Blic

Penzioneri na moru u maju, mladi čekaju septembar

Iako je bilo bojazni da će turistička sezona 2023. biti lošija, usled ekonomske situacije i krize izazvane ratom u Ukrajini, situacija je skroz drugačija. Naime, ova godina, prema rečima direktora JUTE Aleksandra Seničića, biće bolja nego 2019. koja se, i

- STEVICA RAJČETIĆ

Kako kaže Seničić, interesova­nje je u toj meri veliko da su prvi rezultati koji govore o letovanje u predsezoni i postsezoni, bolji za nekih pet posto u odnosu na 2019. godinu koja se smatra najboljom i rekordnom u turizmu.

- Za samu sezonu očekujemo da najmanje bude kao 2019. a verovatno će biti čak i bolja kaže Seničić za “Blic”.

Reči direktora JUTE, potvrđuje i praksa. Kako nam je istakla Aleksandra Knežević, direktorka jedne turističke agencije u Beogradu, interesova­nje za letovanje u sezoni 2023. je u ozbiljnom porastu u odnosu na prethodne godine.

- Predsezona, kad su aranžmani daleko jeftiniji i dostupni širokom tržištu, davno je rasprodata. Što se tiče aranžmana za letovanje u samoj sezoni, tu isto vlada veliko interesova­nje, naročito za apartmansk­i smeštaj u Grčkoj i hotelski smeštaj u Turskoj - otkriva nam ona.

POSTSEZONA ZA PORODICE

Prema rečima Seničića, tokom maja kao i početkom juna najčešće letuju penzioneri, ali i oni koji mogu da uzmu godišnji odmor. Porodice, ipak, još ne mogu tako lako da se organizuju u tom periodu usled školske godine, ali je primetno da je poslednjih godina tokom septembra povećan broj onih koji sa mališanima, usled povoljniji­h uslova, odlaze na letovanja.

- U postsezoni se sve veći broj ljudi, usled velike razlike u ceni tokom špica sezone, odlučuje da iskoristi prvih sedam ili deset dana septembra za letovanje, iako se radi o početku školske godine - napominje on.

INTERESOVA­NJE RASTE, ALI RASTU I CENE

Ono što nas je ipak najviše zanimalo, jeste koliko su u proseku poskupela letovanja tokom maja, početkom juna i u septembru?

- Kada se radi o cenama letovanja u postsezoni, ono što trenutno znamo, a da se radi o paket aranžmanim­a, dakle smeštaj plus prevoz, cene su za nijansu veće. Dakle, negde između sedam i deset posto u odnosu na prošlu godinu. To, međutim, nije uticalo na interesova­nje, naprotiv. U odnosu na 2019. godnu, ali i u godinama nakon korona virusa, odnosno 2021. i 2022. ova sezona će biti daleko kvalitetni­ja. Veliki broj aranžmana je prodat za predsezonu i postsezonu, a i sam špic sezone se odlično prodaje, bez obzira na povećanje cene objašnjava nam Seničić.

GRČKA I DALJE U VRHU

Kada se radi o odnosu interesova­nja i cene, Seničić ističe da je Grčka tradiciona­lno u vrhu interesova­nja kod srpskih turista usled velikog broja povoljnih apartmansk­ih jedinica duž obale i ostrva.

- U svakom smislu, Grčka je najpovoljn­ija i za nju vlada najveće interesova­nje. Pre svega jer najveći broj naših turista generalno letuju tamo u apartmansk­om smeštaju. Tu su prosečne cene daleko niže ako ih poredimo sa drugim destinacij­ama do kojih se dolazi avionom, a smeštaj je mahom hotelski. Takođe, tu očekujemo i najveći broj putnika - objašnjava on.

Crnogorski deo Jadrana, takođe je atraktivan za turiste iz Srbije. Da je tako, svedoči činjenica da je i pored povećane cene aranžmana - interesova­nje veliko.

- Zanimljivo je da u Crnoj Gori cene nisu drastično skočile. One su u samoj sezoni veće oko 10 do 15 posto u odnosu na prošlu godinu, što nije toliko

Predsezona, kad su aranžmani daleko jeftiniji, odavno je rasprodata, kažu iz agencija

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia