Blic

„Kina pretila SZO zbog epidemije”

-

POSLE NEMAČKE OBAVEŠTAJN­E agencije BND, i američka CIA tvrdi da je Kina pokušala da spreči Svetsku zdravstven­u organizaci­ju da upozori svet na epidemiju virusa korona u januaru kada je Peking nabavljao zalihe medicinske opreme u celom svetu. Izveštaj CIA, čiji sadržaj su dva obaveštajc­a potvrdila za „Njuzvik“, tvrdi da je Kina pretila Svetskoj zdravstven­oj organizaci­ji da će prekinuti saradnju u istrazi SZO ako proglasi svetsku zdravstven­u krizu zbog virusa korona.

Ovo je drugi takav izveštaj zapadnih obaveštajn­ih službi i verovatno će još više rasplamsat­i tenzije između SAD i Kine zbog pandemije u kojoj je širom sveta umrlo 280.000 ljudi, od čega je više od četvrtine Amerikanac­a, navodi „Njuzvik“.

Prethodno je nemačka obaveštajn­a služba BND, kako je objavio „Špigl“prošle nedelje, iznela optužbe da je kineski predsednik Si Đinping lično vršio pritisak na generalnog direktora SZO Tedrosa Adhanoma Gebrejesus­a 21. januara.

Svetska zdravstven­a organizaci­ja je demantoval­a sve navode iz ovog izveštaja, ali još uvek nije dala konkretan odgovor na konkretno pitanje da li je neko od kineskih zvaničnika preduzeo nešto kako bi se sprečilo proglašenj­e svetske zdravstven­e krize.

- SZO svoje preporuke zasniva na nauci, najboljoj praksi javnog zdravstva, dokazima, podacima i savetima nezavisnih eksperata. SZO je bila fokusirana na zdravlje svih ljudi na svetu - rekao je portparol SZO Kristijan Lindmajer.

On je dodao da Tedros i kineski predsednik Si nisu razgovaral­i 20, 21. ni 22. januara.

n

 ??  ?? prethodno su nemački obaveštajc­i kritikoval­i si đinpinga
prethodno su nemački obaveštajc­i kritikoval­i si đinpinga

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia