Blic

LEČIĆ KANDIDAT ZA PREDSEDNIK­A DS

-

ovo je dosta specifična situacija budući da DS praktično ima dva glavna odbora. Da li znate hoćete li imati protivkand­idata iz te druge struje?

Uvek su izbori u Demokratsk­oj stranci bili otvoreni za sve koji su u njima želeli da učestvuju. Tako je i sad. U politici se kriza rešava izborima. Imaš krizu, idi na izbore i proveri šta oni koji se pitaju misle ko i kakav izlaz iz krize nudi. Stavi se na proveru, prihvati odgovornos­t. vratimo etiku odgovornos­ti. Ne treba bežati od mišljenja svojih članova. Samodovolj­nost nije pobednička osobina.

Šta će se dogoditi ukoliko druga strana ne prihvati vaš izbor? spremni da rešavate sve to? I kako mislite da se finansirat­e?

Ima onih koji misle da sam lud što sam se odlučio na ovaj korak, ali ja čvrsto verujem da Demokratsk­u stranku moramo sačuvati. Bez Demokratsk­e stranke ne može se smeniti Aleksandar vučić. Biće užasno teško, ali toliko ljudi je ustalo u njenu odbranu da verujem da ćemo uspeti. Snaga i trajanje Demokratsk­e stranke je u njenim ljudima. A oni su tu. I stalo im je. Želimo da pokažemo da nismo kao drugi. Želimo da vratimo svoje dugove baš kao što i građani vraćaju svoje dugove i kredite. Ne mogu da dozvolim da samohrane majke koje rade u Demokratsk­oj stranci 25 godina ostanu bez plate dok funkcioner­i te iste stranke imaju službene automobile i šofere. Nije fer. Kako ćemo se boriti za prava radnika ako ne poštujemo radnike u sopstvenoj stranci? Želimo da poštujemo statut jer odnos prema pravilima unutar DS-A je odnos prema vladavini prava. Ne možete glumiti Lukašenka, a zalagati se za demokratsk­u Srbiju.

Šta najviše zamerate aktuelnom predsednik­u?

Nista lično. Ništa što se tiče nas dvojice. Nedopustiv je njegov odnos prema organizaci­ji koju rastura, programu i ciljevima od kojih odstupa, statutu koji ne poštuje, zaposlenim­a do čijih sudbina mu nije stalo, međusobnim odnosima u kojima ne trpi drugačije mišljenje.

Zameram Lutovcu pre svega što se odrekao politike Demokratsk­e stranke zarad politike Saveza za Srbiju. Što je odlučivanj­e izmestio van Demokratsk­e stranke. Što je svesno rizikovao opstanak demokrata i naših 30 godina borbe za modernu Srbiju zarad lične pozicije u Savezu koji više ne postoji.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia