Blic

SKLONILI DECU U FIRMU I SPREČILI JOŠ VEĆI MASAKR

Veća tragedija u školi na Vračaru

- BOJANA BOGOSAV

Deca koja su u panici bežala nakon masovne pucnjave u OŠ “Vladislav Ribnikar” sklonište su pronašla u prostorija­ma jedne firme koja se nalazi iza škole. Kako je za “Blic” ispričao radnik firme, oni su odmah sklonili decu i pokušali da ih smire koliko god je to bilo moguće u tom trenutku. Da su ostala na otvorenom ili u prostorija­ma škole, pitanje je da li bi ova deca izbegla masakr dečaka ubice.

Jedan od radnika obližnje firme je prepričao horor koji se dogodio te srede u beogradsko­m naselju Vračar. - Krenuli su da beže, uleteo je stampedo, mi smo im rekli da uđu kod nas, koleginica je psiholog, rekao sam da ih smiri koliko može. Kod nas su bile i dve učiteljice i oko pedesetak dece, koji su se sklonili oko naše firme - prepričava Goran, radnik firme koji se u kobnom trenutku našao za mališane.

OPŠTA PANIKA

Kako on priča za “Blic”, jedna od učiteljica je bila skroz bleda i u šoku, a ubrzo se odmah uputila nazad ka školi.

- Jedna učiteljica je prebledela, odmah se vratila ka školi, da uzme svu decu, to su mala deca, do četvrtog razreda - priča Goran.

Kako priča, jedno dete je preplašeno plakalo i ispričalo šta se desilo. On je kroz plač ispričao kako je jedan đak uleteo i krenuo da puca.

Drugi učenik je ispričao da je tokom pucnjave upao

u paniku, jer nije mogao da nađe mlađu sestruSede­o sam u učionici, malo pre završetka časa sam čuo pucanj, nisam znao šta se dešava, ali sam mislio da su petarde. Potom sam čuo još jedan, pa još jedan. Svi smo gledali izbezumlje­no jedni druge, nastavnica se uplašila, a potom smo čuli još nekoliko pucnjeva i decu kako vrište. Svi su vrištali, ja sam se uplašio jer i moja mlađa sestra ide u ovu školu, jurio sam po hodniku, mislio sam da se njoj nešto desilo - kroz plač je ispričao učenik ove škole.

KAKO JE DOŠAO DO ORUŽJA?

Poseban detalj u masakru koji je pre nedelju dana šokirao Srbiju predstavlj­a pitanje kako je dečak ubica došao do dva pištolja i municije sa kojima je izvršio masakr. Pojavila se informacij­a da je dečak stavio kameru u kuću i njom snimio šifru, ali je ta vest demantovan­a. Javnost još ne zna sa sigurnošću gde je oružje sa municijom stajalo.

Iz izjave ministra policije Bratislava Gašića, prilikom hapšenja oca počinioca masakra, može se zaključiti da je oružje ipak bilo u sefu pod šifrom, ali i dalje nije rasvetljen­o kako je trinaestog­odišnji dečak došao do njega.

- Otac izvršioca ovog teškog dela je uhapšen, oba pištolja su imala legalne dozvole od strane muškog roditelja. On tvrdi da su bili zaključani u sefu pod šifrom i da je dete očigledno znalo širfu, pojasnio je Gašić i istakao je da je deteimalo i tri puna okvira sa po 15 metaka.

Protiv oca je pokrenut postupak jer se sumnja da je držao neobezbeđe­no oružje,

BEZ IMALO KAJANJA

Podsetimo, dečak ubica (13) je tog 3. maja ušao u školu na Vračaru, sa očevim pištoljem, a prvo je upucao čuvara škole, zatim dežurne učenike, pa se uputio u kabinet istorije.

Tamo je ranio nastavnicu, a onda je počeo da puca u vršnjake. U ovoj nezapamćen­oj tragediji ubijeno je sedam devojčica, jedan dečak, kao i čuvar škole Dragan Vlahović. Ranjeno je šestoro dece, kao i nastavnica istorije.

Kako su saopštili zvaničnici MUP-A, učenik sedmog razreda je imao detaljan plan koji je pripremio unapred, kao i spisak vršnjaka koji su mu bili prioritetn­e mete.

Nakon što su ga policijski službenici odveli, on nije pokazao

ni trunku kajanja.

Deca, kao i čuvar škole, koji su ubijeni u masovnoj pucnjavi u OŠ “Vladislav Ribnikar” sahranjeni su na beogradski­m grobljima, a od njih su se oprostile stotine ožalošćeni­h ljudi.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Krenuli su da beže, uleteo je stampedo, mi smo im rekli da uđu Kod nas, Koleginica je psiholog, rekao sam da ih smiri Koliko može
Krenuli su da beže, uleteo je stampedo, mi smo im rekli da uđu Kod nas, Koleginica je psiholog, rekao sam da ih smiri Koliko može
 ?? ??
 ?? ?? I dalje nije rasvetljen­o kako je dečak-ubica došao do oružja i minicije kojima je izvršio zločin
I dalje nije rasvetljen­o kako je dečak-ubica došao do oružja i minicije kojima je izvršio zločin

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia