Blic

BOGDAN PUSTIO RUKU,

Meč i pobedio Sakramento preokrenuo proveri pred restart LA Kliperse u poslednjoj

- ALEKSANDAR PIJEVAC

„Profesor” je pogodio trojku za trijumf, dok je Bogdanović bio najefikasn­iji (21). Jokić nula koševa za 27 minuta!

Ako se srpski inat računa u taktiku, onda trener Sakramenta Luk Volton nema šta da brine. Kingsi su u jednom trenutku gubili sa 21 poenom razlike od Los Anđeles Klipersa, kada su Bogdan Bogdanović i Nemanja Bjelica preuzeli stvar.

Bogdanović je konačno namestio ruku, dok je Bjelica sa imidžom koji je “furao” na početku karijere u Crvenoj zvezdi i dugačkom kosom pogodio trojku koja je rešila pitanje pobednika. Na pola minuta pre kraja, on je sa deset metara “pocepao mrežicu” za prednost Sakramenta od 102:100. Na kraju, klub iz glavnog grada Kalifornij­e je slavio sa 106:102.

Američke kolege su objavile podatak da je Bjelica ove sezone devet puta šutirao sa deset i više metara od koša i da je pogodio pet šuteva, što je neverovata­n podatak. Svi još pamte pobedničku trojku iz decembra, uz zvuk sirene, kada je Sakramentu doneo trijumf nad Hjustonom (119:118).

- Ne znam kako da opišem ovaj osećaj. Ovo je NBA.

Jedan meč. J..i ga, zaslužili smo ovu pobedu - rekao je Bjelica u direktnom uključenju sa terena.

Navijači “kraljeva” od Bjelice traže da više šutira, jer mu je ovo bio ujedno i jedini pogodak iz igre za 27 minuta na parketu. Pre pobedničke trojke, promašio je sva četiri

Ostalo nam je dosta vremena do subote i prvog meča Majamija. Zasad je važno da imamo dosta zdravih i spremnih igrača, kaže Majkl Meloun

„Oprostiću ti što si me probudio kako bi mi rekao da je Liverpul šampion”, našalio se legendarni stručnjak.

TRENER LIVERPULA JIRGEN Klop izabran je za menadžera godine u Engleskoj. Ovo priznanje je očekivano otišlo u ruke nemačkog stručnjaka, koji je posle 30 godina Liverpulu doneo dugo željenu šampionsku titulu.

Kopu je na nagradi koju dodeljuje trenerska asocijacij­a čestitao i legendarni Aleks Ferguson, po kome ona i nosi ime.

Za ovo priznanje glasaju menadžeri četiri profesiona­lne lige, pa činjenica da ga dodeljuju kolege daje dodatni značaj.

- Zaslužio si ovu nagradu. Partije tvojih momaka su bile neverovatn­e. Oprostiću ti što si me zvao u 3.30 ujutru kako bi mi rekao da je Liverpul šampion - rekao je popularni Fergi kroz šalu.

Englezi su u međuvremen­u podsetili i na jednu raniju izjavu Nemca vezanu za Fergusona.

- Ferguson je prvi britanski menadžer kog sam ja upoznao. Bili smo zajedno na doručku. Ne znam da li se on toga seća, ali ja se i te kako sećam. Za mene je to bio kao sastanak sa papom.

Inače, ova nagrada je prvi put dodeljena 1993. godine upravo Fergusonu, koji je tada bio trener Mančester junajteda. Škot je rekorder sa pet osvojenih priznanja, Dejvid Mojes ima tri, a Venger i Kopel po dve. Prošle godine je ovo priznanje pripalo treneru Šefilda Krisu Vajlderu.

Liverpul je u poslednjoj sezoni do osnivanja Premijer lige 1991. godine osvojio 18. titulu prvaka Engleske, uz četiri Kupa šampiona. Junajted je u to vreme jednom postao evropski šampion i sedam puta bio najbolji u zemlji. Kada je u maju 2013. nominovao Mojesa za naslednika i rekao “zbogom” posle 26 godina na klupi “đavola”, Junajted je imao 20 titula u ligi, Liverpul i dalje 18, dok je odnos u Kupu i Ligi šampiona glasio 3-5 u korist “crvenih” sa Mersisajda.

Englezi se sada pitaju da li Klop ima snage da započne novi niz osvajanja titula ili je u pitanju samo čudo za jednu sezonu. Istina je da će se svi veliki klubovi na Ostrvu pojačati više i skuplje od šampiona kojem je glavni cilj da zadrži jezgro tima. Manje-više svi nosioci bi trebalo da ostanu na “Enfildu”, dok su jedine dve nepoznanic­e Mo Salah i Sadio Mane. Egipćanin je posle trijumfa rekao “da ne zna šta vreme donosi”, što može da se protumači kao najava da je došao trenutak za rastanak. Slično razmišlja i Mane, koji koliko god dobro da igra, uvek završi u Salahovoj senci. Senegalcu se to uopšte ne sviđa i to je više puta javno rekao.

Zbog toga se Klop nalazi pred verovatno većim izazovom nego što je odbrana trofeja - kako da zadovolji sve igrače koji žele da budu lideri na terenu. Nemac je poznat po čvrstom stavu i ne bi bilo čudno da proda Salaha ili Manea i pokaže da niko nije siguran, bez obzira kako se zove.

Bogdanović­a je proradio srpski inat u trenutku kada su LA Klipersi imali prednost od 21 poena. Na kraju, Kingsi su slavili

Ferguson je prvi britanski menadžer kog sam upoznao. Ne znam da li se on toga seća, ali ja pamtim. Za mene je to bio kao sastanak sa papom

n

Trener Milošević ima bolji skor sa Crvenom zvezdom nego sa klubom koji su poslednji put u šampionatu u gostima pobedili pre pet godina.

Takozvane male utakmice izmišljene su da bi se takozvani veliki pravdali za poraze i gubitak bodova. Da ne bude zabune, termin nije rođen u Srbiji, već se koristi širom planete. Međutim, kod nas se nekako ustalio jer mi imao samo dva velika i tone malih klubova.

U poslednjih pet godina se najviše praktikuje u Humskoj. Naime, Partizan je poslednji put u sezoni 2014/15. vezao četiri pobede na otvaranju Superlige. U tih pet sezona kada je štucalo sa paljenjem, četiri put ja titula završila na “Marakani”. Bilo bi i pet od pet da se 2016/17. nije igrao plej-of u kojem su crno-beli furioznom serijom okrenuli večitog rivala.

Najčešće je kost u grlu bio Napredak. Još od Miroslava Đukića, koji verovatno i danas sanja “čarapane”, preko Zorana - Bate Mirkovića, pa sve do Save Miloševića koji će u subotu pravo u... Kruševac. Hajdemo ovako, u poslednjih osam mečeva Superlige, crno-beli su samo jednom pobedili Napredak. Jednom! Bilo je to 5. maja prošle godine u Humskoj kada je Aleksandar Šćekić pogodio za 2:1 u trećem minutu zaustavnog vremena. Poslednji trijumf u Kruševcu, ako se ne računa Kup Srbije, upisan je pre pet godina, davnog 13. maja 2015, kada su strelci bili Brana Ilić i Andrija Živković, a trener je bio Zoran Milinković. Jasno vam je koliko je to davno bilo. Fudbaleri Patizana dobro pamte i 4. decembar prošle godine, kada su posle pola sata vodili sa 2:0, da bi na kraju Napredak slavio u gostima sa 3:2. Ako pogledamo rezultate, jasno je da bi Savi Miloševiću i Partizanu više odgovaralo da na startu za vikend igraju sa Crvenom zvezdom, i to u Ljutice Bogdana.

- Gostujemo u prva dva kola. Napredak je ekipa koja nam je zadala najviše problema od kada sam ja tu, a i pre toga. Više smo imali problema s Napretkom nego sa Zvezdom, a još je i prva utakmica na strani... Sve te stvari pozivaju na oprez i ako ne budemo maksimalno ozbiljno shvatili, teško da ćemo imati dobar rezultat - rekao je Milošević.

Posle trenera, „male utakmice” su počeli da koriste i igrači kojima očigledno nije svejedno što putuju u Lazarev grad. Važno je reći i da, za razliku od prethodne sezone, više

nema plej-ofa, ali zato ima 20 klubova u Superligi. Znači, dva „velika” i 36 „malih” mečeva.

Crno-beli u prva četiri kola čak tri puta igraju van Beograda, posle Kruševca idu u Novi Pazar, zatim dočekuju Javor, a onda novi ulazak u autobus i pravac Surdulica na noge Radniku, koji ih je pobedio sa 1:0 na otvaranju sezone 2018/19.

Milošević bi mogao da zahvali komšijama koji su pre četiri dana doveli Napredak na „Marakanu” gde su odigrali test meč. Šampion je lako poveo sa 2:0, mogao je da postigne i još golova, da bi na kraju spasavao pobedu (2:1).

Znači, kasetu u ruke, i da se Napredak gleda dok se boje ne rastope. 

NAPREDAK JE U POSLEDNJEM MEČU SLAVIO SA 3:2, IAKO JE PARTIZAN POSLE POLA SATA IGRE IMAO 2:0

 ??  ?? nemanja bjelica se vratio imidžu sa početka karijere... vercidunt irit augiat ute facipis diatue do ea ad ectem dolore ... kada je imao dugačku kosu i još nije postao „profesor“
nemanja bjelica se vratio imidžu sa početka karijere... vercidunt irit augiat ute facipis diatue do ea ad ectem dolore ... kada je imao dugačku kosu i još nije postao „profesor“
 ??  ?? svetskom šampionu luisu hamiltonu nisu se svidele neke izjave bila gejtsa
svetskom šampionu luisu hamiltonu nisu se svidele neke izjave bila gejtsa
 ??  ?? jokić je za minuta šutnuo samo jednom i promašio je
jokić je za minuta šutnuo samo jednom i promašio je
 ??  ??
 ??  ?? jirgen klop je posle 30 godina šampionski pehar vratio na „enfild“
jirgen klop je posle 30 godina šampionski pehar vratio na „enfild“
 ??  ?? aleksu fergusonu teško padaju slabi rezultati mančester junajteda
aleksu fergusonu teško padaju slabi rezultati mančester junajteda

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia