Nin

Утишавање Орбана

МАЂАРСКИ ПРЕМИЈЕР И ЕУ ОПЕТ У СУКОБУ

- И. Јанковић

Није први пут да је Виктор Орбан, мађарски премијер, у неспоразум­у са својим европским колегама, али је први пут тај неспоразум отишао тако далеко да је Европски парламент донео резолуцију којом се захтева покретање поступка. Активирање члана 7. Уговора о ЕУ могло би да доведе до одузимања права гласа у европским институциј­ама, јер, сматрају европски парламента­рци, оно што чини мађарска влада представља „јасан ризик тешког кршења“темељних вредности Уније.

Орбан је већ имао сукобе због увођења ригорозних правила за тражење азила и жичаних ограда на границама којима је заправо одбијао да прихвати мигранте. Затим је и Законом о високом школству увео услове који омогућавај­у да се затвори Средњоевро­пски универзите­т (ЦЕУ) иза кога стоји Џорџ Сорош. Нови закон отежава рад и невладиним организаци­јама и све у свему мађарски закони све су даље од онога што се сматра европским стандардим­а.

Орбан, међутим, нема намеру да се повуче, спреман је, како је најавио, да иде до највиших европских судова, да се жали Европски суду правде (ЕСЈ) и да докаже да није погазио европска права. На захтев за покретање поступка одговорио је да је то потпуно погрешна стратегија. Али та стратегија сада подразумев­а и мало строже надгледање начина на који мађарска влада троши европска средстава. И већ се из Брисела подсећа да је то земља која је у самом врху прималаца тих средстава.

Орбан се не осврће превише на све то, за њега је важно да може да истера своје без обзира на претње које долазе из Брисела. Евентуални поступак, ако до тога уопште дође, трајао би дуго, а ако баш буде неопходно, могао би се и пронаћи некакав договор. До тада мађарски премијер ради оно што жели упркос упозорењим­а са стране и упркос демонстрац­ијама код куће.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia