Nin

Клопка за Рахоја

ЧЕКАЈУЋИ ИЗБОРЕ У КАТАЛОНИЈИ

- З. Прерадовић

Већ сама идеја смењеног каталонско­г премијера Карлеса Пуђдемона да уточиште од хапшења у Шпанији потражи у Бриселу садржала је озбиљну мањкавост. Потенцијал­ни политички азил у седишту Европске уније, која без устезања подржава поступке шпанског премијера Маријана Рахоја, скоро да је исто што и тражити склониште у Мадриду.

Након што је издат европски налог за хапшење, Пуђдемон и још четворица министара његове владе предали су се белгијској полицији. Истина, нису много времена провели у затвору, како Рахој не би изгледао као неко ко спроводи репресију, а ни Брисел није баш згодно место за тамновање. Биће да је због тога пронађено компромисн­о решење па су Пуђдемон и министри по одлуци истражног судије пуштени на условну слободу.

Одлука о условној слободи садржи стандардне одреднице о томе да петорица Каталонаца „не смеју напустити белгијску територију без одобрења истражног судије, морају оставити адресу на којој бораве и одазвати се на све судске и полицијске позиве“.

Одмах након изласка на слободу, Пуђдемон се обрушио на шпанску владу која је ухапсила још осам чланова његовог кабинета, уз поруку да је „слободан и без кауције“.

Али, кључно питање за Каталонију остају регионални избори заказани за децембар, а анкете показују да ће победу однети странке које се залажу за независнос­т. Уколико се ове прогнозе испоставе тачним, биће то озбиљан проблем за Рахоја. Још један обрачун за заговорниц­има самостално­сти извео би га на опасан терен и само корак од отворене репресије. А такав сценарио свакако не би био пријатан ни за ЕУ.

Иначе, каталонски парламент изгласао је 30. октобра независнос­т након чега је шпански Сенат одобрио влади премијера Рахоја да успостави директну контролу Мадрида над Каталонијо­м.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia