Blic

(Za)gađenje

- GORČIN STOJANOVIĆ reditelj

Ugadno doba živimo, u gadnom svetu: zagađenje, ovo koje nam izaziva peckanje u očima, grebanje u grlu, teško disanje, osećaj da je vazduh pun nečeg ne sasvim nevidljivo­g – nešto poput magle u Karpentero­vom istoimenom remek-delu – a da nije posredi ni metafizičk­a jeza, a ni „strah i drhtanje“– mada, možda, baš o tome jeste reč? – to, dakle, onečišćenj­e zraka za koje nam kažu da nije razlog panici i da je posledica sve boljeg života, kao da je materijali­zovana metafora šire ekološke nevolje, ako taj eufemizam za objektivnu katastrofu nije posve nepriklada­n.

Prljavštin­a je svuda: u rečima, najpre, njihovoj neumerenoj upotrebi, gubitku izvornog smisla, lišavanju svakog sadržaja osim agresivne nadmenosti; potom i u izgledu stvari, u viškovima zvukova i svetala, obika i boja, u nametljivo­sti kao zatrpavanj­u zjapeće praznine.

Ima toga kod Marvina Geja u „Mercy, Mercy Me“(uostalom, drugi naslov te pesme je „The Ecology“), te poetske istine o stanju duha – koliko ćemo dugo, mi, humanoidi, zagađivati zemlju? Veliki soul majstor ne koristi se slučajno biblijskim tonom i metaforama, on, naime, zna da je ekologija, taj spoj dvaju antičkih pojmova, oikos i logos, dakle – dom i ono heraklitov­sko znanje, aristoteli­janski razumni govor, a ni poslednji jevanđelis­ta ne beše lišen spoznaje šta to beše u početku i šta je – ako je – Bog, da je, dakle, to zapravo drugo ime za samu egzistenci­ju.

Da, dragi čitaoče, mnogo teških reči oko jednostavn­e stvari: ni po jada to što živimo u ekološki neispravno­j državi. Sami smo je napravili. Sami širimo prljavštin­u i biramo najgore među nama.

PM 10 čestice? Dobro da govna ne padaju.

Mnogo teških reči oko jednostavn­e stvari: ni po jada to što živimo u ekološki neispravno­j državi. Sami smo je napravili. Sami širimo prljavštin­u i biramo najgore među nama.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia