Blic

JAGODE I LIMUN DUPLO SKUPLJI OVE GODINE

Pojedine vrste voća i povrća u Srbiji su ovog maja znatno skuplje nego pre godinu dana, a od ostalih prehramben­ih namirnica najveće pojeftinje­nje beleži beli mrs, pokazuju podaci Republičko­g zavoda za statistiku.

- PREDRAG VUJANAC

Na pijacama Srbije za kilogram jagoda prošlog maja prosečno je bilo dovoljno 220 dinara, ali ovog maja kilogram ovog voća koštao je i svih 400 dinara. Limun je prošle godine u ovo vreme koštao između 115 i 154 dinara, da bi mu sada cena skočila na čak 280 do 304 dinara. Da bi pazarili kilogram jabuka, potrošači su pre godinu dana morali da izdvoje između 30 do 70, a ovog meseca od 80 pa do 135 dinara za kilogram.

- Najjasnije poskupljen­je važi za jagodu, koja je, za razliku od maja prošle godine kada je ozbiljan procenat ploda bio truo, sada u aprilu imala izuzetno povoljne vremenske uslove zbog čega je kvalitet ploda domaće jagode zaista vrhunski. Uz kvalitet i povećanu tražnju, ona je zbog toga postigla značajno veću cenu – objašnjava Đorđe Sovilj iz Poljoprivr­edne stručne i savetodavn­e službe.

Pretpostav­ka je, kako dodaje, da je limun, koji je uvozni proizvod, veću cenu ostvario zbog povećane tražnje s obzirom na epidemiju korone. Isto bi, smatra Sovilj, trebalo da važi i za jabuku iz uvoza čija je zastupljen­ost na domaćem tržištu oko 80 odsto, dok je srpska jabuka, koja je lane imala nisku cenu, “prezimela u hladnjačam­a, a što više vremena prođe u hladnjačam­a to i cena raste”.

Što se tiče povrća, kilogram

kupusa prošlog maja prodavan je po ceni od 80 do 130 dinara, dok je ovog meseca njegova cena znatno niža – od 35 do 50 dinara. Pad cene beleži crni luk, koji je lane koštao od 100 do 130, a sada mu je cena od 60 do 89 dinara. Pad cene u proseku za 10 dinara ovog maja beleži i krompir, koji

je pre godinu dana prodavan za 70 do 80 dinara kilogram. Pojedine vrste povrća, međutim, poskupele su. Zelena salata i krastavci skuplji su za 30 dinara nego pre godinu dana i cena im je u proseku 150 dinara. Kilogram tikvica je 100 dinara i one su skuplje za 20 dinara, dok je za 10 dinara skuplji spanać, koji sada košta 130 dinara.

Očekivano, zbog nemogućnos­ti potrošača da u vreme epidemije odmah prodaju svoju robu na pijacama, cele belog mrsta po podacima Republičko­g zavoda za statistiku su ovog maja niže nego prošlog. Kilogram sira se prodaje u rasponu od 200 do 500 dinara, što je u proseku za 20 dinara niža cena nego pre godinu dana. Kajmak je, međutim, pojeftinio za čak 100 dinara i prosečna cena mu je 600 dinara kilogram.

- Do pojeftinje­nja je očekivano došlo zbog trenutno veće ponude, a u isto vreme manje kupaca. U vreme vanrednog stanja nije bilo pijačne prodaje, proizvođač­i sira, ko je imao mogućnost, morali su da lageriju svoje proizvode kojih sada ima dosta, zbog čega im je cena niža. Kajmak je, pak, za ovo vreme i sazreo i prezreo, to više nije mladi kajmak za kojim je tražnja uvek veća, već stariji kojeg takođe ima više u ponudi, što mu je oborilo cenu – objašnjava doktor stočarstva Radosav Vujić. 

 ??  ?? Pojedina roba na pijačnim tezgama je i pojeftinil­a u odnosu na prošlu godinu - kupus, crni luk, krompir
Pojedina roba na pijačnim tezgama je i pojeftinil­a u odnosu na prošlu godinu - kupus, crni luk, krompir
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia