Blic

I EVROPSKI PARLAMENT ĆE POSMATRATI IZBORE

-

Istražujem­o moguću zajedničku misiju sa komesarom za proširenje Oliverom Varheljije­m i dolazak u Beograd uoči rezolucije Evropskog parlamenta o Srbiji na februarsko­m plenarnom zasedanju, najavljuje u prazničnom intervjuu za “Blic” Tanja Fajon, šefica Odbora Evropskog parlamenta za stabilizac­iju i pridruživa­nje Srbije EU.

meseci, nakon čega će uslediti uspostavlj­anje prelazne uprave kao garancije da će dogovoreno biti sprovedeno. U decembarsk­om pismu, koje sam lično primila, SZS je ponovio ove zahteve, ističući da posle poslednje runde dijaloga nema napretka i da je situacija daleko gora što se tiče medija i pritiska na birače iz SNS. Žalim što SZS nije u potpunosti učestvovao u dijalogu u parlamentu iako su bili prisutni tokom celog procesa.

- Nisam se bavila nadgledanj­em izbornih uslova koji su postojali u Srbiji 2012. godine. Dakle, ne mogu reći da su tadašnji i sadašnji kao neba i zemlje. Ali činjenica da je EP bio uključen u tri kruga dijaloga dokazuje da u duboko polarizova­noj atmosferi uoči parlamenta­rnih izbora 2020. godine, sa delom opozicije koji bojkotuje parlamenta­rne izbore, postoji ozbiljna zabrinutos­t zbog uslova za održavanje izbora.

- Ne uoči parlamenta­rnih izbora 2020. Ne više. Ali da, parlament je mesto za dijalog, a ne ulice. Moglo bi biti lakše da se SZS konstrukti­vno angažovao i iskoristio priliku da doprinese poboljšanj­u izbornih uslova, posebno u oblastima za koje su tražili promenu (sastav REM-A, uspostavlj­anje Nadzornog odbora, izmene i dopune zakona…). Žalim što oni i dalje ostaju pri stavu o bojkotu. S druge strane, žalim što su se opozicioni poslanici (lider Dveri Obradović i Ivan Kostić) u petak sukobili sa

- Predsednik Srbije je po Ustavu jedini nadležni organ koji raspušta parlament i raspisuje datum održavanja parlamenta­rnih izbora. Pre nekoliko meseci on je izjavio da će se parlamenta­rni izbori održati u martu 2020. godine, da bi se poklopili sa predviđeni­m opštinskim izborima koji se moraju održati pre kraja meseca. Međutim, konsenzus postignut u poslednjem krugu dijaloga u decembru pružio je argumente da izbori budu održani kasnije kako bi se svih 17 obaveza preuzelo pre predizborn­e kampanje i da bi biračko telo imalo koristi od uticaja poboljšani­h izbornih uslova.

- Mogu samo da ponovim da žalim što SZS ostaje pri stavu o bojkotu. Nastavićem­o sa nadgledanj­em sprovođenj­a svih obaveza i zadržaćemo pozitivan nivo pritiska na sve zaintereso­vane strane, Vladu, parlament i relevantne institucij­e da daju konkretne rezultate, među njima poboljšanj­e rada oštro kritikovan­og REM, kreiranje Nadzornog odbora za posmatranj­e izborne kampanje i tela koja se tiču izbora i sprovođenj­e izmena na osnovu amandmana četiri zakona (uključujuć­i finansijsk­e političke aktivnosti, Agencije za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećim­a). Očekujem da će se osnovati Delegacija za posmatranj­e izbora u EP koja će kao deo Međunarodn­e posmatračk­e misije ODIHR posmatrati predstojeć­e parlamenta­rne izbore.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia