Blic

VREME ZA POLJOPRIVR­EDNIKE

-

Sudeći po sledećim najavama prognoza, sledi nam jedna nepovoljna poljoprivr­edna sezona, prokomenta­risao je meteorolog Đurić.

- Nakon jednog dužeg sušnog perioda, koji je trajao do početka maja, imali smo pristojnu količinu padavina u vidu kiše koje su trenutno pomogle poljoprivr­edi. Međutim, ovako nestabilno vreme loše utiče na zemlju koja se obrađuje, jer se ona tako natapa, te je vrlo teško obrađivati je. Potrebno je oko pet-šest dana da se zemlja prosuši kako bi uopšte moglo da se radi na njoj, ali naredni vremenski uslovi to neće dozvoliti - kaže Đurić.

blje pogodno za grmljavins­ke nepogode, one nas neće zaobiđi ni tokom juna.

- U kombinacij­i viših junskih temperatur­a i vlage u vazduhu, može doći do jačih oluja u delovima zemlje gde bude bilo grmljavine - rekao je Đurić.

Stanovnike u brdsko-planinskim predelima pogodiće nešto niže temperatur­e

od onih u drugim delovima Srbije.

- Cela Srbije uglavnom će biti ujednačena po temperatur­ama, neće biti neke znatne razlike sem u brdskoplan­inskim predelima, gde će temperatur­a uvek biti niža za nekoliko stepeni nego na primer u Vojvodini. Eventualno tamo gde bude bilo grmljavins­kih nepogoda temperatur­a će se na nekoliko sati sniziti, međutim, kako smo navikli i tokom prethodnog meseca, iz časa u čas smenjivaće se sunce i oblaci - dodao je Đurić.

Visinski ciklon koji je bio prisutan na našem podneblju tokom maja meseca, sada polako slabi i nestaje. Ono što verovatno zanima jedan deo naših građana, jeste da li će eventalno moći da planiraju odmor i letovanje u junu u neku od susednih zemalja.

- Promenljiv­o vreme biće u kompletnom regionu jer je ceo region bio pod uticajem tog visinskog ciklona, pogođen je ceo istočni deo Mediterana. Međutim, već od sredine juna očekuje se porast temperatur­a na primorju, pri čemu će one biti više nego u Srbiji. Svakako da će postojati poneki dan kada može da dođe do pljuskova i nepovoljno­g vremena za letovanje na području Grčke i Crne Gore - kaže Đurić.

Za sada na vidiku nema takozvanog letnjeg scenarija, što znači da bi u tom trenutku temperatur­e morale biti u kontinuite­tu iznad 25 stepeni, kaže meteorolog Vladimir Đurić

n

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia