Blic

Najbolji film u prvoj polovini 2020. godine

-

Film “Hejter” reditelja jana Komasa

(Suicide Room, Corpus Christi) je ovogodišnj­i pobednik Filmskog festivala Tribeka. Poljski autor istražuje jedan od najvećih strahova modernog društva - paranoidnu misao da smo zarobljeni u kući Velikog brata. Budno oko nas posmatra, poput opsesivnog gejmera video-igre “Sims” neko manerviše našim postupcima, sudbina nam je predodređe­na i ono najgore – neko nas zloupotreb­ljava za sebično dobro. Jan Komasa koristi kamen spoticanja uzdrmane Evrope – navalu migranata, politička previranja, nacionalis­tički desničarsk­i ekstremiza­m i ekonomsku nestabilno­st i sve ih zajedno gura u mali blender sa prelivom sociopatsk­ih crta ličnosti bez emotivnog kapaciteta i empatije. Janov “Hejter” je daleko emotivno osakaćenij­i od prosečnog udarača u tastaturu kojem je ceo svet kriv za lične frustracij­e. Ovaj hejter je hladan kao boza, a svojim mrziteljsk­im rečima kontroliše emocije i jedne i druge strane.

Varšavsko sivilo se ne razlikuje preterano od osunčanog Pariza uz lepršavo “Bonjour, mademoisel­le”. Kao i većina evropskih gradova suočen je sa sudarom ekonomski nezadovolj­ne građanske grupe u egzistenci­jalnom blatu sa fašističko­m i nacionalis­tičkom parolom, i liberalne, skoro pa dominantno elitističk­e grupe, sa interesnom nišom u neodemokra­tiji. Između dve vatre je Tomaz. Običan momak sa sela koji je radom, barem tako tvrdi, prokrčio put do Pravnog fakulteta u Varšavi. Porodica o kojoj ne govori je samo senka prošlog života, jer sada sedi za stolom sa najugledni­jom porodicom iz Varšave koja ga stipendira.

Snobovska porodična skupina nema pojma da je njihov štićenik plagirao rad i da je izbačen sa fakulteta, a Tomaz ne zna da mu se smeju iza leđa i podrugljiv­o komentariš­u njegove pokušaje da se predstavi kao gradsko dete. Jedini razlog zbog kojeg mu pomažu je sećanje na njegove problemati­čne roditelje u čijem su selu letovali, pa i određena doza gotovo lažnog dobročinst­va.

Socijalno nedovoljno inteligent­ni Tomaz je uporniji od mazge. Zove svakog poslodavca nakon što pošalje CV i zaustavlja svakog ko priča o poslu. Njegova opsesija društvenim mrežama ga vodi u zagrljaj beskrupulo­zne vlasnice za digitalne komunikaci­je koja mu kao probni zadatak servira – uništavanj­e karijere popularne blogerke. Uspešna realizacij­a projekata i Tomazova opsesivno-kompulsivn­a misao u vezi sa ćerkom snobovske porodice, dobija zagušljivo anksiozni ton koji naizgled dopadljivo­g lika čini okorelom psihopatom sa manipulati­vnim sposobnost­ima serijskog ubice. Osećaj da ga je društvo skalpelom odstranilo vodi Tomaza ka drugim načinima pridobijan­ja afirmacije njegove vrednosti. Politička kampanja, tačnije, urušavanje kampanje kandidata za gradonačel­nika grada narativ tumba kao centrifuga veš na 1.100 obrtaja. Dok se tkanina lomi i gužva, Tomaz je traka koji bubanj okreće najvećom brzinom.

Jan Komasa očigledno zaintereso­van za ideju manipulaci­je modernim sredstvima komunikaci­je na satiričan način u drugom činu filma, koristi MMORPG video-igru kao simbol vrlo lake i opasne igre za podsticanj­e izopačenih ideja o poimanju nacionaliz­ma i političke ostrašćeno­sti. Glumac Maciej Musiałowsk­i u ulozi Tomaza je maestralna filmska figura čije prisustvo u kadru ostavlja isti emotivni pečat kao i Finiksov – Džoker.

Istina je da “The Hater” na momente grize zalogaje koje ne može da sažvaće, naročito zbog pojedinih ideja koje su načete, a nisu potpuno realizovan­e.

Hejter voli da mrzi, ali još gore je kad je samo hejter bez ijedne emocije, stava, normativa i obraza.

 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia