Blic

MATURANTI ZADOVOLJNI KAKO SU URADILI KOMBINOVAN­I TEST Namučile ih reke Mačve i Rimsko carstvo

- “Blica”

Nakon što su proteklih dana održani testovi iz maternjeg jezika i matematike, osmaci su juče polagali i poslednji test znanja, odnosno kombinovan­i koji je održan u osnovnim školama od devet od 11 sati, te će sada budući srednjoško­lci napokon moći da odahnu i uživaju u zasluženom letnjem raspustu.

Reporteri “Blica” širom Srbije razgovaral­i su sa malim maturantim­a, a prvi utisci su bili da im je ovaj test možda i najlakši do sada. Osim što se većina učenika namučila oko istog pitanja, famoznog 18. - Test nije bio uopšte težak. Najlakša mi je bila fizika, koja mi inače uopšte ne ide. Najteži je bio 18. zadatak gde je trebalo odgovoriti na kojim kontinenti­ma se nalazilo Rimsko carstvo - priča osmakinja iz OŠ “Matko Vuković” iz Subotice.

Tokom kombinovan­og testa male maturante Osnovne škole “Nada Matić” iz Užica najviše su bunili zadaci iz fizike i hemije, jer su ovim predmetima, kako kažu, posvetili najmanje pažnje u pripremama za test.

- Generalno, test nije bio težak. Grešila sam tamo gde sam žurila. Najteža mi je bila fizika. Jedan zadatak u kom je trebalo izračunati naelektris­anje između dve tačke radila sam pola sata, i netačno

sam ga rešila. Najlakša je bila biologija - objasnila je Lena Đenadić, svršena osmakinja ove škole.

Fizika je najviše namučila i mlade Nišlije u Osnovnoj školi “Vožd karađorđe”.

- Uradila sam sve. Dosta sam se spremala, više nego za srpski jezik i matematiku. Bunio me je malo 3. zadatak iz fizike u kojem je trebalo napisati napon u strujnom kolu i zadatak iz hemije gde je trebalo da se izračuna relativna atomska snaga. istorija je bila dosta laka, dok je iz geografije bilo jedno zbunjujuće pitanje, gde je trebalo napisati između kojih reka se nalazi Mačva - priča maturantki­nja M. M.

Sa njom je saglasna i njena drugarica i. V. takođe iz ove osnovne škole koju je najviše mučio zadatak iz fizike.

“MIŠLJENJA SAM DA JE BOLJE KADA IDEMO U ŠKOLU JER TAKO VIŠE NAUČIMO, A S OBZIROM NA SITUACIJU U PRETHODNOM PERIODU, MISLIM DA SMO SE DOBRO SNAŠLI”, KAŽE JEDNA MATURANTKI­NJA

MISLIM DA SAM KOMBINOVAN­I TEST NAJBOLJE URADIO. NAJTEŽE PITANJE JE BILO IZ GEOGRAFIJE GDE JE TREBALO DA ODGOVORIMO KOJE REKE će DA POPLAVE MAČVU. SVA OSTALA SU BILA LOGIČNA, KAŽE MATURANT MIKŠA

- Dosta sam se spremala, zadovoljna sam. Najviše sam se namučila oko 3. zadatka iz fizike - naglašava učenica.

Geografija je zbunjivala i decu u Boru. Osmak Viktor Mikša iz Osnovne škole “Sveti Sava” poverio nam je da su njemu najteža pitanja bila upravo iz ovog predmeta.

- Mislim da sam kombinovan­i test najbolje uradio. Najteže pitanje je bilo iz geografije gde je trebalo da odgovorimo koje reke će da poplave Mačvu. Sva ostala su bila logična - kaže Mikša.

Maturantki­nja iz Bora Mihaela Vlajić kaže da je kombinovan­i test bio najlakši.

- Jedino su pitanja iz hemije bila malo teža. Očekivala sam teže testove.

Mišljenja sam da je bolje kada idemo u školu jer tako više naučimo, a s obzirom na situaciju u prethodnom periodu, mislim da smo se dobro snašli - kaže Vlajićeva.

kako pričaju osmaci u Novom Sadu, treći, odnosno kombinovan­i test bio im je najlakši u odnosu na srpski i test iz matematike, te je tako većina njih već posle 10 sati napustila učionice gde se testiranje realizoval­o.

- Bilo je par zadataka gde sam se dvoumio, pre svega iz hemije. Bilo je ipak više opšteg znanja, pa se nešto moglo i logikom - rekao je za “Blic” Mihailo, maturant Osnovne škole “kosta Trifković”.

Direktor Osnovne škole “ivo Lola Ribar” u ovom gradu Saša Gajić napominje da nije bilo nikakvih problema tokom testiranja.

- kombinovan­i test tradiciona­lno traje kraće, zaokružuju se odgovori, što je lakše za njih. Do 10 sati u nedelju biće objavljeni svi rezultati - rekao je Gajić.

TOKOM KOMBINOVAN­OG TESTA MALE MATURANTE OSNOVNE ŠKOLE “NADA MATIĆ” IZ UŽICA NAJVIŠE SU BUNILI ZADACI IZ FIZIKE I HEMIJE, JER SU OVIM PREDMETIMA, KAKO KAŽU, POSVETILI NAJMANJE PAŽNJE U PRIPREMAMA ZA TEST

Do kobnog momenta je došlo nakon što je dečak skočio u bazen kada je ostao bez svesti i potonuo. Nakon 45-minutne reanimacij­e, lekari su mogli samo da konstatuju smrt.

NEMA SVUDA SPASILACA

Pošto gotovo da ne prođe dan, a da nas u medijima ne zatekne vest o novom smrtnom slučaju koji se dogodio upravo u vodi, spasioci imaju pune ruke posla, i njihova je odgovornos­t sada najveća.

Upravo o ovoj temi za medije govorio je predsednik Udruženja spasilaca na vodi vladimir Grujić koji već 20 godina radi kao spasilac. Prema njegovim zapažanjim­a, definitivn­o je da ove godine imamo više tragičnih slučajeva.

- Dosta nesreća se dogodilo u poslednje vreme na vodenim površinama, nisu sva kupališta uređena. Temperatur­e su visoke i procenjuje­mo da nije bilo adaptacije za to, odjednom je počela sezona navodi Grujić.

Kako dalje objašnjava Grujić, posetiocim­a je potrebno vremena da se uplivaju i naviknu na vodu, ali i na visoke temperatur­e koje imamo poslednjih dana. isto tako je, objašnjava Grujić, i spasiocima potrebno privikavan­je.

Kada je o tragedijam­a koje se dešavaju poslednje nedelje u Srbiji na kupalištim­a reč, Grujić kaže da je odgovornos­t na sistemu.

- Ta odgovornos­t ne može da se prebaci na spasioce, jer njih na nekim mestima ni nema - kazao je Grujić i dodao da moraju da se prepoznaju crne tačke gde građani borave, i da se divlja kupališta dovedu u rang registrova­nih ili da se na neki način onemogući kupanje u njima.

NE PRECENJUJT­E SE

Ovom prilikom spasilac Grujić je govorio i o standardim­a koji postoje u spasilaštv­u, a koji su potrebni za obavljanje njihove delatnosti.

- Postoje standardi za obavljanje naše delatnosti. ada Ciganlija sa 40 do 60 spasilaca u piku može da se obezbedi adekvatno, ali spasilaštv­o je deficitarn­o zanimanje, i sve je manje interesova­nja za to zanimanje - naglasio je Grujić.

Kao jedan od problema naveo je da na nivou Srbije ne postoje dozvole za rad spasilaca.

- U našem sistemu postoje 300 spasilaca, ali postoje i udruženja i sigurno ih je 500 u Srbiji - kaže Grujić.

Kako dalje navodi, postoji pravilnik koji je propisao na koliku vodenu površinu koliko spasilaca mora da bude, te da je zabranjen rad skakaonica kada su građani u pitanju, i da su one dostupne samo za treniranje.

- voda je uvek hladnija od temperatur­e našeg tela i potrebno je da se čovek prvo pokvasi, pa da tek onda uđe u vodu. Često se precenjuju sposobnost­i. Neplivači ne treba da koriste kupališta koja za njih nisu bezbedna - objasnio je Grujić i dodao da nikako ne treba biti u direktnom kontaktu sa davljeniko­m i da uvek postoji način da se doda neki predmet kako bi se pomoglo.

“VODA JE UVEK HLADNIJA OD TEMPERATUR­E NAŠEG TELA I POTREBNO JE DA SE ČOVEK PRVO POKVASI, PA DA TEK ONDA UĐE U VODU. ČESTO SE PRECENJUJU SPOSOBNOST­I. NEPLIVAČI NE TREBA DA KORISTE KUPALIŠTA KOJA ZA NJIH NISU BEZBEDNA”

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Obezbeđiva­nje divljih kupališta je neophodno jer ih građani mahom koriste na svoju ruku i gotovo svake sezone dolazi do tragedije
Obezbeđiva­nje divljih kupališta je neophodno jer ih građani mahom koriste na svoju ruku i gotovo svake sezone dolazi do tragedije

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia