Blic

U BORU NIČE KINESKI ZID

-

Bor će uskoro biti jedini grad u Srbiji pa i Evropi koji će moći da se pohvali novim “svetskim čudom” – kineskim zidom.

DA BI SPREČILI česte upade u krug fabrike, krađu sekundarni­h sirovina i bakra, menadžment kompanije „Serbia Zijin Copper Bor“, bivši RTB „Bor“, rešio je da napravi zid od mešavine blokova i betona visine 2,60 metara, širine 20 centimetar­a i dužine četiri kilometra.

Kako prenosi kompanijsk­i list „Kolektiv“, zid, koji se već gradi u krugu kompanije, pokriće“pogone ogranka Topionice i rafinacije (TIR), gde je ideja da se prvenstven­o zaštiti bakar, a obuhvatiće i veći deo RBB. Takođe, zid će biti pokriven video nadzorom sa savremenom instalacij­om i poboljšani­m osvetljenj­em, koji će onemogućit­i neovlašćen­i ulazak u krug kompanije.

Inače topionički krug RTB je često na meti lopova. Poslednji upad u krug kompanije, krajem decembra prošle godine, kada su radnici „Ineks plusa“, firme zadužene za obezbeđenj­e imovine borskog giganta, zatekli grupu od 40 lica koji su pokušavali da ukradu sekundarne sirovine, bio je dovoljan povod da menadžment kompanije krene sa rešavanjem ovog problema. Tada su četiri radnika „Ineksa“lakše povređena a povrede je zadobio i jedan radnik „Serbia Zijin Bora“.

Lopovi se ne libe da ulaze u krug fabrike u potrazi za plenom. Zabeleženi su slučajevi kada su u krađu odlazile čitave porodice, roditelji sa maloletnom decom. Oni tačno znaju sa koje strane ulaze i ako uspeju da pobegnu sa plenom, sa koje strane izlaze iz kruga kompanije. Kako god, Kinezi su rešili da tome stanu na put, a lopovi će imati veliki zadatak za buduće pokušaje pljačke - kako da savladaju kineski zid.

Jedna od pljački koja je podigla dosta prašine u javnosti jeste pljačka iz 2017. godine kada je uhvaćen kamion koji je sa tajnom pregradom u topionicu donosio manju količinu bakra nego što je to bilo navedeno u papirima. To vozilo je u krug RTB ulazilo sa rezervnim rezervoaro­m za vodu zapremine 2,2 tone i dodatnim materijalo­m a posle merenja na vagi, voda je ispuštana tokom vožnje a na pretapanje je išao „lažni bakar“. U ovom slučaju je voda faktički deklarisan­a kao bakar i radilo se o 2.020 kilograma. Pljačku su tada sprečili radnici firme „Ineks plus“, a sumnjalo se da je ovakav vid pljačke trajao oko godinu dana, iako to nije zvanično potvrđeno. Šteta je samo u ovom jednom slučaju bila procenjena na oko milion i po dinara.

Kinezi su, kako saznajemo, pooštrili i mere zaštite u Zlatari u krugu kompanije, gde se, kako se pominje u medijima, za period od 2014. do 2017. godine nestalo više od 900 kilograma zlata a nezvanično se pominje da je reč i o oko tri tone zlata.

n

 ??  ?? zid od blokova i betona visok je 2,60 metara i širok 20 centimetar­a
zid od blokova i betona visok je 2,60 metara i širok 20 centimetar­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia