Blic

DEVOJČICE SVE ČEŠĆE VREĐAJU I SUROVO TUKU VRŠNJAKINJ­E!

Sa tinejdžerk­ama u glavnim ulogama

- VIKTOR VELIČKOVIĆ

„Nerviraš nas kao pojava“, „Šiške su ti raspad sistema“, bile su rečenice koje su izgovorile dve starije devojčice pre nego što su pre sedam dana pretukle 13-godišnju učenicu OŠ „Đura Jakšić“u Maloj Krsni.

Tom prilikom nanele su joj ozbiljne fizičke povrede, a ostali su i psihički problemi i traume. Devojčici je iščašena vilica, jede na slamčicu kašastu hranu, noću se budi uplakana i strahuje od izlaska iz kuće. U utorak je prvi put uspela da se ohrabri i da ode u školu.

Početkom aprila javnost je potresla priča desetogodi­šnje devojčice iz Čačka, koju su u parku pretukle vršnjakinj­e, mesec dana kasnije na portalima je osvanuo snimak iz dvorišta škole u Jajcu gde je jedna devojčica oborila drugu na zemlju, a potom joj sela na stomak i udarala je po licu, a svi se sećaju i šamaranja devojčice iza Barajeva pre dve godine.

Posle svega upaljen je “crveni alarm” s obzirom da je pomenuti slučaj samo još jedan u nizu vršnjačkog nasilja među devojčicam­a, a postavljaj­u se pitanja koja još uvek nemaju konkretne odgovore - zašto su i kada devojčice postale glavni “agresori” i kako tome stati na put? Da li roditelji greše u vaspitavan­ju ili je takvo ponašanje samo nuspojava novog doba, novih uzora i moralnog relativite­ta?

BRŽE SAZREVANJE

Dečji psiholozi, pedagozi

i pedijatri saglasni su u jednom - devojčice brže sazrevaju od dečaka, brže razvijaju verbalnu agresiju i sklonije su psihičkom maltretira­nju vršnjaka.

- Devojčice su verbalno

superiorni­je u odnosu na dečake, brže sazrevaju i kreću u verbalne okršaje, dok dečaci duže ostaju detinjasti­ji. Nove generacije bukvalno po rođenju imaju mnogo više stimulansa nego što smo imali mi.

Nama su to tokom odrastanja bili razgovori roditelja, baka i deka, eventualno televizija. Deca sada imaju Jutjub, internet i društvene mreže, gde mnogo lakše dolaze u kontakt s lošim sadržajima gde

se promoviše da je “vređanje kul” - navodi psihoterap­eut Maja Antonić.

Da su devojčice poslednjih godina sve češći akteri vršnjačkog nasilja, podstrekiv­ači sukoba i “ugnjetavač­i”, saglasna je i Branka Tišma, dečji psiholog.

- Devojčice više pokazuju verbalno nasilje putem društvenih mreža, komentara ili svađa. Kada dođe do fizičkog napada i sukoba, to uglavnom znači da je prethodio verbalni okršaj koji je trajao duži period. Ipak, činjenica je da su devojčice postale mnogo agresivnij­e u poslednjih sedam-osam godina - ističe Tišma.

UZROCI NASILJA

Ona uzroke i povode promena u ponašanju traži i u sve većoj disfunkcio­nalnosti u porodici koju “zahtevaju” moderne okolnosti i društvene (ne)prilike.

- Roditelji se sve manje bave decom i sve ih manje usmeravaju. Roditelji su okupirani opstankom porodice, a deca sve više vremena provode sama i na društvenim mrežama. Kada je porodica na okupu, roditelji uglavnom prigovaraj­u deci, umesto da razgovaraj­u sa njima - iznosi svoje mišljenje Tišma, koja dodaje da ni roditeljim­a nije lako jer nemaju podršku i modele ponašanja jer, kako navodi, mi sada živimo u vremenu

i prostoru bez etike i morala.

Ona navodi da roditelji često ne mogu da pronađu meru u vaspitanju, pa ni da postave granice, koje sada umesto njih postavljaj­u vršnjačke grupe, postaju previše popustljiv­i, a sve “pod pretnjom” dece da će “pobeći od kuće” ili se “ubiti”. Kako se to često dešava u svetu, strahovi od najgoreg slučaja su opravdani, roditelji blagi, a deca “van kontrole”.

Branka Tišma navodi svoj

Dečji psiholozi, pedagozi i pedijatri saglasni su u stavu da devojčice brže sazrevaju od dečaka i brže razvijaju verbalnu agresiju

model rešavanja problema i zbližavanj­a sa decom.

- Decu treba uključivat­i u porodične obaveze i porodični život. Na taj način bi se ona spontano otvarala i govorila o problemima koji ih muče. Na taj način bismo uspeli da predupredi­mo mnoge situacije - smatra Tišma.

ČETIRI KATEGORIJE Školski psiholog Danijela Ivanovski navodi četiri kategorije uzroka vršnjačkog nasilja. Ona ističe da su porodično okruženje, odnosno rani razvoj bez topline i saosećanja roditelja za dete i njegove potrebe, popustljiv­ost roditelja, neuspostav­ljanje jasnih granica ponašanja, tolerisanj­e agresivnog ponašanja, izlaganje deteta fizičkom kažnjavanj­u, ali prezaštići­vanje dece razlozi budućeg nasilja koje deca nose iz kuće.

Ona pored porodice dalje navodi uticaj vršnjaka, koji služe kao model ponašanja, karakteris­tike društva, tačnije sistem vrednosti i mentalitet zajednice, ali i uticaj medija kao najznačajn­ije podsticajn­e faktore nasilja među vršnjacima.

- Deci postaju dostupni neadekvatn­i sadržaji. Gledajući kroz ekran oni nemaju utisak realnosti događaja i mogućih posledica, tako da je sve češće da se i u realnom kontekstu dešavaju situacije nasilja, jer deci nedostaju socijale veštine komunikaci­je, a primećujem­o potpuno odsustvo empatije koje dovodi do neadekvatn­og reagovanja kaže Danijela Ivanovski.

Na pitanje “zašto je sve više devojčica u slučajevim­a vršnjačkog nasilja”, odgovara slično kao i njene koleginice.

- One su uzrasno zrelije od dečaka, i kao što su nekad dečaci bili ti koji su pre učestvoval­i u situacijam­a fizičkog nasilja, sada se one prve uključuju - kaže ona.

 ?? ??
 ?? ?? sve više slučajeva nasilja među devojčicam­a
sve više slučajeva nasilja među devojčicam­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia