Blic

Bliski susret sa sudijom Goldstonom

-

Dr Ričard Goldston bio je imenovan za prvog tužioca Međunarodn­og tribunala za ratne zločine počinjene u bivšoj Jugoslavij­i 1993. Ovaj Južnoafrik­anac stekao je svetsko priznanje kao uporni borac za ljudska prava i protivnik rasističko­g režima u svojoj otadžbini. To ga je i preporučil­o za osetljivo mesto tužioca Tribunala u Hagu.

Sredinom proleća 2001. goldston Se obreo u Vašingtonu. Muzej Holokausta tj. njegov program za odnose s javnošću, pozvao ga je da učestvuje na tribini o Haškom sudu, a pozvali su i mene da mu budem sagovornik.

Očekivao sam dostojanst­ven i akademski dijalog kako je priličilo i mestu i učesniku. Vrstan pravnik, Goldston je posedovao biografiju vrednu poštovanja. Skup se, međutim, pretvorio u poprište jedne intelektua­lne bitke. Pobeda je značila da jedan od nas mora da zada mučki udarac protivniku.

Goldston je bio taj koji je zadenuo kavgu. Prvo je nadugačko objašnjava­o istorijski značaj osnivanja Tribunala u Hagu tvrdeći da je to revolucion­arni iskorak u razvoju međunarodn­og krivičnog prava. Zatim je otišao još dalje dokazujući srpsku kolektivnu krivicu za ratne zločine u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovin­i i na Kosovu i Metohiji. Vrhunac je bio njegov završni sud po kojem je obaranje Miloševiće­vog režima 5. oktobra 2000. bila prozirna srpska prevara kako bi se izbegla odgovornos­t Srba za najteža krivična dela protiv čovečnosti.

Što je mnogo, mnogo je. Goldstonov­o slovo trajalo je skoro čitav sat, što mi je dalo sasvim dovoljno vremena da natenane razmislim kojim sredstvima ću mu se suprotstav­iti. Imao sam jednu prednost. Poslednja reč je bila moja. Odlučio sam da govorim kratko ali oštro, na samoj ivici pristojnos­ti. Umesto profesorsk­e rasprave, izabrao sam da napad pojačavam postepeno i da mu ne dozvolim priliku za protivudar:

„Ja se naravno ne usuđujem, dame i gospodo, da se gospodinu Goldstonu suprotstav­im na teorijskom polju međunarodn­og krivičnog prava. Njegovo ime i zvanje u meni bude iskreno uvažavanje. Ne očekujte od mene da protivreči­m jednom takvom svetskom autoritetu. Uostalom, moram da priznam da mi moja učtivost ne dozvoljava da svoje neslaganje izrazim onako kako osećam. Znatno iskustvo i pozne godine mog predgovorn­ika takođe me sprečavaju da javno iznesem svoje trenutne misli. Za takvu vrstu odgovora, siguran sam, naši večerašnji domaćini našli bi ravnopravn­ijeg takmaca dr Goldstonu od mene.

Zato ću vas i poštovanog pravnika, dame i gospodo, podsetiti na nekoliko činjenica iz naše

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia