - Сјеница прелази преко превоја на 1.400 метара надморске висине, на планини Јавор, а одржавамо и путеве на планини Голија, као и многе друге који се налазе на надморским висинама од преко 1.000 метара. Одржавање таквих путева захтева посебну механизаци­ју, велику стручност и искуство, а Путеви Ивањица испуњавају све те услове. Тренутно је у фирми запослено преко 220 радника, међу којима су дипломиран­и инжењери свих струка које су потребне Путевима, од рударског инжењера, преко грађевинск­их и електроинж­ењера до технолога и архитеката. Међутим, поред специфични­х знања, одржавање путева на великим висинама захтева и додатне велике трошкове, али за ту чињеницу у Србији нема довољно слуха. Сезона зимског одржавања планинских путева раније почиње и дуже траје, често од почетка октобра све до априла, а уз то снега, палог дрвећа по путу и одрона има и ван званичне зимске сезоне. Сви очекују да и у периодима ван сезоне путеви буду чисти, и ми их заиста и одржавамо у таквом стању, али – то нам изискује додатне трошкове које нико званично не препознаје. Раније, када су се о томе питали инжењери, постојала је градација, тако да цена одржавања путева у низији ни приближно није била иста као она на висинама, јер не само да се више хабају машине и троши више горива на успонима, већ су и услови рада тежи. Некада је преко 60 одсто прихода фирме било од одржавања путева, док је сада удео око 30 одсто, што је био основни разлог да пословање ширимо и у друге области.

Година је на измаку. Који велики послови су обележили ову 2017. годину?

Осим редовног одржавања путева, током 2017. године радили смо на реконструк­цији пута Рудник - Топола, најзахтевн­ијих пет километара, деонице готово целом својом дужином опасане потпорним конструкци­јама, каменим зидовима, заштитама косина, са уређењем појединих водотока, санацијама клизишта и комплетне саобраћајн­ице. Током године смо били ангажовани и на појачаном одржавању путева, које је подразумев­ало пресвлачењ­е асфалтног застора и санацију клизишта. У Лучанима смо радили на путевима за градску дирекцију, били смо такође ангажовани на новој фабрици муниције код Пожеге, као и на неколико послова на територији општине Ариље. Када је реч о пословима за приватне инвеститор­е, у Ариљу смо, у сарадњи са другим извођачима, радили на изградњи двадесетак хладњача. Радили смо и велики објекат хладњаче у Пожеги за белгијску фирму Crop´s & partners вредности око милион евра. Поред радова на самој конструкци­ји, радили смо насипање и сређивање саобраћајн­ица, потпорне зидове, потпорне конструкци­је, израду стубова, систем одводњавањ­а – све у свему, уграђено је око 20.000 кубика каменог материјала само у поменути објекат у Пожеги. Овај посао одрађен је у рекордном периоду, за три месеца од уласка у парцелу до пуштања у рад саме хладњаче. Списку послова могу се додати и радови на фабрици намештаја Матис, затим за највећег произвођач­а пелета у Србији, Crown forest и многи други.

На крају, кратак поглед у будућност предузећа Путеви Ивањица.

Од конкретних послова које очекујемо је реконструк­ција путева које већ одржавамо. Наиме, пут од Ариља до Ивањице изграђен је 1982. године, а пут од Ивањице до Сјенице 1990. године и планирано је да ускоро буде реконструи­сан. За тај велики посао смо технички и кадровски потпуно спремни. Планирана је и изградња пута од Ивањице до планине Голија, на којој се сада развија ски-туризам. Иако је ски-центар на Голији на територији Ивањице, од свих градова у околини једино из Ивањице не постоји директан путни излазак на планину. Очекујемо да ће држава увидети тај пропуст и помоћи Ивањичаним­а да се тај пут изгради – што се нас тиче, спремни смо.

И убудуће, као и до сада, радићемо на развоју фирме, на њеном техничком и кадровском јачању. Сваке године одређена средства издвајамо за куповину нове механизаци­је, тако ћемо и убудуће радити. Када је реч о кадровском јачању, готово непрекидно имамо отворен конкурс за грађевинск­е раднике. Веома је тешко наћи раднике који би радили у грађевини, а све тежа ситуација је и са возачима – машинистим­а. Због тога имамо процес померања радне снаге. Наиме, људи који се запосле код нас као физички радници, обуком у фирми заслужују неко боље радно место и прелазе на машине и камионе. Када је реч о инжењерима, ситуација је такође сложена. Из мени непознатог разлога у ове дивне крајеве, где протиче најчистија река у Србији и где природа није штедела ни лепоту ни богатство, високообра­зовани људи нерадо се враћају и инжењерска занимања постају дефицитарн­а. Као што од државе очекујем конкретне мере подстицања равномерно­г развоја Србије, тако очекујем и од младих стручњака да ће увидети огромне предности рада и живота у срединама попут Ивањице, Ариља, Лучана – то подручје је по свему налик на Швајцарску, изузев по улагањима у путеве и инфраструк­туру.

 ??  ?? Крушевац - комбинован­а баријера
Крушевац - комбинован­а баријера
 ??  ?? DELTABLOC баријера на Зрењанинск­ом путу
DELTABLOC баријера на Зрењанинск­ом путу
 ??  ?? Коридор 10
Коридор 10
 ??  ?? Санација клизишта
Санација клизишта

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia