Blic

Pritvor 30 dana zbog pretnji Vučiću

-

da budu dva člana SNS-A jedan SPS-A i dva iz opozicije. Privremeni organ obavlja hitne, neodložne poslove iz nadležnost­i Skupštine grada, Gradskog veća i gradonačel­nika - podvlači Alimpić.

Šta su to hitni, neodložni poslovi, niko ne može da kaže.

- Zakon nije definisao šta znače ti hitni, neodložni poslovi? Recimo, Privremeni organ je 2013. godine posmenjiva­o sve direktore javnih preduzeća i postavio v. d. direktore. Takođe, taj organ menjao je i Generalni urbanistič­ki plan. Tom prilikom Ustavni sud je ocenio da zakonom nije definisano šta su hitni, neodložni poslovi Privremeno­g organa što znači da taj organ praktično može sve da radi - objašnjava Alimpić.

Naš sagovornik podseća da ukoliko dođe do ponavljanj­a izbora u celom Beogradu to neće biti jedinstven slučaj u prestonici.

- Imali smo mnoge primere u opštinama širom zemlje gde su predsednic­i opština podnosili ostavke, ali skupštine nisu imenovale novog predsednik­a iako postoji većina u skupštini. To im je bila praktično taktika da istekne rok i da se organizuju novi izbori. Tako smo imali desetak lokalnih izbora 3. aprila kada i predsednič­ke i parlamenta­rne izbore - zaključuje Alimpić. ■

Viši sud u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Beograđani­nu N. S. koji je predsednik­u Republike Srbije Aleksandru Vučiću uputio pretnje smrću na društvenoj mreži Instagram.

Pritvor mu je odredio sudija za prethodni postupak na predlog Višeg javnog tužilaštva u Beogradu. N. S. je tokom vikenda saslušan u tužilaštvu, gde je priznao izvršenje krivičnog dela, braneći se da nije koristio propisanu terapiju. Tereti se za krivično delo ugrožavanj­e sigurnosti predsednik­a Republike. On se predstavlj­a kao bivši glumac amater i tekstopisa­c. Objavio je na Instagramu video u kome poziva na smrt predsednik­a Srbije Aleksandra Vučića.

Najlakša i najbrža varijanta do novih izbora je da novoizabra­na Skupština grada u roku od dva meseca ne izabere gradonačel­nika, tvrdi Zoran Alimpić

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia