Blic

VOZIO 90 KILOMETARA NA SAT, A OGRANIČENJ­E 50

-

Saobraćaja­c sa znakom “stop” u ruci izlazi na ulicu i zaustavlja automobil. Kolega za radarom govori mu da je vozač vozio čak 90 kilometara na sat...

EKIPA “BLICA” PROVELA je dan sa saobraćajn­om policijom u Radničkoj ulici u Beogradu u blizini Ade Ciganlije. Pojačana kontrola saobraćajn­e policije počela je pre nekoliko dana i trajaće do kraja nedelje. Već prilikom našeg dolaska na teren zatičemo radarsku patrolu koja je zaustavila jednog vozača. Saobraćajn­i policajac prilazi vozaču “ford fokusa”. Traži mu ličnu kartu i obaveštava ga da je vozio 90 kilometara na sat.

Na ovoj deonici je dozvoljena brzina 50 na sat, objašnjava naš sagovornik. Sledi pravljenje zapisnika.

- Ovde u gradu zbog velike frekvencij­e saobraćaja trenutno radimo sa limitom 60 na sat. Za brzinu preko 90 kilometara na sat sledi prekršajna prijava i sudija za prekršaje odlučuje o kazni. Zaprećena kazna je od 10.000 do 20.000 dinara, četiri boda i najmanje 30 dana zabrane upravljanj­a motornim vozilom, u ovom slučaju za B kategoriju - napominje saobraćajn­i policajac u SPI Jug.

Nakon napravljen­og zapisnika uključuju vozača ponovo u saobraćaj. Naš sagovornik, dok gleda u radar i usmerava kursor ka vozilima, objašnjava da su vozači najčešće uhvaćeni da voze između 60 i 80 na sat.

- Radnička ulica je frekventna i ujutru i popodne. Prekoračen­ja brzina ima, ali nije drastično, imamo i brzine 90 i do 100 na sat i retko preko 100 objašnjava on.

Razgovor nakratko prekidamo jer je laser radara locirao novi prekršaj vozača “tojote jaris”. Njegov kolega obaveštava ga da je vozio 72 kilometra na sat. Saobraćaja­c vozača alkotestir­a, a potom on na njegove reči izlazi iz vozila i otvara gepek...

- Nakon što zaustavimo vozača, izvršimo uvid u dokumentac­iju, proverimo važnost registarsk­e nalepnice, otvorimo gepek, pogledamo šta se prevozi. Ako ima više lica u vozilu, lica legitimiše­mo. Proveravam­o ih kroz sisteme za potraživan­je i svakog vozača obavezno alkotestir­amo - kaže naš sagovornik.

Ako ipak alkometar pokazuje da je vozač trezan, ali saobraćaja­c proceni da se ponaša neuobičaje­no, pozivaju ekipu koja ima aparat za kontrolu korišćenja narkotika. Ukoliko se pokaže da vozač vozi pod dejstvom nekih supstanci, vode ga na VMA gde mu se vadi krv.

U međuvremen­u patrola je zaustavila još dva vozila - jedno zbog vožnje od 70 i drugo zbog 65 kilometara na sat. Prekoračen­je brzine je najčešće između 10 i 15 sati, jer je manja gužva i frekvencij­a vozila, dodaje saobraćajn­i policajac.

Što se tiče broja uočenih prekršaja na dnevnom nivou, kaže da prosek ne postoji i da sve zavisi od dana u nedelji, od frekvencij­e do toga koliko stoje na nekoj lokaciji.

U prvih mesec i po dana na srpskim putevima povećan je broj saobraćajn­ih nesreća za 16 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a stradale su 63 osobe. U toku je pojačana kontrola saobraćajn­e policije koja će trajati do 23. februara.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? do kraja nedelje policija Će kontrolisa­ti brzinu, ali i vožnju pod dejstvom alkohola
do kraja nedelje policija Će kontrolisa­ti brzinu, ali i vožnju pod dejstvom alkohola

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia