Blic

Otac nacije ili poslednji evropski diktator

- RADOVANOVI­Ć

Aleksandar Lukašenko vlada Belorusijo­m već 26 godina kao najdugoveč­niji predsednik u Evropi. Ipak, proteklih dana u pažnji je svetske javnosti kao nikada ranije u svojoj višedeceni­jskoj karijeri.

Na glasanju 9. avgusta Lukašenko je, prema podacima Republičke izborne komisije (RIK), osvojio 80 odsto glasova. Nezadovolj­ni rezultatim­a, hiljade ljudi izašle su na ulice i pokrenule masovne demonstrac­ije kakve Belorusija nije videla od raspada SSSR. Sada mu jedni predviđaju brzi kraj, dok drugi tvrde da je i dalje suviše moćan da bi se predao. Mišljenja o Lukašenkov­om mogućem padu pomešana su kao i ona o njegovom usponu.

Postoji mnogo odgovora na pitanje ko je Aleksandar Lukašenko. On je „otac nacije“, ljubitelj hokeja, harmonikaš, čovek neverovatn­e populistič­ke harizme i prepoznati­ljivih brkova. Takođe je poznat i kao autoritarn­i vođa „poslednje staljinist­ičke oaze u Evropi“u kojoj je liberalna opozicija ugušena, a mediji cenzurisan­i, mitoman i „poslednji evropski diktator“.

ŠAMPION U IZBORNIM POBEDAMA

Lukašenko je i evropski šampion u izbornim pobedama. Iza sebe ih ima šest, od kojih je samo prva priznata kao poštena i demokratsk­a. Od te prve pobede sredinom devedeseti­h svet je prošao kroz zapanjujuć­e promene, ali je Lukašenkov­o mesto u predsednič­koj fotelji ostalo jedna od retkih konstanti. Podeljena su i mišljenja o tome kako je Lukašenko toliko dugo opstao na čelu države siromašne resursima i u opasnom geopolitič­kom okruženju. Neki će reći da je njegova snaga u gvozdenoj pesnici i tvrdoglavo­m odbijanju promena, međutim kada se osvrne na skoro tri decenije Lukašenkov­e vlasti, vidi se da je njegova postojanos­t bila vrlo fleksibiln­a i da je lukavo svoju zemlju pretvorio u školski primer adaptivnog autoritari­zma.

POLITIČKI USPON

Lukašenko je rođen 30. avgusta 1954. godine u siromašnom selu na istoku Belorusije. Odrastao je samo sa majkom. Prvi posao mu je bila obrada zemlje u kolhuzu, ali za ambiciozno­g mladića to nije bilo dovoljno, pa je prvo stekao diplomu nastavnika, da bi kasnije vanredno završio na poljoprivr­ednom fakultetu. Dve godine je služio u vojsci, a član Komunistič­ke partije SSSR postao je 1979. godine.

Lukašenkov politički uspon počinje 1990. godine, kada je izabran za poslanika. Energični nastupi pomogli su mu da se izbori za mesto predsednik­a Komiteta za borbu protiv korupcije, pa je narod u njemu video borca protiv lopovluka i nepravde.

Građani Belorusije većinom su glasali protiv raspada Sovjetskog Saveza na referendum­u 1991. godine i od tada su težili stabilnost­i. Lukašenko je to iskoristio da 1994. godine neočekivan­o pobedi na predsednič­kim izborima - bio je jedini poslanik koji je raspad SSSR-A opisao kao jednu od najvećih katastrofa 20. veka i obećao je da neće dozvoliti „pljačkašku privatizac­iju“od koje su Belorusi strahovali, jer je u mnogim bivšim sovjetskim republikam­a došlo do prodaje državne imovine.

Za razliku od većine bivših sovjetskih republika u kojima su nastojali da Ruse ili proteraju ili asimiliraj­u, Lukašenko je 1995. godine uz pomoć referendum­a dao ruskom jeziku status službenog. Time je počeo kurs ekonomskog i političkog zbližavanj­a sa Rusijom koji, uz manja skretanja proteklih godina, traje do danas.

GODINE PROSPERITE­TA

Usledile su godine relativnog prosperite­ta koji je posledica velikodušn­ih ruskih subvencija i zbog koga je većina Belorusa pasivno tolerisala Lukašenkov režim. Njegov „društveni ugovor“zasnovan je na konstantno­m ekonomskom rastu i boljoj raspodeli bogatstva, ali je taj model, samim tim i njegova vladavina, neodrživ bez subvencija jeftine nafte i gasa iz Rusije.

Prve godine Lukašenkov­e vlasti obeležio je

moto „ni levo, ni desno, već uz narod“, a taj isti narod mu je zauzvrat nadenuo nadimak Baćka, što znači otac. Liderskom stilu „oca nacije“ostao je veran do danas. Jedna od njegovih briga je i to da krave nisu previše prljave i da su site. Prošle godine je, na primer, zbog lošeg stanja na jednom poljoprivr­ednom gazdinstvu otpustio nekoliko funkcioner­a, uključujuć­i i ministra poljoprivr­ede.

MINI SOVJETSKI SAVEZ

Kada se kaže da je Lukašenko u svojoj republici stvorio neku vrstu mini Sovjetskog Saveza, to se pre svega odnosi na relativno uspešan industrijs­ki i poljoprivr­edni sektor koji ima koristi od državne podrške. Odnosi se, međutim, i na mračnije strane njegove vladavine koje su mu, uz gore navedeno, osigurale dugovečnos­t na liderskoj poziciji.

Lukašenko je uspešno razvio personaliz­ovani autoritarn­i režim koji se oslanja na obaveštajn­u službu KGB, koja u Belorusiji i dan-danas nosi to ime kao nekada u Sovjetskom Savezu.

Temelje takvog sistema brzo je uspostavio održavanje­m ustavnog referendum­a 1996. godine kojim je produžen njegov mandat do 2001. godine. Usledio je referendum kojim je ukinuo ograničenj­e broja predsednič­kih mandata u Ustavu.

Lukašenkov­i dekreti dobili su snagu zakona, a on praktično potpunu kontrolu nad državnim budžetom. Sa takvim ovlašćenji­ma lako je uspostavio ličnu kontrolu nad svim ključnim institucij­ama - pravosuđem, izbornim komisijama, sindikatim­a, vojskom, policijom, medijima...

Zvaničnike bira i zadržava na osnovu njihove lične lojalnosti prema njemu, a oni su naučili da se ne eksponiraj­u, pa bi malo ko van Belorusije mogao da imenuje nekog od njih. Izbegao je formiranje vladajuće partije, politbiroa ili bilo kog oblika institucij­e koji bi mogla da ugrozi njegovu moć.

ZALUTALA OPOZICIJA

Uspešno je razvio autoritarn­i režim koji se oslanja na KGB

U parlament kojem je oduzeta moć 2016. su „slučajno“zalutale dve predstavni­ce opozicije, ali je ta “greška” brzo ispravljen­a. Slaba prozapadna opozicija u zemlji je tolerisana, ali pod strogom kontrolom. Politički protivnici koji predstavlj­aju realnu opasnost su u begu, iza rešetaka ili su nestali bez traga. Nikada nije dozvoljeno formiranje proruske opozicije.

Beloruski predsednik će tako zaraditi naziv poslednjeg diktatora u Evropi, a njegova zemlja EU sankcije.

Međutim, ta vremena su prošla nakon 2014. godine i ruske aneksije Krima. Lukašenko je u tom haosu izabrao da ostane neutralan, što mu je donelo međunarodn­i ugled i pregovore o istočnoj Ukrajini u Minsku.

Lukašenko je oslobodio i neke opozicione aktiviste i tako otvorio put ka ukidanju sankcija EU 2016. godine. Ipak, zemlja je ostala daleko od demokratij­e. Prema specijalno­m predstavni­ku UN u Belorusiji, ljudska prava se tamo i dalje redovno krše.

Kako se Lukašenko približava­o Zapadu, rastao

OTKAKO JE PUTIN DOŠAO NA VLAST U RUSIJI, BILATERALN­I ODNOSI BILI SU KONSTANTNA IGRA TOPLO-HLADNO KOJU SU DIKTIRALE EKONOMSKE, POLITIČKE I GEOPOLITIČ­KE OKOLNOSTI

 ??  ?? Prve godine Lukašenkov­e vlasti obeležio je moto „ni levo, ni desno, već uz narod“, a taj isti narod mu je zauzvrat nadenuo nadimak Baćka, što znači otac
Prve godine Lukašenkov­e vlasti obeležio je moto „ni levo, ni desno, već uz narod“, a taj isti narod mu je zauzvrat nadenuo nadimak Baćka, što znači otac
 ??  ??
 ??  ?? ↘
 ??  ?? ZVANIČNIKE BIRA I ZADRŽAVA NA OSNOVU NJIHOVE LIČNE LOJALNOSTI PREMA NJEMU, A ONI SU NAUČILI DA SE NE EKSPONIRAJ­U, PA BI MALO KO VAN BELORUSIJE MOGAO DA IMENUJE NEKOG OD NJIH
ZVANIČNIKE BIRA I ZADRŽAVA NA OSNOVU NJIHOVE LIČNE LOJALNOSTI PREMA NJEMU, A ONI SU NAUČILI DA SE NE EKSPONIRAJ­U, PA BI MALO KO VAN BELORUSIJE MOGAO DA IMENUJE NEKOG OD NJIH
 ??  ??
 ??  ?? LUKAŠENKO JE POVERENJE DELA SVOJIH PRISTALICA IZGUBIO I LOŠIM ODGOVOROM NA PANDEMIJU, ZAPRAVO UPORNIM NEGIRANJEM NJENOG POSTOJANJA
LUKAŠENKO JE POVERENJE DELA SVOJIH PRISTALICA IZGUBIO I LOŠIM ODGOVOROM NA PANDEMIJU, ZAPRAVO UPORNIM NEGIRANJEM NJENOG POSTOJANJA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia