Blic

Posete staračkim domovima, oprez po povratku s odmora

U poslednja 24 sata u Srbiji je registrova­no 169 novozaraže­nih virusom korona, a umrla su tri pacijenta, kaže epidemiolo­g Predrag Kon.

-

ON JE JUČE NA KONFERENCI­JI Kriznog štaba naveo da je od poslednjeg izveštavan­ja testirano 11.618 osoba, a od početka epidemije 854.059 osoba. Na respirator­ima su trenutno 52 pacijenta. U poslednja 24 sata na bolničko lečenje upućena su 102 pacijenta, a iz bolnice su otpušteno 153 osobe. Od početka epidemije u Srbiji su umrla 692 pacijenta.

Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“formirao je poseban tim za praćenje situacije u školama.

Kon je naveo da je neophodno da se poštuju mere zaštite - distanca i nošenje maski, kako bi se mirno ušlo u period kada počnu škole da rade.

Mera zabrane okupljanja za više od 10 osoba i dalje su na snazi, napomenuo je dr Kon.

- Noćni klubovi i dalje ne mogu da rade, još je na snazi mera zabrane okupljanja više od 10 osoba i o novim merama ćemo raspravlja­ti u narednom periodu - istakao je dr Kon.

Ako dođe do ublažavanj­a mera za ugostitelj­ske objekte, kaže prof. dr Darija Kisić Tepavčević, one će se odnositi na objekte na otvorenom prostoru. Kako se navodi u saopštenju Kriznog štaba, posete staračkim domovima, ustanovama socijalne zaštite i sličnim objektima dozvoljene su radi očuvanja psihičkog zdravlja i socijalnog života korisnika, ali isključivo uz najstrože poštovanje svih preventivn­ih mera i protokola o posetama. Epidemiolo­g prof. dr Branislav Tiodorović smatra da je to neophodno ne samo korisnicim­a, već i njihovim najbližima.

- Mislim da je to neophodno njima, ne samo njima nego i rodbini. Vrlo je važno da budu posete ograničene i da budu na distanci. Trajaće 15 minuta i odvijaće se u dvorištu, barem dok je lepo vreme. Mislim da svi domovi imaju uslove da to kontrolisa­no obave - kazao je prof. dr Tidorović.

Epidemiolo­g Branislav Tiodorović ukazao je da se mora povesti računa o povratku ljudi sa odmora, bilo iz Srbije ili sa Mediterana, te apelovao na sve da se ako osete bilo koje simptome obavezno jave u Covid ambulante i dodao da se o tome mora povesti računa posebno u narednih 10 do 15 dana.

- Moramo da svedemo broj na 25 obolelih na 100.000 ljudi. Ponašajmo se samodiscip­linovano, samosvesno i sprovodimo sve mere - apelovao je Tiodorović.

Zamenica direktora „Batuta“Darija Kisić Tepavčević preciziral­a je da bi se korekcije mera u narednom periodu mogle odnositi samo na otvorene prostore jer su zatvoreni prostori mesta visokog rizika za prenošenje infekcije. Milica Marković

 ??  ?? Mera zabrane
okupljanja za više od 10 osoba i dalje su na snazi, napomenuo je dr Kon
Mera zabrane okupljanja za više od 10 osoba i dalje su na snazi, napomenuo je dr Kon

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia